search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:46
MENU CLOSE

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για τηλεκατάρτιση: Να διερευνηθεί το σκάνδαλο, να αποπεμφθεί ο Βρούτσης

23.04.2020 16:01
Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναβάλλει το Φεστιβάλ του Σεπτέμβρη - Η ανακοίνωση - Media
 
Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τους υψηλούς τόνους για το σκάνδαλο των ΚΕΚ και της τηλεκατάρτισης ζητώντας εξηγήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και παραίτηση ή αποπομπή του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για την απόσυρση του προγράμματος.
 
Παράλληλα, έντονη είναι η αντίδρασή του στην κυβερνητική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από χθες να επιρρίψει της ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του υπόλογου για το φιάσκο Γιάννη Βρούτση νωρίτερα στη Βουλή ότι ευθύνεται το θεσμικό πλαίσιο που παρέλαβε η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Εν χορώ στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν την αποπομπή Βρούτση και την απόδοση εξηγήσεων στη Βουλή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον οποίο καλούν να απαντήσει στην ερώτηση που κατέθεσε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν να περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να θεωρηθεί το συμβάν λήξαν με την απόσυρση του προγράμματος και μια απολογία του τύπου «έγινε λάθος, το διορθώσαμε, τέλος». Το σήμα ότι τίποτε δεν λήγει εδώ, έδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τη δήλωσή του λέγοντας πως πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο και η απόσυρση μετά την κατακραυγή δεν θα λειτουργήσει ως Κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
 
Χαρίτσης: «Ο Μητσοτάκης να τον αποπέμψει αλλιώς είναι συνένοχος»
Σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε άμεση διερεύνηση του σκανδάλου ενώ υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη υπόθεση αγγίζει ευθέως και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που επιλέγει να διατηρεί τον κ. Βρούτση στη θέση του αντί να ζητήσει την παραίτησή του, όπως οφείλει, είναι συνένοχος».
 
Όσο για τον υπουργό Εργασίας τόνισε πως «η ευθύνη του αρμόδιου υπουργού, Γ. Βρούτση, είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής» και αυτή « δεν περιορίζεται μόνο στο ότι πιστοποίησε ένα πρόγραμμα που προσβάλλει τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των επιστημόνων». Αντιθέτως, πρόσθεσε, «η άμεση εμπλοκή συνεργάτιδας του σε εταιρεία που είχε αναλάβει την εκτέλεση του κατάπτυστου αυτού έργου συνιστά σκάνδαλο, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί άμεσα. Και, βεβαίως, μετά από όλα αυτά η παραίτηση του συνιστά μονόδρομο».
 
Σκουρλέτης: «Να απολογηθούν για την πατεντάτη “αρπαχτή” διασπάθισης δημόσιου χρήματος»
Και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τη λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας, απαντώντας στον Γιάννη Βρούτση σημείωσε: «θα περίμενα να υπάρχει ευαισθησία από τον κ. Βρούτση να παραιτηθεί ή από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να τον παραιτήσει. […] Αντί λοιπόν σήμερα, με κατεβασμένα τα μάτια και το κεφάλι, να απολογηθούν γι’ αυτή την περίπτωση πατεντάτης «αρπαχτής», διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, έρχονται και εγκαλούν, ποιους; Αυτοί που με τους συγγενείς τους στήσανε αυτή την υπόθεση»;
 
Γεροβασίλη: «Όταν η κυβέρνηση ζορίζεται, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ»
Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ σχολίασε τις «εξηγήσεις Βρούτση στη Βουλή, δηλαδή την προσπάθεια να ρίξει ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Βρούτσης προσπάθησε σήμερα να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ- γνωστός τρόπος απάντησης στα δύσκολα. Διαπιστώνουμε δε, χωρίς έκπληξη, ότι για όλα αυτά που κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ η απάντηση είναι μία: φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» . Η ίδια σημείωσε ότι η ευθύνη αγγίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό που πρέπει να δώσει εξηγήσεις έστω και τώρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση ήδη από τις 6 Απριλίου ζητούσε διευκρινίσεις για το λόγο που επιλέχθηκε εθνική χρηματοδότηση και όχι απευθείας χρηματοδότηση από πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σχολίασε επίσης, ότι ναι μεν η κυβέρνηση μάζεψε άρον άρον την τηλεκατάρτιση αλλά έχει ήδη καταγραφεί η στάση « πρωτοστατούντος του λαλίστατου κ. Γεωργιάδη» όπου «στην αρχή είπαν ότι ήταν αδυναμία εκταμίευσης με άλλο τρόπο, κατόπιν αναμασούσαν διάφορες αυτοσχέδιες απαντήσεις και γενικώς ισχυριζόταν ότι το πρόγραμμα ότι ήταν μια χαρά ενώ κουνούσαν το δάχτυλο περί ευθύνης στους επιστήμονες της χώρας».
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το ποσοστό επιδότησης των ΚΕΚ υπέρ των επιδοτούμενων»
Όσο για την κατηγορία ότι φταίει το θεσμικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ τόσο η Όλγα Γεροβασίλη όσο και ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:
–Παρέλαβε ένα καθεστώς των προγραμμάτων κατάρτισης όπου το 70% της χρηματοδότησης πήγαινε στο ΚΕΚ και 30% έπαιρνε ο επιδοτούμενος και αντέστρεψε το ποσοστό αυτό.
 
–Επέλεξε αυτά τα κονδύλια να μην διοχετεύονται αποκλειστικά σε προγράμματα κατάρτισης – στη βάση της λογικής ότι δεν φταίει ο άνεργος για την ανεργία του επειδή δεν είναι αρκετά «καταρτισμένος» – αλλά στην ενίσχυση της απασχόλησης, πράγμα το οποίο λειτούργησε ως πλέγμα προστασίας στην εργασία και στις επιχειρήσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έφερε ως παράδειγμα «το πρόγραμμα απασχόλησης 5,5 χιλιάδων νέων επιστημόνων» το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε.
 
Αμφότεροι διευκρίνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βάλει κατά της κατάρτισης αλλά καταγγέλλει σκανδαλώδεις πρακτικές ευτελισμού κατάρτισης και πολιτών κ διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:46