search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:34
MENU CLOSE

Ο Μάας εξηγεί τη γερμανική…αλληλεγγύη στον κορωνοϊό: «Ποιος θα αγοράσει τα προϊόντα μας;»

22.04.2020 08:37
Κορωνοϊός: Σε καραντίνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας - Media

 

Λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία του κορονοϊού ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Γερμανία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, την ιδιαίτερη ευθύνη της χώρας του για το ξεπέρασμα της κρίσης. «Στην κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντική η ηγεσία και φυσικά η δική μας προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθίσταται τώρα ακόμη πιο σημαντική», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στο Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων (dpa). «Πρέπει να διατηρηθεί η ικανότητα δράσης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση κρίσεων, να αναπτυχθεί μια ελεγχόμενη στρατηγική εξόδου και πάνω απ ‘όλα να δρομολογηθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης. Η προεδρία μας θα αξιολογηθεί με αυτά τα κριτήρια», πρόσθεσε.

Ο Μάας τόνισε επίσης ότι η αλληλεγγύη της Γερμανίας προς τις χώρες οι οποίες πλήττονται πολύ σκληρότερα από την κρίση είναι και προς το ίδιον συμφέρον της Γερμανίας. «Η αλληλεγγύη ανήκει στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Αλλά η αλληλεγγύη είναι επίσης προς το συμφέρον μας ως οικονομίας προσανατολισμένης στις εξαγωγές: Εάν μεγάλα τμήματα της ΕΕ βρίσκονται σε κρίση, ποιος θα αγοράσει τα προϊόντα μας;».

Η Γερμανία θα αναλάβει την 1η Ιουλίου την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ο Μάας τόνισε ότι «πρέπει, παρά τον κορονοϊό, αλλά και εξαιτίας αυτού, να προωθήσει και άλλα στρατηγικά σημαντικά θέματα». Ανέφερε ως τέτοια την «προστασία του κλίματος, τη φυγή και τη μετανάστευση ανθρώπων, το κράτος δικαίου και την ψηφιοποίηση. Είναι σημαντικό να εξαγάγουμε σωστά διδάγματα από την κρίση και να ρυθμίσουμε εκ νέου ορισμένους μοχλούς στην ΕΕ», είπε.

Ένα άλλο βασικό θέμα της γερμανικής προεδρίας θα είναι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία σχετικά με τη συνεργασία της με την ΕΕ μετά το Brexit. Ο Μάας τόνισε ότι αυτές «θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Φυσικά θα είναι ένα τεράστιο, διπλό βάρος εάν πρέπει στα τέλη του έτους να αντιμετωπίσουμε το Brexit εκτός από τον κορονοϊό », όπως

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15