search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:14
MENU CLOSE

Η χρονιά του τίγρη

07.03.2010 14:44
Η χρονιά του τίγρη - Media

Εν έτει 2010, το κρέας του τίγρη θεωρείται γκουρμέ λιχουδιά και το κρασί που έχει «ζυμωθεί» με κόκαλα από το υπό εξαφάνιση ζώο, είναι το απεριτίφ – σύμβολο των απανταχού νεόπλουτων. Οι τίγρεις που ζουν ελεύθερες στο φυσικό τους περιβάλλον είναι πολύ λιγότερες από εκείνες που ζουν σε αυλές ή σε κλουβιά στο σπίτι μιας αμερικάνικης οικογένειας! Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, μόνον 3.200 τίγρεις ζουν ελεύθερες στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ σε 5.000 υπολογίζονται οι τίγρεις που διαβιούν σε αυλές και σε κλουβιά στις Ηνωμένες Πολιτείες!

Εν έτει 2010, το κρέας του τίγρη θεωρείται γκουρμέ λιχουδιά και το κρασί που έχει «ζυμωθεί» με κόκαλα από το υπό εξαφάνιση ζώο, είναι το απεριτίφ – σύμβολο των απανταχού νεόπλουτων

Οι τίγρεις που ζουν ελεύθερες στο φυσικό τους περιβάλλον είναι πολύ λιγότερες από εκείνες που ζουν σε αυλές ή σε κλουβιά στο σπίτι μιας αμερικάνικης οικογένειας!

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων, μόνον 3.200 τίγρεις ζουν ελεύθερες στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ σε 5.000 υπολογίζονται οι τίγρεις που διαβιούν σε αυλές και σε κλουβιά στις Ηνωμένες Πολιτείες!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των τίγρεων που διαβιούσαν ελεύθερες στην άγρια φύση πριν από 100 χρόνια ήταν πάνω από 100.000, πληθυσμός που συρρικνώθηκε δραματικά εξαιτίας του ταχύτατα αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού αλλά και της όλο και αυξανόμενης απαίτησης, κυρίως σε χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και το Λάος, για τη χρησιμοποίηση του άγριου ζώου στον τομέα της ιατρικής.

Αν όμως σε αυτές τις χώρες η χρησιμοποίηση του τίγρη στη διατροφή, στην ένδυση και στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων ήταν και είναι μέρος της κουλτούρας τους, το επικίνδυνο είναι ότι αυτά τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά έχουν μεταφερθεί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ για σκοπούς που έχουν να κάνουν μόνον με το εμπόριο και την κερδοσκοπία.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν ανακηρύξει το έτος 2010 ως έτος σωτηρίας του τίγρη – παραφράζοντας την κινέζικη χρονιά του τίγρη – επισημαίνουν ότι το εμπόριο του υπό εξαφάνιση ζώου έχει πάρει δραματικές διαστάσεις σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα στην Κίνα και γενικότερα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας να «ανθούν» εκτροφεία τίγρεων με μοναδικό σκοπό την εμπορική εκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στο δίκτυο TRAFFIC (το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης του Εμπορίου της Άγριας Φύσης) και στον διευθυντή του προγράμματος για τη Βόρεια Αμερική Crawford Allan, ορισμένα εστιατόρια στις ΗΠΑ σερβίρουν κρέας τίγρης σαν εξωτικό πιάτο! Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν τα τιγράκια γίνουν 6 μηνών και οι ιδιοκτήτες τους συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν, πλέον, να τα χειριστούν και να τα έχουν ως κατοικίδιο στην αυλή τους, τα πωλούν σε τσίρκο, και τελευταία και σε εστιατόρια!

Εκτροφεία τίγρεων έχουν αναπτυχθεί και στις ΗΠΑ, τα οποία παρανόμως διοχετεύουν τα άγρια ζώα όχι σε τσίρκο, αλλά σε ιδιωτικές συλλογές πλουσίων, μια και θεωρείται «must» να έχει κάποιος ζωολογικό κήπο στο κτήμα του!

Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 πολιτείες της Αμερικής δεν έχουν νόμο που να απαγορεύει την κατοχή άγριου ζώου, ενώ το Τέξας είναι η πολιτεία στην οποία έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος «οικόσιτος» πληθυσμός τίγρεων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Κίνας παίρνει αυστηρά μέτρα για να εξαλείψει το εμπόριο του τίγρη, μία από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες βιομηχανίες της χώρας είναι τα ιδιωτικά εκτροφεία τίγρεων που προμηθεύουν με κρέας, κόκαλα και γούνες τις χώρες της Δύσης.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα αποτελούν, πλέον, άλλοθι και μόνο για το εμπόριο του τίγρη, αφού της μόδας έχουν γίνει τα διακοσμητικά από το δέρμα του άγριου ζώου και κυρίως το κρασί από ρύζι, το οποίο έχει «ζυμωθεί» με τον εμποτισμό κοκάλων τίγρη!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:14