search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:23
MENU CLOSE

Ο κορωνοϊός «μολύνει» την παγκόσμια οικονομία: «Αισιόδοξο» το σενάριο για πλήγμα 6 τρισ. δολαρίων

27.04.2020 14:32
Ο κορωνοϊός «μολύνει» την παγκόσμια οικονομία: «Αισιόδοξο» το σενάριο για πλήγμα 6 τρισ. δολαρίων  - Media

 

Η πανδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα σε συρρίκνωση 4% το 2020, εκτιμά το Bloomberg Economics, υποστηρίζοντας ότι η ανάκαμψη ξεκινά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η οικονομία «εισήλθε σε μια καθοδική πρωτοφανούς ταχύτητας και έντασης, με τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις χειρότερες επιδόσεις τους από τη Μεγάλη Ύφεση» προειδοποιούν οι οικονομολόγοι Tom Orlik και Jamie Rush σε μια έκθεσή τους, επισημαίνοντας πως «σε σύγκριση με τις προσδοκίες που υπήρχαν στην αρχή του έτους, το κόστος της χαμένης παραγωγής υπερβαίνει τα 6 τρισ. δολάρια».

Μια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας αυτού του μεγέθους βασίζεται σε «αισιόδοξες υποθέσεις τόσο για τη διάρκεια της πανδημίας όσο και για την ανάκαμψη», αναφέρουν, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, στην προσπάθειά τους να μετριάσουν το πλήγμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί 6,4%, ενώ το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,1%. Η οικονομία της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί κατά 4%, ενώ η Κίνα θα επεκταθεί με τον πιο αργό ρυθμό όλων των εποχών.

«Οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι σημαντικοί», έγραψαν οι Orlik και Rush. Καθώς οι κυβερνήσεις προς την σταδιακή χαλάρωση του lockdown, ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος εξάπλωσης θα μπορούσε να οδηγήσει στο 5,6% την παγκόσμια ύφεση. Εάν τα οικονομικά μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή, η ύφεση θα μπορούσε να φτάσει έως το 7,2%.

Αλλά σε αντίθεση με την ασιατική κρίση του 1997 και την παγκόσμια ύφεση του 2009, το τρέχον σοκ δεν προκαλείται από θεμελιώδεις οικονομικές και χρηματοοικονομικές ανισορροπίες. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που έχουν εφαρμόσει ικανοποιητικά μέτρα στήριξης για να αντισταθμίσουν το χαμένο εισόδημα θα μπορούσαν να έχουν μια ταχεία ανάκαμψη, σημειώνουν οι οικονομολόγοι.

«Οι κυβερνήσεις μπορούν να το παρακάνουν με τα οικονομικά μέτρα. Στο τέλος, το κόστος να κάνουν πολύ λίγα θα ήταν μεγαλύτερο», αναφέρουν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:22