search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:19
MENU CLOSE

British Airways: Στον αέρα 12.000 εργαζόμενοι

28.04.2020 20:27
British Airways: Στον αέρα 12.000 εργαζόμενοι - Media

 

Η αεροπορική εταιρεία British Airways σκοπεύει να περικόψει έως και 12.000 θέσεις εργασίας, λόγω του μακροχρόνιου αντίκτυπου του νέου κορωνοϊού στην επιχειρηματική της δραστηριότητα, ανακοίνωσε σήμερα η μητρική της εταιρεία, ο όμιλος IAG.

Ο όμιλος, που κατέχει μεταξύ άλλων την Iberia και την Vueling, εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι έλαβε αυτήν την απόφαση με δεδομένο ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν η εναέρια κυκλοφορία επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα.

Η British Airways (BA) απασχολεί σήμερα 42.000 εργαζομένους.

«Οι πιλότοι και το προσωπικό της BA είναι καταρρακωμένοι από αυτήν την απροσδόκητη ανακοίνωση (…) από μια αεροπορική εταιρεία που ισχυρίστηκε ότι ήταν αρκετά εύπορη για να αντέξει την καταιγίδα Covid και αρνήθηκε κυβερνητική βοήθεια», αντέδρασε στο Twitter ο Μπράιαν Στρούτον, γενικός γραμματέας του συνδικάτου των πιλότων, BALPA.

Ο όμιλος IAG προβαίνει σε αυτή την ενέργεια αφού είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η μείωση του εργατικού δυναμικού ήταν αναπόφευκτη λόγω της υγειονομικής κρίσης που παραλύει τις αερομεταφορές καθηλώνοντας σχεδόν ολόκληρους αεροπορικούς στόλους.

Εκτός από τον ισπανικό-βρετανικό όμιλο, νωρίτερα σήμερα η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 5.000 εργαζομένους ενώ η ισλανδική Icelandair ανακοίνωσε την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας.

Ο IAG διευκρίνισε ότι έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα σχετικά με τις απολύσεις. Υπενθύμισε ότι 22.600 εργαζόμενοι της British Airways τέθηκαν σε καθεστώς μερικής ανεργίας, χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό κάλυψης του 80% της μισθοδοσίας από την κυβέρνηση.

Επί του παρόντος, η British Airways εκτελεί μόνο ελάχιστες πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, σε σύγκριση με κατά μέσο όρο πάνω από 300 ημερησίως υπό κανονικές συνθήκες.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι δραστηριότητές της κατρακύλησαν κατά 94%.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι προοπτικές για τον κλάδο των αερομεταφορών έχουν επιδεινωθεί και πρέπει να δράσουμε τώρα», δήλωσε ο Αλεξ Κρουζ, ο επικεφαλής της British Airways σε επιστολή προς τους εργαζομένους.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε μόνοι μας αυτήν την κρίση. Δεν υπάρχει σχέδιο κρατικής ενίσχυσης για την BA και δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους φορολογούμενους να πληρώνουν μισθούς επ’ αόριστον», πρόσθεσε.

Η αεροπορική εταιρεία EasyJet έλαβε δάνειο 600 εκατομμυρίων λιρών από τις κρατικές αρχές, ενώ η Virgin Atlantic προτρέπει την κυβέρνηση να την στηρίξει, καθώς ο ιδρυτής της Ρίτσαρντ Μπράνσον αναζητά κεφάλαια για τη διάσωση της εταιρείας του.

Ο όμιλος IAG έδωσε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τα οικονομικά του αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, οι λεπτομέρειες των οποίων θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 7 Μαΐου.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε κατά 13% στα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου έως Μαρτίου, που περιλαμβάνει μόνο την αρχή των μέτρων lockdown στην Ευρώπη.

Ο όμιλος κατέγραψε λειτουργικές ζημιές, εξαιρουμένων εκτάκτων εσόδων, 535 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι κερδών 135 εκατομμυρίων το προηγούμενο έτος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:17