search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:13
MENU CLOSE

Η φράση που δεν πρέπει να λες στην καραντίνα… για να μην χάσεις το μυαλό σου

22.04.2020 15:52
Κατάθλιψη: Ποια συμπτώματα «φωνάζουν» ! - Media

 

Ποιο είναι το νόημα να κάνω μπάνιο ή να ντυθώ; Γιατί να μπω σε κόπο να ξυριστώ ή να βαφτώ; Έχει καμία διαφορά αν τρώω υγιεινά, αν γυμνάζομαι ή αν διατηρώ μια ρουτίνα ύπνου; Αυτός ο εσωτερικός διάλογος είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στις μέρες της πανδημίας. Αν σου μοιάζει οικείο, τότε πρέπει να δώσεις προσοχή.

Γιατί; Γιατί αυτές οι βασικές ενέργειες σε προετοιμάζουν για τις μέρες που θα έρθουν: πώς θα νιώθεις, πώς θα σκέφτεσαι και πώς θα ενεργείς στο μέλλον. Αν αφήσεις τη βάση σου να χαλάσει, τότε θα σε παρασύρει στον πάτο.

«Είμαι χαρούμενη γιατί τραγουδάω»

Οι πράξεις μας να καθορίζουν το πώς νιώθουμε; ‘Η το πώς νιώθουμε καθορίζει τις πράξεις μας;

Κάποιοι πιστεύουν ότι ισχύει το δεύτερο. Αλλά ο Brian Pennie κάνοντας το διδακτορικό του στην νευρολογία συνειδητοποίησε κάτι που του άλλαξε γνώμη: μια ψυχολογική θεωρία των συναισθημάτων.

Ένας από τους κορυφαίους ψυχολόγους της εποχής μας, ο William James, υποστηρίζει ότι τα συναισθήματά μας προκαλούνται από την αντίδρασή μας σε εξωτερικά γεγονότα. Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο ο Brian Pennie  είδε αυτή τη θεωρία να ξεδιπλώνεται ήταν μια σειρά κινουμένων σχεδίων που έδειχνε ένα πουλί πάνω σε ένα δέντρο να τραγουδά. Ένας άνδρας στεκόταν από κάτω και κοιτούσε το πουλί και του είπε: “Θα πρέπει να τραγουδάς επειδή είσαι χαρούμενο”. Το πουλί κοίταξε κάτω με ένα χαμόγελο και είπε: ¨Ούτε καν, είμαι χαρούμενο επειδή τραγουδάω.”

Σταμάτα να λες “Ποιο το νόημα;”

Αν ένιωθες καλά πριν την πανδημία, πιθανότατα να μην το συνειδητοποιείς, αλλά η βασική σου συμπεριφορά έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να είναι αυτό πιθανό. Αν χάνεις αυτή τη συμπεριφορά, χάνεις τις διαδικασίες που σε προετοιμάζουν για δράση και καθορίζουν την ύπαρξή σου.

Σκέψου τη μετάβαση από τη δουλειά στο σπίτι. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν ερέθισμα για να αλλάξει στο μυαλό σου αίσθηση και να μπει από τη διάθεση της δουλειάς σε αυτή του σπιτιού. Δουλεύοντας από απόσταση στην καραντίνα αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις πια αυτό το ερέθισμα. Αν νιώθεις αφηρημένη τα απογεύματα, μπορείς να κατηγορήσεις την πανδημία, ναι, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι έχασες και μία από τις θεμελιώδεις ενέργειές σου.

Για να νιώθεις όσο καλύτερα γίνεται κάτω από αυτές τις συνθήκες, προσπάθησε να κάνεις τις μέρες σου να μοιάζουν με αυτές πριν την καραντίνα. Αυτό απαιτεί λίγη παραπάνω θέληση και δημιουργικότητα. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν δουλεύεις από το σπίτι, ακολούθησε την πρωινή σου ρουτίνα σαν να πήγαινες στο γραφείο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξυπνάς όταν χτυπάει το ξυπνητήρι σου, να κάνεις ντους και να ντύνεσαι. Μπορεί να σημαίνει επίσης ότι βγαίνεις από το σπίτι και κάνεις μια βόλτα στο τετράγωνο και έπειτα γύρνα στο σπίτι έτσι ώστε ο εγκέφαλός σου να πάρει το μήνυμα ότι είναι ώρα για δουλειά.

Μετά τη δουλειά, να έχεις μια διαδικασία που σε βοηθά στη μετάβαση του προσωπικού σου χρόνου. Μπορείς να πας για τρέξιμο, να κάνεις διαλογισμό, να φορέσεις πιο άνετα ρούχα. Αν είσαι στην καραντίνα με τον σύντροφό σου μπορείτε να κανονίσετε ραντεβού (στο σπίτι).

Μπορεί αυτή η συμβουλή να μοιάζει πάρα πολύ απλή αλλά με όλη αυτή τη αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω μας, είναι πιο δύσκολη από ότι φαίνεται. Ο Brian Pennie εξηγεί πως ενώ τη μία μέρα έλεγε σε κάποιον άλλο να μην αφήσει την ρουτίνα του να χαλαρώσει, την επόμενη μέρα έπιασε τον εαυτό του να αναρωτιέται: “Ποιο το νόημα να κάνω μπάνιο σήμερα;”

Ευτυχώς για εκείνον, όπως λέει, σταμάτησε αυτή τη σκέψη πριν προχωρήσει. Έκανε μπάνιο, ένιωσε όμορφα και είχε μια θετική μέρα. Αν άφηνε αυτό το ένα πράγμα να ξεφύγει από τη ρουτίνα, ποιος ξέρει πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα.

Marie Claire

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:11