search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:02
MENU CLOSE

Δραματική προειδοποίηση Λαγκάρντ στους ηγέτες της ΕΕ: «Κάνετε πολύ λίγα και πολύ αργά» – Έως 15% η ύφεση

23.04.2020 15:23
Λαγκάρντ: Συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για ανάκαμψη εάν τα μέτρα αρθούν έως τέλη Μαρτίου - Media

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες για τον κίνδυνο «να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία της Covid-19.

«Προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά», στην παρέμβασή της στη Σύνοδο Κορυφής, που διεξάγεται με τηλεδιάσκεψη και έχει ως στόχο την εξεύρεση λύσεων για την αποφυγή μιας ύφεσης, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο Bloomberg.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, η Λαγκάρντ είπε στους 27 ηγέτες ότι χρειάζεται να υπάρξει γρήγορα ένα ισχυρό και ευέλικτο ταμείο ανάκαμψης που θα διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δημοσιονομικές προκλήσεις της ανάκαμψης. Προέβλεψε επίσης ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης, στο χειρότερο σενάριο μπορεί να συρρικνωθεί έως και 15% φέτος και σε ένα μέσο σενάριο κατά 9%.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μίλησε μετά τη Λαγκάρντ, δεσμεύτηκε να υποστηρίξει ένα τέράστιο πακέτο τόνωσης για την Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς αναζητεί τρόπο να προσπεράσει τις διαφορετικές απόψεις των τελευταίων εβδομάδων.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης, ύψους 300 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027 και ότι θα δανεισθεί 320 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές, χωρίς να αναφέρει πώς η Κομισιόν φθάνει στο συνολικό ποσό των 2 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το μισό ποσό από τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα δοθεί στις χώρες με τη μορφή δανείων, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ για να καλύπτει τους ετήσιους τόκους ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το προσωρινό ταμείο ανάκαμψης των 300 δισ. ευρώ στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ένα ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναδιοργανωθεί από ένα παλαιό εργαλείο σύγκλισης. Προβλέπει, επίσης, ότι ένα ποσό 50 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό και θα δοθεί εμπροσθοβαρώς το 2021 και το 2022 καθώς και δύο ταμεία ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία των εσωτερικών αγορών της ΕΕ.

Πρώτος γύρος διαφωνιών

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης αναζητώντας λύση για να βγάλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση από την ύφεση που προκαλεί τη πανδημία του νέου κορονοϊού, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι θα ληφθεί μια απόφαση.

Στο επίκεντρο αυτής της συνόδου που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 16.00 (ώρα Ελλάδας) βρίσκεται η ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία μέσω μαζικών επενδύσεων, δηλαδή ενός «ταμείου» ειδικά για τον σκοπό αυτόν. Ένα τέτοιο σχέδιο αναμένεται ότι θα είναι ύψους πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως συμφωνούν πολλές πηγές. Για τα υπόλοιπα, από το ακριβές ποσό μέχρι την πηγή της χρηματοδότησης αλλά και τη σχέση του (ή όχι) με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, φαίνεται ότι δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ομοφωνία.

Οι χώρες και οι θεσμοί ανταγωνίζονται το τελευταίο διάστημα προτείνοντας ο καθένας τη δική τους λύση. Όμως η συζήτηση επανέφερε στο προσκήνιο παλιότερες αντιπαλότητες, που υπήρχαν ήδη από την κρίση του 2009. Από τη μία μεριά, οι χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία και ζητούν περισσότερη δημοσιονομική αλληλεγγύη από τους βόρειους γείτονές τους. Από την άλλη, οι βόρειοι όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους και κατηγορούν τις υπόλοιπες για δημοσιονομική απειθαρχία την περίοδο της ανάπτυξης.

«Οι χώρες του νότου έχουν την εντύπωση ότι ορισμένες χώρες, πιο ισχυρές οικονομικά, θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την κρίση για να επωφεληθούν ακόμη περισσότερο. Και εκείνες του βορρά νομίζουν ότι οι νότιοι γείτονές τους θα επωφεληθούν από την πανδημία για να τους φορτώσουν το βάρος του χρέος που συγκέντρωσαν στο παρελθόν», σχολίασε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υποσχέθηκε νωρίτερα, «σε πνεύμα αλληλεγγύης» ότι η χώρα της θα συμβάλλει περισσότερο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όμως για άλλη μία φορά αρνήθηκε την αμοιβαιοποίηση του χρέους με τη μορφή των λεγόμενων «κορονοομολόγων».

Ως απόδειξη των διαφωνιών που επιμένουν, οι «27» δεν θα επιδιώξουν να εκδώσουν μια κοινή ανακοίνωση μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης.

Η Γαλλία από την πλευρά της, δεν περιμένει να υπάρξει κάποια απόφαση πριν από το καλοκαίρι και θεωρεί αναγκαία τη σύγκληση μιας συνόδου με φυσική παρουσία των ηγετών, ενδεχομένως τον Ιούνιο.

Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα ταμείο ανάκαμψης, όπως ζητά ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, θα ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί με ταχείς ρυθμούς αυτήν την ιδέα. «Αυτή είναι η σημαντική απόφαση σήμερα: να μάθουμε αν (η Επιτροπή) θα αναλάβει την αποστολή και αν η λύση θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της» ή από κάποιο άλλο διακυβερνητικό εργαλείο, εξήγησε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Η πανδημία έχει πλήξει σφοδρά την ΕΕ και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά 7,1% φέτος. Η κρίση, που απειλεί επίσης τις 19 χώρες της ευρωζώνης, ενδέχεται να είναι η χειρότερη στη σύντομη ιστορία του ενιαίου νομίσματος. Η εταιρεία αναλυτών Markit προειδοποίησε σήμερα ότι θα είναι «άνευ προηγουμένου» η κατάρρευση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη για τον μήνα Απρίλιο, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:01