search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:11
MENU CLOSE

«Μένουμε σπίτι-Βλέπουμε Θέατρο»: Το Θέατρο Νέου Κόσμου με 32 παραστάσεις στο διαδίκτυο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2122
23-4-2020
26.04.2020 03:00
katholou_kala.jpg

 

Σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας όπως και όλος ο κόσμος, πολλοί είναι οι τομείς που έχουν πληγεί. Ένας από αυτούς και ο χώρος του θεάτρου. Οι διαδικτυακές παραστάσεις που διοργανώνουν αρκετά θέατρα είναι μια πρωτοβουλία που ο κόσμος έχει αγκαλιάσει, καθώς έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει έστω και από το σπίτι του αγαπημένες του παραστάσεις, με την επίγνωση, βέβαια, ότι αυτές δεν αντικαθιστούν τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει το ζωντανό θέατρο.

Ωστόσο, πρόκειται για μια πρόταση που προσφέρει απλόχερα μια μοναδική ευκαιρία για γνήσια ψυχαγωγία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπου τα άλλοτε δεδομένα έχουν γίνει, πια, ζητούμενα…

Ένα από τα θέατρα που έχουν πάρει αυτήν την πρωτοβουλία είναι και το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το οποίο ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube τριάντα δύο παραστάσεις με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Πρόκειται για παραστάσεις που σκιαγραφούν την 23χρονη πορεία του θεάτρου και οι οποίες απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Μοναδικός σκοπός αυτής της κίνησης είναι η διατήρηση της επικοινωνίας με τους θεατρόφιλους που μένουν σπίτι – όπως, άλλωστε, όλοι μας αυτές τις μέρες – καθώς και η παροχή της δυνατότητας πρόσβασης στο καλό θέατρο για όποιον το επιθυμεί, παρά τα αναγκαία για τη δημόσια υγεία περιοριστικά μέτρα.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές τις βιντεοσκοπημένες παραστάσεις που προσφέρονται στο κοινό.

Κοινός Λόγος

της Έλλης Παπαδημητρίου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Παίζουν: Σούλα Αθανασιάδου, Ανθή Ανδρεοπούλου, Όλγα Δαμάνη, Μαρία Κατσανδρή, Τζίνη Παπαδοπούλου

Μια παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις ανωνύμων γυναικών, που κατέγραψε η Έλλη Παπαδημητρίου, και καλύπτουν το διάστημα από τις ειρηνικές μέρες στη Μικρά Ασία έως τον Εμφύλιο και τα κατοπινά δύσκολα χρόνια.

Δείτε την παράσταση εδώ:

Δύο Θεοί

του Λένου Χρηστίδη

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Μανώλης Μαυροματάκης, Ντίνη Ρέντη, Γιώργος Μακρής, Αλέξανδρος Τσακίρης

Σ’ ένα μέλλον, όχι και πολύ μακρινό, δύο φίλοι, έγκλειστοι σε άσυλο κομπιουτεροπαθών, λίγο πριν από το τέλος του κόσμου αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν το «αντικείμενο του εθισμού» τους, έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, με σκοπό να καταγράψουν την Ιστορία της Ανθρωπότητας…

Δείτε την παράσταση εδώ: 

Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας

του Λούκας Μπέρφους

Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Παίζουν: Κόρα Καρβούνη, Γιώτα Φέστα, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιώργος Γλάστρας, Μαίρη Σαουσοπούλου, Φώτης Θωμαΐδης, Ανδρέας Μαυραγάνης

«Τι είναι στ’ αλήθεια νορμάλ;» είναι το ερώτημα που βασανίζει τον Λούκας Μπέρφους στις «Σεξουαλικές νευρώσεις», έχοντας στο επίκεντρο την Ντόρα, που με τον αφελή μιμητικό της τρόπο καθρεφτίζει τους συνανθρώπους της που θεωρούν τον εαυτό τους φιλελεύθερο, ανεκτικό και φωτισμένο. Κι όμως, οι αντιδράσεις προς την Ντόρα δείχνουν πόσα ταμπού κυριαρχούν στην κοινωνία, αλλά και πόσο δυσεύρετο είναι αυτό το «νορμάλ»…

Δείτε την παράσταση εδώ:

Καθόλου καλά

της Ούρσουλα Ράνι Σάρμα

Μετάφραση: Έλλη Πετράντη

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Παίζουν: Ιωάννα Παππά, Γιώργος Γάλλος, Όμηρος Πουλάκης

Δυο αδέρφια, η Κόρα και ο Μίκυ, ζουν σ’ ένα χωριό της Ιρλανδίας, ένα μέρος από το ποίο ονειρεύονται να δραπετεύσουν, καθώς εκτός από τη θολή ανάμνηση της πρόωρα χαμένης μητέρας τους, στο περιβάλλον που μεγάλωσαν γνώρισαν μόνο την αδιαφορία και την εγκατάλειψη.

Δείτε την παράσταση εδώ:

Τα Δάση στα Γόνατα

του Άκη Δήμου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Παίζουν: Αλέκος Συσσοβίτης, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργος Κοψιδάς, Ντένης Μακρής

Με αφετηρία ένα επεισόδιο από το μυθιστόρημα «Ο Παλαιός των Ημερών» του Παύλου Μάτεσι, ο Άκης Δήμου εξιστορεί τη ζωή στην ορεινή Αρκαδία των τελευταίων χρόνων του 19ου αιώνα. Ένας περιφερόμενος θαυματοποιός, ένας χωρικός, η γυναίκα του και ένας πλανόδιος θεατρίνος είναι οι τέσσερις ήρωες του έργου, οι οποίοι ακροβατούν ανάμεσα στον Χριστιανισμό και την αρχαιολατρία, με τον καθένα να αφηγείται με τον τρόπο του τους αναβαθμούς και τα στάσιμα της θρησκείας των δαιμονικών θαυμάτων και των «απαγορευμένων» ερώτων.

Δείτε την παράσταση εδώ:

Η τραγική ιστορία του Άμλετ,

ενός πρίγκιπα της Δανίας

του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος

Παίζουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου, Αινείας Τσαμάτης

Το δημοφιλέστερο αλλά και πιο αινιγματικό έργο του Σαίξπηρ σε μια νέα διασκευή για έξι ηθοποιούς, που ακολουθώντας πιστά την πλοκή του έργου επιχειρεί να ανακαλύψει τους μηχανισμούς του.

Δείτε την παράσταση εδώ:

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:11