search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:14
MENU CLOSE

Δύσκολη προμηνύεται η Σύνοδος Κορυφής για την Ιταλία – Προετοιμάζεται ο Κόντε

22.04.2020 14:38
Ιταλία: Σε δύσκολη θέση ο Τζουζέπε Κόντε - «Έχω εμπιστοσύνη στα μέλη του κοινοβουλίου» - Media

 

Δύσκολη προμηνύεται η αυριανή Σύνοδος Κορυφής για τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Αυτό που ζητά η Ρώμη είναι να μην περιοριστεί η συζήτηση για την οικονομική βοήθεια λόγω κορωνοϊού μόνο στον ESM.

Η Ιταλία ετοιμάζεται για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής με την επίγνωση ότι η μάχη προμηνύεται δύσκολη. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε τόνισε ήδη ότι δεν θα είναι η οριστική διαπραγμάτευση, αλλά ότι ελπίζει να γίνει σαφής η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ένωση.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία είναι πρόθυμη να στηρίξει την γαλλική ή την ισπανική πρόταση σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξη των χωρών που επλήγησαν από τον ιό, ενώ βλέπει θετικά και την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό που ζητά η Ρώμη είναι να μην περιοριστεί η συζήτηση, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ή, ακόμη σαφέστερα, να μην θεωρηθεί ο μηχανισμός αυτός, το κύριο μέσο για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης.

Πολλές και διαφορετικές απόψεις 

Οι θέσεις των πολιτικών δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας συνεχίζουν πάντως να διαφοροποιούνται και η στάση της κυβέρνησης δεν χαρακτηρίζεται από μια ενιαία προσέγγιση. Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος στη φάση αυτή συμφωνεί με την Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι ότι αν δεν τεθούν δεσμευτικοί όροι, η βοήθεια του ESM μόνο για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, μπορεί να γίνει δεκτή. Τα Πέντε Αστέρια, όμως, έχουν την ίδια άποψη με την Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι: ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αποτελεί παγίδα και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί, διότι στο μέλλον πρόκειται σίγουρα να ζητηθούν επιπλέον θυσίες.  

Το ερώτημα είναι αν ο Τζουζέπε Κόντε θα μπορέσει να περπατήσει στο τεντωμένο αυτό σκοινί, και να μην κατηγορηθεί ότι έχασε την μάχη. Διότι υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση της αντικατάστασής του από μια κυβέρνηση «ευρείας αποδοχής», με πιθανό πρωθυπουργό τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Όσο για τον τουρισμό -κύριο τομέα της ιταλικής οικονομίας- μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης. Πολλές οργανωμένες πλαζ είναι πιθανό να ανοίξουν σε  περίπου ενάμιση μήνα για να μην χαθεί η τόσο πολύτιμη θερινή σεζόν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:11