search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:38
MENU CLOSE

Τέλος στην ανακωχή από ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2122
23-4-2020
23.04.2020 03:00
kommotiria_0.jpg

 

Το στενό μαρκάρισμα «τέλειωσε» το φιάσκο των voucher

Η υπόθεση της τηλεκατάρτισης έσπασε το κλίμα της αντιπολιτευτικής ανοχής που είχε διαμορφωθεί με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας και που, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δηλωθεί ανοιχτά με τη φράση «βάζουμε πλάτη». Εδώ και δυο μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαπολύσει καταιγιστικά πυρά στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η τελευταία, υπό το στενό μαρκάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ και υπό το βάρος της γενικευμένης κοινωνικής κατακραυγής, να ανακοινώσει χθες το απόγευμα την κατάργηση της κατάρτισης των επιστημόνων, τον έλεγχο των ΚΕΚ και τη κανονική χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο.

Την εξέλιξη σχολίασε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η κατάργηση του προγράμματος συνιστά «ομολογία ενοχής» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη «για το τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, συνδέονται ευθέως με το ίδιο το κόμμα της Ν.Δ.». Υπό αυτήν την έννοια για τον ΣΥΡΙΖΑ το ότι η κυβέρνηση πήρε πίσω το πρόγραμμα δεν λειτουργεί ως Κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο αίτημα αποπομπής του Γιάννη Βρούτση, διαφορετικά «φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου». Κοινώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι η αντιπολίτευση δεν δίνει συγχωροχάρτι και θα συνεχίσει να ζητά εξηγήσεις.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά είχε επαναφέρει τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους αφενός λόγω και της συζήτησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαΐου που δηλώνει χαμήλωμα του υγειονομικού συναγερμού, αφετέρου λόγω και των πεπραγμένων της κυβέρνησης.

Στην αρχή της Μ. Εβδομάδας ήταν η ενημέρωση μέσω διαρροών του ΥΠΟΙΚ ότι ήδη έχει μπει χέρι στο αποθεματικό μαξιλάρι των 37 δισ. που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ να ανέβει στα κεραμίδια ζητώντας επίσημη ενημέρωση, ενώ στη συνέχεια διαστάσεις άρχισε να παίρνει το θέμα των voucher.

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κηρύξει το τέλος του «βάζουμε πλάτη» – κάτι το οποίο έτσι κι αλλιώς εξ αρχής αφορούσε κυρίως το υγειονομικό σκέλος και ιδιαίτερα την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων περιορισμού του συγχρωτισμού και των μετακινήσεων – καθώς στα υπόλοιπα ζητήματα εξακολουθούσε να κάνει κριτική, προτάσσοντας ωστόσο τις προτάσεις του στην οικονομία και την υγεία έναντι της κριτικής.

Το διήμερο που προηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε στα ύψη τους αντιπολιτευτικούς τόνους για τα voucher – στο βαθμό που η υπόθεση έδειξε να έχει διαστάσεις σκανδάλου «πρώτου μεγέθους», με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει σε χθεσινή του συνέντευξη (newsbomb.gr) «πλάτη στην πανδημία είπαμε θα βάλουμε και πράγματι βάλαμε, αλλά όχι στις… αρπαχτές και στη λεηλασία του δημόσιου χρήματος». Πρόσθεσε δε πως ο πρωθυπουργός είναι γελασμένος «αν πιστεύει ότι το κλίμα συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και της πλειοψηφίας του λαού μας, προκειμένου να ξεπεράσουμε συλλογικά τη κρίση είναι λευκή επιταγή για να μοιράζει δημόσιο χρήμα σε φίλους και ημέτερους».

Στον ΣΥΡΙΖΑ ακονίζουν τα μαχαίρια καθώς θεωρούν αδιανόητο να σκορπίζονται εκατομμύρια προς «ημετέρους» και μάλιστα εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης όπου, παρά τα ωραία λόγια, το ΕΣΥ δεν στηρίχθηκε όπως έπρεπε και εν όψει νέας και βαθύτερης, οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση, αμυνόμενη στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι πάει με το σταγονόμετρο στην οικονομία και όχι εμπροσθοβαρώς, απαντούσε περίπου «προσέχουμε για να έχουμε», εν τούτοις όταν πρόκειται για «κολλητούς» η οικονομική αυτοσυγκράτηση πάει περίπατο.

Το θέμα σήκωσε αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα ο Αλέξης Τσίπρας με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό από το πρωί της Τρίτης για να λάβει την «απάντηση» λίγο μετά ότι ο Μητσοτάκης μετατρέπει τη διαδικασία της «Ώρας του πρωθυπουργού» σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών με τη διαδικασία του άρθρου 142 Α του Κανονισμού της Βουλής.

Η Κουμουνδούρου αμέσως σχολίασε ότι πρόκειται για «φυγομαχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη παραβιάζοντας και τον Κανονισμό της Βουλής, ενώ προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επανακαταθέσει την ερώτησή του.

Κοροϊδία

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξαν τρεις βασικές διαστάσεις και καλώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να απαντήσουν, με την κυβέρνηση να εκπέμπει αμηχανία μέχρι που ήρθε η ανακοίνωση της κατάργησης.

1. Σε καθαρά πολιτικό και ηθικό επίπεδο, το ζήτημα που έθεσε η Κουμουνδούρου είναι η επιλογή να μπει ως προϋπόθεση για τη στήριξη των επιστημόνων με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και επαγγελματική εμπειρία (μηχανικών, δικηγόρων, γιατρών) η επιμόρφωσή τους με προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και δη ανύπαρκτης ποιότητας – η αρπακολατζίδικη λογική τους αποδείχτηκε στην πράξη, καθώς τις προηγούμενες μέρες πλημμύρισε το διαδίκτυο με τα παραδείγματα από το υλικό της κατάρτισης.

Περαιτέρω, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει τη διπλή κοροϊδία της κυβέρνησης στον βαθμό που το παραπάνω επαγγελματικό προσωπικό είναι το κατεξοχήν ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν πριν και μετά τις εκλογές η κυβέρνηση, και στο οποίο υποσχόταν ότι θα το αποκαταστήσει μετά το πλήγμα που δέχτηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύεται, αναφέρει στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης Τσίπρα, «ότι όλο σας το προεκλογικό αφήγημα που ήθελε να σας παρουσιάζει ως υποστηρικτή και προστάτη της λεγόμενης “μεσαίας τάξης” και των ανθρώπων της “αριστείας”, δεν ήταν παρά μια καλοστημένη πολιτική απάτη», όπου την ώρα της ανάγκης, οι επιστήμονες / ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίστηκαν με εξευτελιστικό τρόπο από την κυβέρνηση. Επιπλέον «έκαναν Πάσχα χωρίς να λάβουν καν τα 400 ευρώ της α΄ δόσης, ενώ το σύνολο των 600 ευρώ δεν ξέρει κανείς αν θα έχει δοθεί ακόμη και μετά τα μέσα και έως τα τέλη Ιουνίου, δηλ. τρεις ή και πλέον μήνες απ’ την έναρξη της κρίσης».

«Μπορούσαν και χωρίς τα ΚΕΚ»

Επίσης, αναδεικνύονται δύο ακόμη κομβικά σημεία σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, που δίνουν και τη διάσταση του σκανδάλου την οποία κατήγγειλε ανοιχτά χτες ο ΣΥΡΙΖΑ:

2. Ότι η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει το επίδομα των 800 ευρώ στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες απευθείας από το ΕΣΠΑ χωρίς τη διαμεσολάβηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Ήδη από την Τρίτη στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως η Έφη Αχτσιόγλου επισημαίνουν ότι υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει ότι ειδικά για την περίοδο του κορωνοϊού είναι επιλέξιμη δαπάνη των ΕΣΠΑ η απευθείας χορήγηση επιδόματος στο επιστημονικό προσωπικό χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει κατάρτιση. Απαντήσεις ζητά και ο Αλέξης Τσίπρας με την επίκαιρη ερώτησή του, καλώντας την κυβέρνηση σε εξηγήσεις για τον λόγο που επέλεξε την οικονομική στήριξη των επιστημόνων μέσω της διαδικασίας κατάρτισης, «ξοδεύοντας άσκοπα 80 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, ενώ θα μπορούσατε να τους εντάξετε απευθείας στην έκτακτη χρηματοδότηση των 800 ευρώ»;

«Εκλεκτικές συγγένειες»

3. Ότι, σύμφωνα και με το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» το οποίο σχολιάστηκε από την Κουμουνδούρου με ανακοίνωση, οι επτά πλατφόρμες (που απολήγουν σε πέντε ιδιοκτήτες) μέσω των οποίων μοιράστηκαν τα εξευτελιστικά προγράμματα κατάρτισης δείχνουν να έχουν «εκλεκτικές συγγένειες» με τη Ν.Δ. Την ίδια ώρα από την Κουμουνδούρου παρέπεμπαν και σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» σύμφωνα με το οποίο σύμβουλος του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και της γ.γ. του υπουργείου όχι μόνο έχει συγγενική σχέση με τους ιδιοκτήτες εταιρείας ΚΕΚ, αλλά συμμετείχε στο παρελθόν σε εταιρείες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες αυτές. Με βάση αυτό το δημοσίευμα ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου την αποπομπή Βρούτση.

Πρόωρες λόγω φόβου

Τα παραπάνω ενδεχομένως ερμηνεύτηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση ως ένα σήμα ότι η κυβέρνηση «αγοράζει» στήριξη γιατί σκοπεύει να καταφύγει σε πρόωρες κάλπες.

Τουλάχιστον χθες ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε «χωρίς αμφιβολία» όπως είπε ότι δεν είναι μόνο οι σύμβουλοι που συμβουλεύουν πρόωρες τον πρωθυπουργό, με στόχο την «υφαρπαγή νομιμοποίησης» νέων σκληρών μέτρων, αλλά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης τις επιθυμεί και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο σύντομα από φόβο και όχι από υπερβολική σιγουριά. Δηλαδή, εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «από φόβο ότι όσο περνάει ο καιρός θα βρίσκεται απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που αυτός με την πολιτική του έχει ήδη γιγαντώσει».

Πάντως, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα έτσι και στη χθεσινή του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας δεν σήκωσε το γάντι των εκλογών, καθώς πολιτικά τις έχει ταυτίσει με ιδιοτελή κίνητρα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, επιχειρώντας να μετατοπίσει τον άξονα της συζήτησης σε ένα αξιακό πλαίσιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:38