search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:28
MENU CLOSE

Βαρύ το πλήγμα στην ανθοκομία λόγω κορωνοϊού – Στήριξη ζητούν οι παραγωγοί

25.04.2020 08:49
Βαρύ το πλήγμα στην ανθοκομία λόγω κορωνοϊού – Στήριξη ζητούν οι παραγωγοί - Media

 

Η πανδημία του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Πέραν του τουρισμού που προβάλλεται συνήθως και άλλοι δυναμικοί κλάδοι θα χρειαστούν την αρωγή της πολιτείας, ώστε να προστατευθούν θέσεις εργασίας και πολύτιμες εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, στον κλάδο της ανθοκομίας, οι τρεις μήνες της άνοιξης αποτελούν το 70%-80% του ετήσιου συνολικού κύκλου εργασιών.
 
Φέτος, η πτώση του τζίρου για τον Μάρτιο είναι της τάξεως του 70% για τους συνεταιρισμούς με το πρώτο δεκαήμερο να έχει δουλέψει σχεδόν κανονικά.
 
Πρόκειται για τον μήνα που αποτελεί την έναρξη της άνοιξης και σαν μήνας εμφανίζει το μικρότερο τζίρο από τους δύο επόμενους.

Όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και με δεδομένο πως οι πωλήσεις στα τέλη Μαρτίου είναι πρακτικά μηδενικές, η ίδια τάση αναμένεται και για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, εφόσον τα μέτρα παραμείνουν ως έχουν.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν σε κλείσιμο επιχειρήσεων, απώλειες θέσεων εργασίας, αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων προμηθευτών και δανείων καθώς και περαιτέρω επιβάρυνση του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών, σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της αγροτικής οικονομίας.

Ειδικά για τον Συνεταιρισμό φυτωριούχων Αττικής, ο οποίος διακινεί με τους παραγωγούς του το 60% του φυτικού υλικού σε γλάστρα στην Ελλάδα, με κύκλο εργασιών άνω των 12 εκατ. ευρώ, το πλήγμα αναμένεται ισχυρό.

Είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος κλάδος, που αποτελεί την πρωτοπορία στην αγροτική παραγωγή και στηρίζει την ελληνική οικονομία και με εξαγωγές, αντιμετωπίζει εξαέρωση, αν το υπουργείο Ανάπτυξης δεν δράσει άμεσα.

Άλλωστε τα φυτά, τα λουλούδια και τα δέντρα, όπως και η φροντίδα τους, συμβάλουν στην ψυχική ισορροπία και λειτούργησαν ιδιαίτερα ευεργετικά για πολλούς που βρέθηκαν σε συνθήκες εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 07:19