search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:42
MENU CLOSE

Α. Μαρτζακλής: Η εστίαση θα χρειαστεί μεγάλη στήριξη – Πλάκα και Αθήνα να ξαναγεννηθούν

29.04.2020 08:33
Α. Μαρτζακλής: Η εστίαση θα χρειαστεί μεγάλη στήριξη – Πλάκα και Αθήνα να ξαναγεννηθούν - Media

 

Για το μέλλον της εστίασης στις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας αλλά και τη στήριξη που αναμένει ο κλάδος από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, μίλησε στο «Π», ο γνωστός επιχειρηματίας των Αθηνών και Πρόεδρος Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Σύλλογος «Η Συνοικία των Θεών», Ανδρέας Μαρτζακλής.

Στα λόγια του αποτυπώνεται η αγωνία των επιχειρηματιών της εστίασης, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τον τουρισμό. Ο ίδιος παρότι ανήσυχος, παραμένει αισιόδοξος.

 

Ανδρέα είσαι ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της Πλάκας. Θα θέλαμε να μας πεις πώς βιώνεις αυτήν την περίοδο που η ιστορική συνοικία της Αθήνας είναι κλειστή ουσιαστικά, κάτι που δε συνέβη ποτέ στο παρελθόν.

Είναι σχεδόν αδιανόητο να ζεις στην Πλάκα, την πιο ιστορική γειτονιά της πόλης σε συνθήκες πολιορκίας. Είναι πολύ στενάχωρο να βλέπεις μια συνοικία που έσφυζε από ζωή να είναι σήμερα ερημωμένη. Η Πλάκα, η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη δεν έχει ξαναζήσει σε συνθήκες καραντίνας, αν και έχει περάσει πολλές πανδημίες. Αυτήν του 1918, τη λεγόμενη Ισπανική Γρίπη που σκότωσε πολλούς Αθηναίους. Η πρώτη βέβαια, είναι αυτή που περιγράφει ο Θουκιδίδης κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, τον λιμό των Αθηνών που σκότωσε πολύ κόσμο, όπως και τον ίδιο τον Περικλή. Η Αθήνα, η Πλάκα είναι σίγουρο ότι θα ξαναγεννηθούν, αλλά φοβάμαι ότι η πανδημία αυτή θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην εστίαση. Θα χρειαστεί ψυχραιμία, βοήθεια από την πολιτεία και υπομονή για να έρθουν και πάλι καλύτερες ημέρες!

Σε ποιο βαθμό μπορούν οι επιχειρήσεις εστίασης στην περιοχή να ανταπεξέλθουν στα έξοδα όταν το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει αρχές Ιουνίου;

Δε θα είναι εύκολο να ξεπεράσουμε την κρίση αυτή, αφού φέτος, εκτός απροόπτου, θα λείψουν οι τουρίστες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εστίασης στην περιοχή μας. Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά θα είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και ένας δύσκολος χειμώνας φέτος για τους επαγγελματίες της εστίασης.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέχρι τώρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρηματιών ήταν επαρκή για να στηριχθεί μια κλειστή επιχείρηση για δύο μήνες;

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους της εστίασης ήταν σωστά. Για τις επιχειρήσεις θα χρειαστεί ένα μεγάλο πακέτο στήριξης από την πολιτεία ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις πολεμικές συνθήκες. ‘Έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί στις δυσκολίες του κλάδου μας, που εισφέρουν δυναμικά στο εθνικό εισόδημα και την εργασία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:42