search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:31
MENU CLOSE

Μορίς Χίλμαν: Ο μικροβιολόγος που έσωσε τις περισσότερες ζωές τον 20ο αιώνα – Δημιούργησε 40 εμβόλια

26.04.2020 13:20
Μορίς Χίλμαν: Ο μικροβιολόγος που έσωσε τις περισσότερες ζωές τον 20ο αιώνα - Δημιούργησε 40 εμβόλια  - Media

 

Ο Αμερικανός μικροβιολόγος Μορίς Χίλμαν είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τα περισσότερα εμβόλια από κάθε άλλο επιστήμονα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κατάφερε να κατασκευάσει πάνω από σαράντα.

Τα 14 από αυτά είναι τα λεγόμενα «εμβόλια ρουτίνας» που συνηθίζεται να χορηγούνται στα παιδιά κατά την περίοδο της ανάπτυξής του. Σημαντικές ασθένειες καταπολεμήθηκαν χάριν στον Μορίς Χίλμαν, όπως η ηπατίτιδα Α και Β, η μηνιγγίτιδα, ενώ συνέβαλε στην προσπάθεια εξάλειψης του μάλλον καρκινογόνου ιού SV40.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα mixanitouxronou.gr, στην αρχή της καριέρας του, τη δεκαετία του 1950, ο Χίλμαν έκανε μια σημαντική ανακάλυψη για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι ιοί της γρίπης. Το φαινόμενο ονομάζεται «drift & shift«, δηλαδή μικρές και σημαντικές αλλαγές αντίστοιχα. Η ανίχνευση των αλλαγών αυτών είναι μέρος της τεχνικής για την επιλογή των στελεχών του ιού που περιλαμβάνονται στα εμβόλια που χορηγούνται ετησίως. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων παρέχει μερική προστασία έναντι των σημαντικών αλλαγών, γι’ αυτό και τα εντελώς νέα στελέχη της γρίπης είναι τόσο επικίνδυνα….

Στις 17 Απριλίου 1957, ο Μορίς Χίλμαν συνειδητοποίησε ότι μια πανδημία κατευθυνόταν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού διάβασε ένα δημοσίευμα που περιέγραφε μια μεγάλη επιδημία γρίπης στο Χονγκ Κονγκ. Μια λεπτομέρεια κέντρισε την προσοχή του. Το άρθρο περιέγραφε ότι «οι γυναίκες μετέφεραν παιδιά με υαλώδη μάτια». Γρήγορα ξεκίνησε να εργάζεται για το εμβόλιο που θα μπορούσε να σταματήσει την γρίπη, καθώς πίστευε πως γρήγορα θα εξελιχθεί σε πανδημία. 

Ο Αμερικανός μικροβιολόγος αντέδρασε σωτήρια και κυκλοφόρησε έγκαιρα το εμβόλιο στην Αμερική. Η πανδημία σκότωσε 70.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, αλλά η ιατρική κοινότητα υπολόγισε πως χωρίς το εμβόλιο, τα θύματα θα ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο.

Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε αναπτύξει το εμβόλιο για την Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα Β (Japanese B encephalitis), η οποία είχε σκορπίσει τον πανικό στα αμερικανικά στρατεύματα που μάχονταν στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πονόλαιμος της κόρης του τον οδήγησε στο εμβόλιο κατά της παρωτίτιδας Στις 21 Μαρτίου 1963, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, ο Μορίς Χίλμαν ήταν στο σπίτι του στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όταν η 5χρονη κόρη του Τζέριλ Λιν ξύπνησε με έντονο πόνο στον λαιμό. Ο Αμερικανός μικροβιολόγος αμέσως παρατήρησε το πρήξιμο κάτω από το σαγόνι της Τζέριλ, το οποίο είναι δηλωτικό της παρωτίτιδας (μαγουλάδες). Αφού την επέστρεψε στο κρεβάτι, πήγε στο εργαστήριό του και προμηθεύτηκε τον κατάλληλο εξοπλισμό δειγματοληψίας. Μόλις επέστρεψε πήρε το απαραίτητο δείγμα από το λαιμό της κόρης του και το αποθήκευσε στο εργαστήριο κατάψυξης. 

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1967 παρήχθη το εμβόλιο, το οποίο τώρα χρησιμοποιείται ευρέως. Το στέλεχος του ιού που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο πήρε το όνομα Τζέριλ Λιν (Jeryl Lynn) από την κόρη του Μορίς Χίλμαν. Ο μικροβιολόγος ήξερε πως η παρωτίτιδα είναι μια συνηθισμένη ασθένεια και δεν προκαλεί τίποτα χειρότερο από ένα οδυνηρό πρήξιμο των σιελογόνων αδένων. Παρ’ όλα αυτά γνώριζε ότι μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει μέχρι και κώφωση ή να εξασθενίσει μόνιμα τον οργανισμό.

Ο Μόρις Χίλμαν έχει χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος που έσωσε τις περισσότερες ζωές τον 20ο αιώνα Κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης καριέρας του κατάφερε να δημιουργήσει περισσότερα από 40 εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων αυτών της παρωτίτιδας, της ανεμοβλογιάς, της ιλαράς, της ερυθράς και αμέτρητες παραλλαγές του ιού της γρίπης. Σήμερα, το 95% των παιδιών στην Αμερική λαμβάνουν την τριπλέτα εμβολίων γνωστή ως «M.M.R», στην οποία χορηγούνται τα εμβόλια για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά….

Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α παρασκευάστηκε από τον Χίλμαν το 1981, στα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας Merck από πλάσμα ασθενών. Επειδή η ασφάλειά του αμφισβητήθηκε, ο ίδιος ο Χίλμαν αποφάσισε να το αποσύρει και το αντικατέστησε με το νέο γενετικό εμβόλιο το 1986. Το εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β κατάφερε να το παρασκευάσει σε συνεργασία με την ομοφυλοφιλική κοινότητα της Νέας Υόρκης και θεωρείται το πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο. Ο Μορίς Χίλμαν συμμετείχε στην ανακάλυψη αρκετών ακόμη ιών, όπως των ρινοϊών που προκαλούν κυρίως κρυολογήματα και του SV40, ενός ιού πιθήκου που συμπεριλήφθηκε ακούσια σε κάποια από τα πρώτα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας, τα οποία και προκάλεσαν αρκετούς θανάτους. Ένας από τους στόχους που έθεσε κατά το ξεκίνημα της καριέρας του ήταν να παράγει το πρώτο εμβόλιο κατά κάθε καρκίνου και τη δεκαετία του 1970 έφτασε πραγματικά κοντά. Ανακάλυψε ένα εμβόλιο κατά της νόσου του Marek, που προκαλεί λέμφωμα στα κοτόπουλα και είχε προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη βιομηχανία πουλερικών. Μετά τον θάνατό του, στις 11 Απριλίου 2005, επιστήμονες και ερευνητές τον χαρακτήρισαν ως τον άνθρωπο που έχει σώσει τις περισσότερες ζωές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα….

Πηγή: mixanitouxronou.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:30