search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:07
MENU CLOSE

Υποβάθμιση για τις ελληνικές μετοχές από την HSBC

28.04.2020 13:40
Υποβάθμιση για τις ελληνικές μετοχές από την HSBC - Media

 

Υποβαθμίζει σε «ουδέτερη» τη σύσταση στις ελληνικές μετοχές, από overweight, η HSBC, επισημαίνοντας πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χτυπηθεί φέτος.

Για την HSBC, είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θα έχει μια δύσκολη χρονιά, καθώς η αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός, ενώ η ύφεση θα αντιστρέψει την πρόσφατη πτωτική τάση των «κόκκινων» δανειών των ελληνικών τραπεζών, με τον κλάδο, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα της εγχώριας αγοράς μετοχών, να παραμένει εύθραστος.

Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι αναγκαία, έτσι ώστε να απελευθερωθεί αξία στον κλάδο και αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από τη διεύρυνση της οικονομικής ανάκαμψης, η οποία είχε ξεκινήσει το 2019.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, εισπράξεις του κλάδου αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ΑΕΠ και σχεδόν το 20% της ελληνικής οικονομίας. Μια πτώση κατά 50% στις αφίξεις τουριστών θα μπορούσε να κόψει από το ΑΕΠ τουλάχιστον 5%, σημειώνει η βρετανική τράπεζα, επισημαίνοντας πως η πανδημία θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει την οικονομία μέσω άλλων καναλιών. Η HSBC εκτιμά πως το 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% και θα σημειώσει ανάκαμψη 5,8% από 2,1% το 2021.

Παράλληλα, εκτιμά πως η χώρα θα σημειώσει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 190% του ΑΕΠ από 176% το περασμένο έτος.

Για τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών εκτιμά πως επιφανειακά φαίνονται ξεκάθαρα φτηνές, με εκτιμώμενο δείκτη P/E στο 5,5 και δείκτη P/TBV στο 0,2. Όμως, με την απουσία οικονομικής ανάκαμψης φέτος, η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών καθώς και η κερδοφορία τους, θα επιδεινωθούν, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ξεκινά από ήδη ευάλωτη θέση. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10