search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 07:45
MENU CLOSE

Εκτός τόπου και χρόνου ο Ερντογάν με επικίνδυνες ομοφοβικές θέσεις για τον ιό

29.04.2020 15:56
Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Κάποιες χώρες δεν έχουν ακόμα αποδεχτεί ότι η Κωνσταντινούπολη είναι στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων - Media

 

«Ολόσωστη» χαρακτήρισε την άποψη του ιμάμη και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), Αλί Ερμπάς ότι κορoνοϊός οφείλεται «στους ομοφυλόφιλους και τους άτεκνους», ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το reader.gr ο Αλί Ερμπάς, ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) στην Τουρκία, είναι γνωστός για τις συντηρητικές θέσεις του. Τη συγκεκριμένη φήμη επιβεβαίωσε όταν πριν λίγες ημέρες κατά την έναρξη του Ραμαζανιού όταν δήλωσε ότι ο κορoνοϊός οφείλεται «στους ομοφυλόφιλους και τους άτεκνους».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την οργή οργανώσεων υπεράσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, νομικών αλλά και πολιτικών. Όμως για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας απλά έκανε το καθήκον του.

«Η αξιολόγηση έγινε σύμφωνα με το Ισλάμ και το κοράνι» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «είναι ολόσωστη».

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τάχθηκε επανειλημμένα εναντίον του Δικηγορικού Συλλόγου της Άγκυρας που επέκρινε τις θέσεις του Ερμπάς, λέγοντας ότι η κριτική των νομικών δεν είναι τίποτα άλλο από μια επίθεση εναντίον του Ισλάμ και του τουρκικού κράτους. Για τον Δικηγορικό Σύλλογο οι θέσεις του Ερμπάς δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλούν οργή. Στο παρελθόν είχε υπερασπιστεί παιδεραστές και μισογύνηδες.

Δικηγορικός σύλλογος Άγκυρας εναντίον Ερμπάς

Η θέση του δικηγορικού συλλόγου της Άγκυρας πυροδότησε μια συζήτηση γύρω από την ομοφυλοφιλία και το Ισλάμ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά και οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος AKP κυκλοφόρησαν το hashtag «‘Ο Αλί Ερμπάς δεν είναι μόνος». Ανάμεσα στους υποστηρικτές και ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου καθώς και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσέλικ. Ο τελευταίος μάλιστα χαρακτήρισε την κριτική του δικηγορικού συλλόγου ως «φασιστική και αγενή».

Ο Τσέλικ υπερασπίστηκε τον Αλί Ερμπάς, λέγοντας πως ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του. Λίγο μετά το tweet του δεν άργησε να αντιδράσει και η Εισαγγελία, η οποία διέταξε να γίνουν έρευνες εναντίον του Δικηγορικού Συλλόγου. Ο λόγος: «προσβολή θρησκευτικών αξιών, τις οποίες συμμερίζεται μεγάλη μερίδα του πληθυσμού».

Για την Ελιφκάν Ντεμιρτάς, δικηγόρο και ειδική σε θέματα δικαιωμάτων ομοφυλοφίλων οι έρευνες «δεν είναι παρά ένα θλιβερό παράδειγμα για το πόσο πολύ έχει εξαπλωθεί το μίσος». Σε αυτό τόνισε ότι δηλώσεις του τύπου ότι οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν «σοβαρό κίνδυνο» μπορεί να οδηγήσουν σε πράξεις βίας μέσα στην κοινωνία. Πάρα πολλές οργανώσεις υπεράσπισης θεμελιωδών δικαιωμάτων τάχθηκαν υπέρ του δικηγορικού συλλόγου στην Άγκυρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 03:32