search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:23
MENU CLOSE

Πάτρα: Σε απεργία πείνας ο κρατούμενος αριστούχος φοιτητής των φυλακών Αγ. Στεφάνου

25.04.2020 10:51
Δικαίωση για τον Βασίλη Δημάκη - Σταματά την απεργία πείνας και δίψας - Media

 

Ο Βασίλης Δημάκης κρατούμενος των Φυλακών του Αγίου Στεφάνου Πάτρας και αριστούχος φοιτητής, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής βρίσκεται ξανά σε απεργία πείνας και η υγεία του βρίσκεται σε κίνδυνο αφού είναι ήδη επιβαρυμένη από την προηγούμενη διαμαρτυρία του που διήρκεσε 32 ημέρες.

Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων, ο Βασίλης Δημάκης μετήχθη παράνομα από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Κατάστημα Κράτησης των Γρεβενών και συγκεκριμένα στα κελιά πειθαρχικής απομόνωσης, χωρίς να έχει κατηγορηθεί για κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Σύμφωνα με το Δίκτυο, ο πραγματικός λόγος για τη μεταγωγή του είναι η συμμετοχή του στους ειρηνικούς αγώνες των κρατουμένων ενάντια στην απραξία της κυβέρνησης και με αίτημα να πάρει μέτρα για να προστατέψει την ζωή των κρατουμένων από την επιδημία του κοροναϊού.

Η μεταγωγή σημαίνει μεταξύ άλλων ότι θα βρίσκεται μακριά από τις φυλακές Κορυδαλλού από όπου, όντας κοντά στη σχολή του, μπορούσε να παρακολουθεί τα μαθήματα του κάνοντας χρήση του θεσμού των εκπαιδευτικών αδειών. Ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε την απεργία πείνας με αίτημα την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού και αν το αίτημά του δεν δικαιωθεί έως την Κυριακή θα προχωρήσει και σε απεργία δίψας.

Η πρώτη απεργία πείνας

Ο Βασίλης Δημάκης όντας κρατούμενος συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος μαθητής. Έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μάλιστα δεύτερος σε κατάταξη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας. Μεσολάβησε η εκπαιδευτική μεταγωγή του, όπως προβλέπει ο νόμος, από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας στον Κορυδαλλό, ώστε να ξεκινήσει τη φοίτησή του την οποία και συνέχισε πετυχαίνοντας ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς.

Μετά από αιτήματά του που απορρίφθηκαν επανειλλημένα προχώρησε σε απεργία πείνας και τελικά δίψας προκειμένου να του επιτραπεί να παρακολουθεί τα μαθήματά του με «βραχιολάκι». Κατά τη διάρκεια της απεργίας του βρήκε στήριξη τόσο από φορείς όσο και από τους καθηγητές του και τελικά δικαιώθηκε μετά από 31 ημέρες και μπόρεσε με ειδικές εκπαιδευτικές άδειες να παρακολουθεί τα μαθήματά του και πάλι με άριστες επιδόσεις.

Η μεταγωγή

Κατά δήλωση του ίδιου του Βασίλη Δημάκη την οποία κοινοποιεί στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, στο υπ. Δικαιοσύνης και στην Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής πολιτικής, «Την Παρασκευή 18/04 περί τις 21:30 μ.μ. εισέβαλλαν στο κελί μου πάνοπλοι άντρες των Ε.ΚΑ.Μ και φωνάζοντας ψηλά τα χέρια και ένα σωρό άλλα με έσυραν εκτός του κελιού, με κόλλησαν στον τοίχο, με έδεσαν πισθάγκωνα παρότι έβλεπαν ότι κούτσαινα εμφανώς και ότι το δεξί μου πόδι ήταν πρησμένο από έλλειψη μαγνησίου, απότοκο της προηγούμενης απεργίας πείνας και δίψας πριν δυο έτη ακριβώς. Τότε που προάσπιζα τα εκπαιδευτικά μου δικαιώματα ζητώντας την μη εξαίρεσή μου από το θεσμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης τον οποίο μέχρι σήμερα απολαμβάνω και τηρώ μέχρι κεραίας. Παρεμπιπτόντως με βρήκαν να διαβάζω ένα από τα 5 μαθήματα του 60υ εξαμήνου (ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ). Με πήραν φορώντας παπούτσι στο πόδι το αριστερό και παντόφλα στο δεξί και ενώ εγώ σφάδαζα από τους πόνους στο δεξί μου πόδι οδηγήθηκα στη Π. Ράλλη όπου παρέμεινα για ένα βράδυ και το πρωί χαράματα με ειδική μεταγωγή και συνοδεία δύο περιπολικών οδηγήθηκα στη φυλακή Γρεβενών, ρίχνοντάς με σε ένα κελί των πειθαρχείων όπου δεν χρειάζεται περαιτέρω περιγραφή».

«Βρίσκομαι στο κελί 6 των πειθαρχείων Γρεβενών, υποτίθεται σε καραντίνα και η φυλακή των Γρεβενών μπορεί να σας επιβεβαιώσει το γεγονός ότι απ’ την ημέρα που βρίσκομαι εδώ ο δίσκος με το φαγητό όπως έρχεται έτσι φεύγει, το σώμα μου αρνείται να τραφεί με εμφανή την απώλεια αρκετών κιλών απ’ το κορμί μου, εμφανή είναι επίσης και τα σημάδια αφυδάτωσης πριν ακόμα ξεκινήσω επίσημα τον αγώνα μου για τα αυτονόητα. Από Τρίτη λοιπόν (22/04) και έχοντας σώας τας φρένας και με εμφανή την σωματική μου καταπόνηση κατέρχομαι σε απεργία πείνας έως την Κυριακή (27/4) διεκδικώντας ο,τι μου ανήκει, την επαναμεταγωγή μου στον κοιτώνα μου στον Κορυδαλλό, όπου έχω και όλες τις σημειώσεις που αφορούν τις επικείμενες εξετάσεις για το 6ο εξάμηνο. Εάν μέχρι τότε δεν γίνει η επαναμεταγωγή μου από Δευτέρα κατέρχομαι σε λευκή απεργία, αρνούμενος και το νερό», προσθέτει.

Στήριξη στο αίτημα του Βασίλη Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και τη στήριξη φορέων και πολιτών, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρέμβαση του διευθυντή του Γυμνασίου – Λυκείου των φυλακών Αυλώνα Πέτρου Δαμιανού, ο οποίος υπήρξε και καθηγητής του Βασίλη Δημάκη στην Α’ Λυκείου και δημοσιεύει ολόκληρη την πολιτική του δήλωση:

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων καταγγέλλει το γεγονός της μεταγωγής του Βασίλη Δημάκη ενώ στην ανακοίνωση του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ηθικοί αυτουργοί σε αυτό το έγκλημα που επιχειρείται δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Προ.Πο (στο οποίο με νόμο έκτρωμα υπάγονται πλέον οι φυλακές αντί του υπουργείου Δικαιοσύνης) και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής».

tvxs.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:22