search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:50
MENU CLOSE

Νίκος Χαρδαλιάς: «Να μην ετοιμάζεται κανείς για εκδρομή την Πρωτομαγιά!»

25.04.2020 15:25
Χαρδαλιάς για συνωστισμό σε πλατείες: O κορωνοϊός δεν κάνει ιδεολογικές ή πολιτικές διακρίσεις - Μη θέτετε σε κίνδυνο ζωές - Media

 

Συστάσεις προς τους πολίτες να μην κάνουν σχέδια για την Πρωτομαγιά, υπενθυμίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν απολύτως έως 4 Μαΐου, όπως και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, έκανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα. «Η προσπάθεια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Και μπορεί να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επόμενη φάση, αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε σε ποιο στάδιο της προσπάθειας βρισκόμαστε σήμερα», είπε ο υφυπουργός, σχολιάζοντας την αυξημένη κίνηση που παρατηρήθηκε και τον μεγάλο αριθμό άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς, «ο ιός είναι εδώ, μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε, και χτυπάει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο η καθημερινότητα μας δεν θα είναι ίδια όπως την ξέραμε. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς, με πρώτο μέλημα την προστασία της δικής μας υγείας και των συνανθρώπων μας». Ο κ. Χαρδαλιάς είπε, ότι τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας επίσημα θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την σταδιακή άρση των μέτρων. «Η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο, μελετώντας όλα τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Σταδιακή επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η επόμενη φάση θα είναι η σταδιακή επιστροφή όχι στην συνήθη καθημερινότητα, αλλά σε μια νέα καθημερινότητα. «Θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, επειδή η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Θα έχουμε και κρούσματα και νοσηλείες σε νοσοκομεία και δυστυχώς νεκρούς. Θα υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης, μέτρα υγιεινής θα συνεχίσουμε να τηρούμε για πολύ καιρό». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η μη τήρηση αυτών των μέτρων υγιεινής δεν θα μπορεί να είναι αποδεκτή από κανέναν.

Περιέγραψε πως θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων. «Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι εξελίξεις που έχουν σχέση με την υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε. Πιθανόν κάπου να χρειάζεται να ξαναληφθούν κάποια μέτρα. Κάποιες περιοχές μπορεί να ξαναμπούν σε καραντίνα. Η εκτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής. Το βασικό μέλημα παραμένει σταθερό. Η προστασία της υγείας των πολιτών και της ανθρώπινης ζωής και μόνο».

Έλεγχοι στην Κλινική στο Περιστέρι

Αναφέρθηκε στη κλινική στην Δυτική Αττική, λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα στο πλαίσιο αναζήτησης ποινικών ευθυνών Την Πέμπτη ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μετέβη στην κλινική για εκτίμηση της κατάστασης και τον σχεδιασμό του ελέγχου. Χθες κλιμάκιο επιθεωρητών ελεγκτών πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία στους χώρους της κλινικής.

Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και θα λειτουργήσει υποβοηθητικά του έργου των εισαγγελικών λειτουργών, αλλά και των εμπλεκομένων διοικητικών αρχών. Η Αρχή σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας προγραμματίζει οριζόντιους προληπτικούς ελέγχους σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (κλινικές μονάδες αιμοκάθαρσης, γηροκομεία.) σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη των παραπάνω ελέγχων. Αντικείμενο των ελέγχων η τήρηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων και μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του SARS-CoV-2,με επιτόπιες αυτοψίες, εξέταση προς προσώπων και επισκόπηση εγγράφων. «Καμία έκπτωση σε κανένα», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης η μετακίνηση από Δευτέρα προς της Ειρηνοδικεία και τα Υποθηκοφυλακεία θα γίνεται με την χρήση του κωδικού Β2 στο 13033, ότι δηλαδή χρησιμοποιείται για τις Τράπεζες θα χρησιμοποιηθεί και σε αυτή την περίπτωση.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι των επιβαινόντων σε πτήσεις εξωτερικού. Χθες έφτασαν 4 πτήσεις με 220 άτομα και ένα μόνο τεστ βγήκε θετικό.

Σύμφωνα με την διαδικασία οι επιβάτες των οποίων των τεστ βγήκε αρνητικό θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημέρες όπου και ελέγχονται.

Παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών σε σημεία του δήμου Ιωαννίνων, μέχρι 5 Μαΐου, ενώ από την Τρίτη 28 Απριλίου αίρονται οι περιοριστικοί όροι για το νησί της Μυκόνου και θα ισχύουν οι περιοριστικοί όροι μετακίνησης που ισχύουν σε όλη την επικράτεια. Σε σύντομο απολογισμό του κέντρου ιχνηλατήσεων της ΓΓΠΠ, είπε ότι μέχρι χθες 1117 κρούσματα ιχνηλατήθηκαν και προέκυψαν 2986 στενές επαφές, οι οποίες ενημερώνονται, παραμένουν σε14ημερη καραντίνα κατά τη διάρκεια της οποίας ελέγχονται τακτικότατα ως προ την τήρηση του κατ οίκον περιορισμού τους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:50