search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:08
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» από Capital Economics για μακρά περίοδο κρίσης στην Ελλάδα

29.04.2020 12:35
Από το πρωτογενές πλεόνασμα στο έλλειμμα: «Μαύρη τρύπα» 9 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό - Media

 

Αν και εκτιμάται ότι θα σημειωθεί απότομη ανάκαμψη στην παγκόσμια δραστηριότητα μόλις χαλαρώσουν οι σχετικοί, με την πανδημία του κορωνοϊού, περιορισμοί, το ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες θα παραμείνει χαμηλότερα από τα προ-κρίσης επίπεδα, ακόμη και μετά από δύο ή τρία χρόνια, αναφέρει η Capital Economics σε νέα της έκθεση, μετά την πρόβλεψη ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα φτάσει το 15%.

Κατηγοριοποιεί σε τέσσερις ομάδες τις χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πολύ παρατεταμένης ανάκαμψης και σε αυτές τοποθετεί και την Ελλάδα, κυρίως λόγω του τουρισμού και του υψηλού επιπέδου δημόσιου χρέους της.

Η Ελλάδα τοποθετείται στη δεύτερη και την τρίτη ομάδα χωρών.

Στη δεύτερη ομάδα περιλαμβάνονται χώρες που  είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στους κλάδους που πιθανότατα θα έχουν μόνιμη απώλεια παραγωγής. Όπως εκτιμά, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψουν τα διεθνή ταξίδια και ο τουρισμός σε φυσιολογικά επίπεδα, αν αυτό συμβεί ποτέ. Οι χώρες ενδέχεται να αργήσουν να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ο κόσμος μπορεί να αποφύγει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα προσωπικά και τα επαγγελματικά ταξίδια. Από τις μεσαίες και μεγάλες οικονομίες όπου τα ταξίδια και ο τουρισμός αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο μερίδιο του ΑΕΠ ξεχωρίζουν η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Ελλάδα και το Μαρόκο.

Στην τρίτη ομάδα περιλαμβάνονται χώρες, στις οποίες το δημοσιονομικό κόστος του κορωνοϊού θα θέσει τους δείκτες δημόσιου χρέους σε μια μη βιώσιμη τροχιά. Ορισμένες χώρες θα οδηγηθούν σε μέτρα λιτότητας που θα επηρεάσουν τη ζήτηση για αρκετά χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η χρεοκοπία. Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα χρέους πριν από την κρίση φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όπως η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15