search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:27
MENU CLOSE

Το λάθος με τις ιατρικές μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης που καταλήγουν στα σκουπίδια

23.04.2020 12:58
Το λάθος με τις ιατρικές μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης που καταλήγουν στα σκουπίδια - Media

 

Το σοκ του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας προκάλεσε αύξηση απορριμμάτων, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, στη Θεσσαλονίκη, ενώ μειώθηκαν τα απορρίμματα που καταλήγουν στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης. Τεράστιο λάθος των πολιτών με τις μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης.

Στο φουλ δουλεύουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης στην καθαριότητα, καθώς ο εγκλεισμός λόγω κορονοϊού προκάλεσε, ειδικά το πρώτο διάστημα, αύξηση των απορριμμάτων. Παράλληλα, μειώθηκαν τα απορρίμματα που καταλήγουν στην ανακύκλωση.

Μιλώντας στο Sputnik, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζεϊμπέκης, ανέφερε ότι μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα της γενικής καραντίνας που επιβλήθηκε στη χώρα, η Θεσσαλονίκη παρήγαγε περί τους 1.482 τόνους σκουπιδιών. Τις επόμενες εβδομάδες καταγράφηκε μικρή μείωση.

«Την πρώτη εβδομάδα είχαμε τα περισσότερα απορρίμματα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες υπήρξε μια σχετική μείωση», είπε ο κ. Ζεϊμπέκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τις 4 Απριλίου έως τις 10 Απριλίου, συλλέχθηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και κατέληξαν στον ΧΥΤΑ, 1.322 τόνοι σκουπιδιών. Έτσι, σε διάστημα ενός μήνα η Θεσσαλονίκη, στέλνει στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων περισσότερους από 5.000 τόνους σκουπιδιών.

Το Ε’ Δημοτικό Διαμέρισμα, δηλαδή η περιοχή που ξεκινά από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και φτάνει έως την Καλαμαριά και την Τούμπα, είναι ο «βασιλιάς» των απορριμμάτων, καθώς συλλέγονται οι περισσότεροι τόνοι σκουπιδιών, ενώ ακολουθεί το Δ’ Δημοτικό Διαμέρισμα, δηλαδή η περιοχή της Τούμπας.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο κ. Ζεϊμπέκης, όπου είναι κλειστά τα καταστήματα, αυτόν τον καιρό, έχει τα λιγότερα απορρίμματα. Αυτή είναι, φυσικά, και η βασική αιτία που υπάρχει μείωση στα απορρίμματα που καταλήγουν στην ανακύκλωση.

«Πριν, για παράδειγμα από το κέντρο της πόλης, μαζεύαμε 12 τόνους σκουπιδιών τώρα δεν ξεπερνούν τους 2,5 τόνους», ανέφερε ο κ. Ζεϊμπέκης.

Τα κλειστά καταστήματα προκάλεσαν και μείωση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Δυστυχώς, όμως, οι μπλε κάδοι στις γειτονιές, πλέον, γεμίζουν με γάντια μιας χρήσεως και ιατρικές μάσκες, καταστρέφοντας έτσι το περιεχόμενο που θα πήγαινε για ανακύκλωση. Αντίθετα, θα πρέπει οι πολίτες να πετούν γάντια και μάσκες στους πράσινους κάδους.

«Και ένα γάντι ή μια μάσκα να είναι μέσα σε μπλε κάδο καταστρέφεται όλο το περιεχόμενο που καταλήγει μετά στα κοινά σκουπίδια», τόνισε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή της καραντίνας, αφαιρέθηκαν οι μπλε κάδοι από όλα τα νοσοκομεία της πόλης.

Τέλος, η παραμονή στο σπίτι μείωσε τα ογκώδη (καναπέδες, ντουλάπια κ.α.) που ορισμένοι πολίτες πετούσαν στα πεζοδρόμια, καθώς, όπως φαίνεται, υπάρχει ο φόβος ότι κάποιος θα τους δει και θα τους καταγγείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 18:25