search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:25
MENU CLOSE

Ο Τραμπ, το σύνταγμα και η εκτροπή – Θέλει επανεκλογή πάση θυσία, ακόμη και με εκατόμβη θυμάτων λόγω κορωνοϊού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2122
23-4-2020
25.04.2020 03:00
trump1.jpg

 

Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι εξόχως δύσκολη. Δεν είναι μόνο τα θύματα και οι νοσούντες από τον κορωνοϊό που καθημερινά αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Έχει ανακύψει μια νέα, πιο ζοφερή πραγματικότητα: ένας ακήρυκτος εμφύλιος ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις πολιτείες αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν μετά την πίεση που δέχτηκε η κυβέρνηση Τραμπ. 
Τώρα, στο όνομα της πανδημίας, οι ίδιοι ακροδεξιοί πυρήνες λαϊκιστών ενισχύονται από τον Πρόεδρο, που είτε δεν κατανοεί είτε παραπλανά αναφορικά με την ισχύ του ομοσπονδιακού νόμου έναντι του πολιτειακού, με στόχο να επανεκλεγεί προκαλώντας διχασμό, καταπατώντας το σύνταγμα ακόμα και με τη δημιουργία συνθηκών εμφυλίου για δεύτερη φορά. Όλα αυτά στο όνομα της οικονομίας και της προόδου. 

Κατά κυβερνητών και Φαούτσι
Ενώ η πανδημία σαρώνει τη χώρα που την Τρίτη κατέγραψε περισσοτέρους από 2.700 νεκρούς σε ένα εικοσιτετράωρο, κυβερνήτες πολιτειών που έχουν πληγεί σφοδρά διαψεύδουν και αμφισβητούν ανοιχτά τον Τραμπ ως προς την επιχειρηματολογία του για το άνοιγμα της οικονομίας.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος επέλεξε την πεπατημένη: μέσω του Twitter ανακοίνωσε την περαιτέρω ανανέωση της περιόδου που δεν θα επιτρέπεται η μετανάστευση στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή που θέλει να επιβάλει το άνοιγμα της οικονομίας, παρότι είναι ασαφές αν – συνταγματικά – μπορεί να το κάνει. 

«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον Αμερικανό εργαζόμενο» υπογράμμισε ο Τραμπ έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες πρόκειται να διεκδικήσει δεύτερη συναπτή τετραετή θητεία. Στο στόχαστρό έχει μπει και ο επιστημονικός σύμβουλος για την πανδημία Άντονι Φαούτσι, που για τους περισσότερους αποτελεί περίπτωση εξαιρετικού επιστήμονα.

Η σύγκρουση στη βάση
Ο ιδιόμορφος εμφύλιος συνεχίζεται αμείωτος. Δεν είναι μόνο η κλιμακούμενη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου και των κυβερνητών για το πότε και πώς θα ανοίξει η οικονομία. Βασικό πολιτικό λάφυρο είναι οι χιλιάδες που διαδηλώνουν υπέρ του άμεσου ανοίγματος της οικονομίας και άλλοι τόσοι, αν όχι περισσότεροι, που διαφωνούν, αντιδρώντας σε αυτό που ονομάζουν πρόωρη χαλάρωση των μέτρων. Οι πρώτοι, στο όνομα της ελευθερίας, είναι οπλισμένοι και αποτελούν μια δυνάμει παραστρατιωτική ομάδα εκτροπής. 

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, πάντως, ξεπέρασαν τα 800.000 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Την ίδια οι ΗΠΑ απομακρύνονται από το «αισιόδοξο» σενάριο, που έκανε λόγο για 60.000 νεκρούς μέχρι το καλοκαίρι. Σε αυτό το περίσσευμα πολιτικού αμοραλισμού, πόλωσης και διχασμού διαπιστώνονται ελλείψεις σε τεστ, υποδομές και αντοχές του εθνικού συστήματος Υγείας, που διαφέρει πολύ από αυτά που γνωρίζουμε στην Ευρώπη. 

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρδαμ δήλωσε στο CNN ότι οι ισχυρισμοί του Προέδρου Τραμπ και του αντιπροέδρου του Μάικ Πενς είναι «προϊόν ψευδαισθήσεων». Ακόμα και ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του Τραμπ και του Πενς πως οι πολιτείες έχουν πολλά τεστ «είναι εντελώς ανακριβείς».
Ο πιο σκληρός επικριτής του Προέδρου δεν είναι άλλος από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του αγώνα εναντίον της πανδημίας στη χώρα. Η δημοφιλία του, μάλιστα, έχει ξεπεράσει και αυτή του υποψήφιου αντιπάλου του Τραμπ στις επικείμενες εκλογές Τζο Μπάϊντεν. 

Ο Πρόεδρος, ακολουθώντας το γνωστό ρητό «έχε τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς κοντύτερα», ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δεχτεί τον Κουόμο στον Λευκό Οίκο. «Νομίζω ότι θα έρθει στο Οβάλ Γραφείο το απόγευμα» μαζί με «κάποιους από τους συνεργάτες του», είπε. 
«Πολλά καλά πράγματα γίνονται στη Νέα Υόρκη» πρόσθεσε ο Τραμπ σημειώνοντας πως οι αρχές της πολιτείας αρχίζουν να ελέγχουν την κατάσταση. Εν τω μεταξύ ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν φαίνεται εξαφανισμένος και γι’ αυτό αποκαλείται «αόρατος υποψήφιος».

Οι ειδικοί παίρνουν θέση
Είναι πιθανό ένα χειρότερο, δεύτερο κύμα του κορωνοϊού τον ερχόμενο χειμώνα δήλωσε στην «Washington Post» ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ. «Υπάρχει πιθανότητα η επιθετικότητα του ιού στη χώρα μας τον επόμενο χειμώνα να είναι χειρότερη από αυτό που περνάμε τώρα. Και όταν το λέω αυτό σε άλλους δεν καταλαβαίνουν τι εννοώ. Εννοώ πως θα συμπέσει η επιδημία της γρίπης με εκείνη του κορωνοϊού το ίδιο χρονικό διάστημα» σημείωσε. 

Όπως εξήγησε, αυτό θα δυσχεράνει κατά πολύ την κατάσταση, αφού το εθνικό σύστημα Υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και τα δύο. Και μπορεί ο ιός της γρίπης να μην βρίσκεται αυτή την περίοδο σε έξαρση, όμως ήδη στις ΗΠΑ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 168 παιδιά, σύμφωνα με το Κέντρο. Όπως λέει ο Ρέντφιλντ, η ταυτόχρονη δράση γρίπης και κορωνοϊού θα σήμαινε υπερκορεσμό στα νοσοκομεία, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. 

Όσον αφορά στην άρση του lockdown, ο Ρέντφιλντ δήλωσε πως οι διαδηλώσεις και οι εκκλήσεις να «ανοίξει» η οικονομία δεν βοηθούν. Μάλιστα, κάλεσε τους κρατικούς αξιωματούχους να επενδύσουν στην «επόμενη ημέρα» και πάνω σε αυτό να δουλέψουν τους επόμενους μήνες, επιμένοντας στην τήρηση αποστάσεων και στην κλιμάκωση διεξαγωγής τεστ και ιχνηλάτησης επαφών των κρουσμάτων. 
Τελικά, τόσο νομικά όσο και επιστημονικά ο Τραμπ αποδεικνύεται ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος για την πιο κρίσιμη θέση του πλανήτη. Από τους Ρώσους, τους Κινέζους, τους ψεκασμένους και την παραστρατιωτική Δεξιά, όλα για τον Πρόεδρο «είναι μέσα» για την επανεκλογή του. 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:21