search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:10
MENU CLOSE

Κάνει πίσω η κυβέρνηση: Αποσύρει άρον άρον τα voucher – Χωρίς τηλεκατάρτιση τα 600 ευρώ στους επιστήμονες

22.04.2020 15:27
5033421.jpg

 

Στην κατάργηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση προχωράει η κυβέρνηση, μετά τις αποκαλύψεις για το ποιοι βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες που θα μοιράζονταν τα 36 εκατ. ευρώ και τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Η απόσυρση του προγράμματος προκάλεσε νέο σάλο με την αντιπολίτευση να ζητά την παραίτηση του Γ. Βρούτση.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι επιστήμονες θα λάβουν την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις, ενώ το πρόγραμμα vouchers καταργείται. 

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher).

Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την Ελληνική οικονομία.

Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.

Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».

Ομολογία αποτυχίας και ενοχής

Για «ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά την απόφαση για κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης.

“Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη”, σημειώνει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του μέσω κοινωνικών δικτύων.

“Ενοχής για το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών συνδέονται ευθέως με το ίδιο το κόμμα της ΝΔ”, συνεχίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ ότι “βρήκε, καθώς φαίνεται, τη κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων”.

“Η απόσυρση μετά τη κατακραυγή, ωστόσο, δε λειτουργεί ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ”, υπογραμμίζει και κάνει λόγο για υπουργούς που “παρέλαυναν νυχθημερόν από τα ΜΜΕ εκθειάζοντας το πρόγραμμα-φιάσκο και κουνώντας το δάχτυλο στους επιστήμονες”. “Θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο”, προσθέτει, τονίζοντας ότι “ο δε κ. Βρούτσης, όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου”.

Παράλληλα, την παραίτηση Βρούτση συνεχίζει να ζητά η Φώφη Γεννηματά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τονίζει ότι στο Κίνημα Αλλαγής νιώθουν δικαιωμένοι καθώς από τη πρώτη στιγμή είχαν καταγγείλει την απόφαση αυτή. 

«Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο κ. Βρούτσης ήταν ειδικός στα χατίρια προς τη μεγαλοεργοδοσία και τον αντικομμουνισμό. Τελευταία μάθαμε ότι ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση. Σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο των «ΚΕΚ Βρούτση» βαραίνει όλη την κυβέρνηση, που έχει «Βρούτσηδες» για να της κάνουν και τη βρώμικη δουλειά. Έστω και τώρα να εξασφαλιστεί ότι οι επιστήμονες θα πάρουν ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Διορθώθηκε μια αστοχία λέει η κυβέρνηση

Από την πλευρά τους κυβερνητικά στελέχη, στο ερώτημα αν υπάρχει δυσφορία για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σημείωναν ότι, «διορθώθηκε μια αστοχία». Πρόσθεταν δε ότι «το υπουργείο Εργασίας σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέσα σε επείγουσες συνθήκες».

Τα ίδια στελέχη σημείωναν: «Όταν επισημάνθηκε από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν λειτουργεί το πρόγραμμα, δεν υπήρξε καμία αντίδραση και αποσύρθηκε άμεσα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι θα ελεγχθούν όλα τα ΚΕΚ και για όλο το προηγούμενο διάστημα, περιλαμβάνοντας προφανώς και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ».

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί στην Κουμουνδούρου με την κριτική διότι «ο έλεγχος θα δείξει και πόσο κόστισαν τα δικά τους προγράμματα». Συμπλήρωναν επίσης ότι τους έκανε εντύπωση η απουσία της κ. Αχτσιόγλου το τελευταίο διάστημα από τον δημόσιο διάλογο για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Εργασίας σε συνέχεια δημοσιεύματος του Documento σχετικά με συγγενική σχέση συμβούλου του με ιδιοκτήτες ΚΕΚ.

“Δεν έφθαναν οι πρωινές αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών για τις εκλεκτικές συγγένειες της ΝΔ με τους πέντε ιδιοκτήτες πλατφορμών «καταρτίσεων» που θα πάρουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να μάθουν στους επιστήμονες «σκόιλ Ελικίκου», τις οποίες επιχείρησε να αποκρύψει ο υπουργός Εργασίας” αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι “τώρα αποκαλύπτεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, ότι σύμβουλος του κ. Βρούτση και της γ.γ. του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο έχει συγγενική σχέση με τους ιδιοκτήτες εταιρίας ΚΕΚ, αλλά και συμμετείχε στο παρελθόν σε εταιρίες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες αυτές”.

“Για αυτό και η σπουδή της κυβέρνησης να αξιολογήσει υλικό εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων των ΚΕΚ μέσα σε μία ημέρα και να μην αξιοποιήσει τη δυνατότητα που έδωσε η Κομισιόν για απευθείας ενίσχυση, χωρίς μεσάζοντες, των επιστημόνων μέσω ΕΣΠΑ”, επισημαίνει και καταλήγει: “Θα περιμένει και άλλες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ΚΕΚ ο κ. Μητσοτάκης για να στείλει τον κ. Βρούτση σπίτι του και να ακυρώσει αυτό το φιάσκο για τους επιστήμονες;”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15