search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:32
MENU CLOSE

H «πτώχευση» των ελεύθερων χώρων, το «πράσινο» έλλειμμα, η φονική βλακεία και η επιτήρηση

05.03.2010 23:00
H «πτώχευση» των ελεύθερων χώρων, το «πράσινο» έλλειμμα, η φονική βλακεία και η επιτήρηση - Media

Οι πραγματικοί δείκτες ζωής, έτσι όπως αυτοί προσδιορίζονται από την αναλογία κατοίκων – πρασίνου και από την ποιότητα του αέρα, αποδεικνύουν την κατάρρευση της χώρας. Γιατί, αγαπητή Ευρώπη, δεν μας τραβάς μια επιτήρηση; Μπορεί να φανεί προκλητικό, αλλά γνωρίζω πολλούς που θα συναινούσαν στην απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, εάν Ευρωπαίοι «υπάλληλοι» έμπαιναν «καπέλο» σε διάφορους τυχάρπαστους «ιθαγενείς» που κρατούν στα χέρια τους το μέλλον των πόλεών μας.

Οι πραγματικοί δείκτες ζωής, έτσι όπως αυτοί προσδιορίζονται από την αναλογία κατοίκων – πρασίνου και από την ποιότητα του αέρα, αποδεικνύουν την κατάρρευση της χώρας. Γιατί, αγαπητή Ευρώπη, δεν μας τραβάς μια επιτήρηση;

Μπορεί να φανεί προκλητικό, αλλά γνωρίζω πολλούς που θα συναινούσαν στην απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, εάν Ευρωπαίοι «υπάλληλοι» έμπαιναν «καπέλο» σε διάφορους τυχάρπαστους «ιθαγενείς» που κρατούν στα χέρια τους το μέλλον των πόλεών μας.

Τα στοιχεία είναι καταλυτικά. Γιατί εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε το τρομακτικό έλλειμμα στην ποιότητα ζωής.

Η μεθοδολογία άλλωστε είναι η ίδια. Και αυτά τα στοιχεία εδώ και πολλά χρόνια είτε κουκουλώνονται είτε φτάνουν «πειραγμένα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες δεν εφαρμόζονται, παρά μόνον εάν φτάσουμε μέχρι την τελική διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και βρεθούμε αντιμέτωποι με βαρύτατο πρόστιμο.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ζούμε σε πόλεις – «σκουπιδοτενεκέδες» και δεν ντρεπόμαστε. Απλώς σφυρίζουμε αδιάφορα, αφού έχουμε αποδεχθεί την ανυποληψία όλων εκείνων που όλα αυτά τα χρόνια μας κατάντησαν σύγχρονους «κλοσάρ».

Έχουμε αποδεχθεί να ζούμε σε μια χώρα με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, σε μια χώρα «πρωταθλήτρια» στα αιωρούμενα σωματίδια.

Σε μια χώρα που προτιμά να «τρώει» τα σκουπίδια της γιατί δεν ξέρει πώς να τα διαχειριστεί.

Σε μια χώρα που γουστάρει να μποτιλιάρεται, που θεωρεί ότι «ο καλός ποδηλάτης είναι ο νεκρός ποδηλάτης».

Τι λέω; Ψάχνω ψύλλους στ’ άχυρα την ώρα που καταστρεφόμαστε; Σοβαρά; Και δεν είναι ευκαιρία τη στιγμή που απεμπολούμε κυριαρχικά δικαιώματά μας να απεμπολήσουμε και το αυθαίρετο δικαίωμα που έχουν κάποιοι στην απόλυτη, τη φονική βλακεία;

 

Η «πτώχευση» των ελεύθερων χώρων

 

Για να μην ξεχνιόμαστε, στην Ελλάδα του «όλα τα ’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», σε κάθε κάτοικο αναλογούν 2,6 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου!

Για να το πούμε απλά, δεν έχουμε χώρο ούτε για να παίξουμε κρυφτό με τον επιτηρητή – τοποτηρητή που θα μας κάτσει στον σβέρκο και θα μας μετράει τα «χάλκινα»…

Και αν για το έλλειμμα στο δημόσιο ταμείο μας πάνε «καρφί» για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το τερατώδες έλλειμμα στον δημόσιο χώρο θα έπρεπε να μας πάνε σηκωτούς στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή να μας βάλουν σε πτήση χωρίς επιστροφή για το Γκουαντάναμο…

Υπερβάλλω λέτε; Δεν νομίζω, από τη στιγμή που – σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος – η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, προκειμένου οι πόλεις να θεωρούνται βιώσιμες για τους κατοίκους, πρέπει να αγγίζει τα 9 τετραγωνικά μέτρα. Και οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι τοποτηρητές το γνωρίζουν καλά, αφού σε κάθε κάτοικο της Βόννης η αναλογία πρασίνου αγγίζει τα 35 τ.μ., στο Άμστερνταμ τα 27 τ.μ., ενώ στη Ρώμη, το Λονδίνο και το Παρίσι τα 9 τ.μ.

 

Το «πράσινο» έλλειμμα

 

Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, βρίσκεται, όμως, και στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στην κατάταξη για το «πράσινο έλλειμμα».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Economist Intelligence Unit (EIU) και παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες, η Αθήνα κατέλαβε την 22η θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών μητροπόλεων όσον αφορά στους δείκτες που καθορίζουν την ποιότητα ζωής.

Για να καταλάβουμε, μετά την Αθήνα βρίσκονται το Ταλίν, η Πράγα, η Κωνσταντινούπολη, το Ζάγκρεμπ, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, η Σόφια και το Κίεβο. Και κερδίσαμε επάξια την 22η θέση, αφού οι επιστήμονες εξέτασαν 30 δείκτες, όπως η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από τους κατοίκους μιας πόλης, το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται, η χρήση και η ύπαρξη μέσων μαζικής μεταφοράς, η περιβαλλοντική πολιτική των δήμων.

Και βέβαια στις πρώτες θέσεις είναι η Στοκχόλμη, το Όσλο, η Βιέννη και το Άμστερνταμ, που δεν μας έχουν αφήσει σε χλωρό κλαρί μετά την αποκάλυψη των ταχυδακτυλουργικών κόλπων που τους κάνουμε…

 

Το «δικαίωμα» στη φονική βλακεία

Αυθαίρετα το δικαίωμα αυτό, το έχουν πολλοί από το λεγόμενο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Το αποδεικνύουν πλήθος μελετών αλλά και οι προειδοποιητικές επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα μας.

Για παράδειγμα, για τη θανατηφόρα ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια προσφάτως, στα τέλη Νοεμβρίου του 2009, μας ήρθε το ευρωπαϊκό ραβασάκι. Η Ελλάδα – και όχι μόνον – εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά όρια που θα πρέπει να ισχύουν για τους φονικούς ρύπους.

Τα αιωρούμενα σωματίδια προέρχονται κυρίως από τη βιομηχανία, τα αυτοκίνητα και τις οικιακές εγκαταστάσεις θέρμανσης. Είναι πολύ μικρά, είναι αόρατα και άοσμα και προκαλούν άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο των πνευμόνων και πρόωρο θάνατο.

Για να εξηγούμαστε, εάν από τα σκληρά οικονομικά μέτρα γονατίσουμε, αλλά καταφέρουμε να βγούμε ζωντανοί, από αυτά τα περίεργα αιωρούμενα σωματίδια δεν τη γλιτώνουμε με τίποτα… Και δεν το λέω εγώ, το λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος στην έκθεσή που παρουσίασε το 2005. Ιδού:

– Οι πρόωροι θάνατοι στη χώρα μας εξαιτίας της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από το όζον θα φθάσουν το 2020 τους 54 και το 2030 τους 56 (ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους).

-H Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα είναι το 2030 από τις πλέον επιβαρημένες σε όζον πόλεις της Ευρώπης.

-Το ποσόν που θα απαιτείται για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ελλάδα το 2030 μπορεί να φθάσει το ιλιγγιώδες ποσό των 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Θα μου πείτε τι κάνει τόσα χρόνια το πολιτικό προσωπικό της χώρας; Τι κάνει τόσα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, τι κάνουν οι εταίροι μας… Ξύνονται! Γιατί, δυστυχώς, η συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει τοποτηρητές, δεν προβλέπει επιβολή μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Έτσι για το «καλό» μας, μας κόβουν και κεκτημένα δεκαετιών και χρόνια ζωής…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:32