search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:16
MENU CLOSE

Η Πορτογαλία εκδίδει voucher για το 2021 για όσους ακύρωσαν τις διακοπές τους

23.04.2020 18:20
Η Πορτογαλία εκδίδει voucher για το 2021 για όσους ακύρωσαν τις διακοπές τους - Media

 

Η Πορτογαλία θα δώσει κουπόνια (vouchers) στους τουρίστες που αναγκάσθηκαν να ακυρώσουν τα σχέδιά τους για διακοπές στην Πορτογαλία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επιτρέποντάς τους να επαναπρογραμματίσουν τα ταξίδια τους στη χώρα της Ιβηρικής μέχρι το τέλος του 2021, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Τουρισμού Ρίτα Μάρκες.

Το νέο αυτό πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Παρασκευή, και θα ισχύει για κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων ή σε διαπιστευμένα καταλύματα, όπως ξενοδοχεία ή καταλύματα Airbnb, και οι οποίες αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ 13 Μαρτίου και 30 Σεπτεμβρίου φέτος.

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 ισχύουν τα κουπόνια

Τα κουπόνια θα ισχύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και θα μπορούν να εξαργυρωθούν ως επιστροφή χρημάτων και το 2022, σε περίπτωση που ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το ταξίδι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Όσοι δε, μείνουν άνεργοι από την περίοδο αυτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να ζητήσουν πλήρη επιστροφή χρημάτων.

«Αναδεικνυόμαστε απολύτως πρωτοπόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των καταναλωτών, αλλά και τα συμφέροντα των σχετικών φορέων της οικονομίας επί τη βάσει της αρχής “μην ακυρώνετε, αναβάλλετε”», δήλωσε η υπουργός σε τηλεδιάσκεψή της.

Στόχος να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα

Η χώρα ευελπιστεί πως το σχέδιο τούτο θα βοηθήσει στη συγκράτηση των ζημιών από μια κρίση, η οποία αναμένεται να μειώσει κατά 39% τα διεθνή ταξίδια φέτος, ποσοστό που ισοδυναμεί με 577 εκατομμύρια λιγότερα ταξίδια. Μία προοπτική εντελώς καταστροφική για την τουριστική βιομηχανία που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και απασχολεί 320 εκατομμύρια άτομα.

Συνολικά, 16,3 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Πορτογαλία πέρυσι, με περίπου τους μισούς να προέρχονται από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, που εφαρμόζονται παγκοσμίως και τα κλειστά σύνορα, έχουν προκαλέσει αναταραχή στην τουριστική βιομηχανία της Πορτογαλίας βάζοντας σε κίνδυνο τα εννέα συνεχόμενα χρόνια ρεκόρ στα έσοδα από έναν τοµέα που θεωρείται ως ένας από τους κύριους παράγοντες της ανάκαμψης της χώρας από την οικονοµική κρίση.

Τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση θέσπισε ένα πιστωτικό όριο 1,7 δισεκ. ευρώ (1,8 δισεκ. δολάρια) τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να στηρίξει τον τομέα, για τον οποίο η Ένωση Ξενοδόχων AHP εκτιμά ότι θα χάσει έσοδα 1,3 έως 1,4 δισεκ. ευρώ κατά το διάστημα Μαρτίου- Ιουνίου. Σχεδόν το 94% των ξενοδοχείων παραμένει κλειστό και το 85% των εργαζομένων τους έχει απολυθεί, καθώς σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι πελάτες ακύρωσαν τα σχέδιά τους για διακοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της AHP.

Η χώρα, η οποία μέχρι στιγμής καταγράφει 22.353 κρούσματα κορωνοϊού και 820 θανάτους, εναποθέτει τις ελπίδες της στο να θεωρηθεί ένας συγκριτικά ασφαλής προορισμός διακοπών όταν θα ανοίξουν τα σύνορα. Για τον λόγο τούτο, προετοιμάζει την εφαρμογή ελκυστικών πολιτικών προς αυτήν την κατεύθυνση, που θα περιλαμβάνουν πιστοποιήσεις υγειονομικής ασφάλειας για ξενοδοχεία και παροχή προστατευτικού εξοπλισμού και διαγνωστικών ελέγχων κι εξοπλισμού για τον κορωνοϊού, τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους πελάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:16