search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:19
MENU CLOSE

Σε οξείς αντιπολιτευτικούς ρυθμούς ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2123
30-4-2020
30.04.2020 03:00
tsipras_12-1.jpg

 

Επίθεση για τη χαλάρωση των μέτρων και την οικονομία

Ανεβάζει τους τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του κυβερνητικού σχεδίου για τη μετάβαση από τη δίμηνη καραντίνα στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η σημερινή προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί και τη νέα αντιπολιτευτική φάση, με τους τόνους να ανεβαίνουν και πάλι – έχουν ανέβει στην πράξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ειδικά με το «φιάσκο» της τηλεκατάρτισης την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια πρώτη νίκη.

Μία πρόγευση των διαθέσεών του έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου έκανε την πρόβλεψη για τρομακτική οικονομική ύφεση η οποία, όπως είπε, θα έχει τη σφραγίδα Μητσοτάκη και θα οδηγήσει σε εκλογές. Αυτό απηχεί την εκτίμηση που υπάρχει στην Κουμουνδούρου ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεχάσει καθόλου την ατζέντα των εκλογών, αν και είναι με ερωτηματικό αν θα βρει τον κατάλληλο χρόνο για να τις κάνει, κάτι που αναγνωρίζεται ότι είναι δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, λένε κορυφαία στελέχη, «εμείς δεν ζητάμε εκλογές, αλλά προετοιμαζόμαστε». Μέρος αυτής της προετοιμασίας είναι η προσπάθεια για σύγκλιση με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης εν όψει εκλογών με απλή αναλογική. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται το επόμενο διάστημα να πυκνώσουν τα καλέσματα, κατά κανόνα προς το ΚΙΝΑΛΛ.

Από το βράδυ της Τρίτης, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους της κριτικής και για το υγειονομικό σκέλος, πέρα από την οικονομία και την ανάγκη επαναλειτουργίας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Επί της αρχής συμφωνεί με τη χαλάρωση των περιορισμών και την επανεκκίνηση της οικονομίας, εκτιμά ωστόσο ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν επαρκείς υγειονομικές δικλείδες ασφαλείας με αποτέλεσμα ο κίνδυνος νέας έξαρσης της επιδημίας να είναι ισχυρός. Στο ηγετικό επιτελείο εκτιμούν ότι η καταστροφή της οικονομίας, λόγω και της απουσίας ουσιαστικής κυβερνητικής στήριξης, πιέζει τον πρωθυπουργό σε βεβιασμένη έξοδο από την καραντίνα, υποβαθμίζοντας τα υγειονομικά δεδομένα.

Μάλιστα για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει εκ των προτέρων αποκλειστικά την ευθύνη στον πρωθυπουργό, στη βάση ακριβώς της εκτίμησης ότι τα μέτρα αποκλιμάκωσης ελήφθησαν με πολιτικά και οικονομικά κριτήρια. Άλλωστε σημειώνουν ότι οι ανακοινώσεις περισσότερα ερωτήματα δημιούργησαν παρά απάντησαν, εννοώντας ότι δεν δόθηκαν οι απαιτούμενες επιστημονικές εξηγήσεις για την αναγκαιότητά τους (διότι δεν υπάρχουν).

Πυρ για τα σχολεία

Ειδικά στην περίπτωση του ανοίγματος των σχολείων για 20 μέρες (γυμνάσια, λύκεια και μένει να φανεί για τα δημοτικά) αλλά και των εκκλησιών, μιλούν για υψηλό και «αχρείαστο ρίσκο» που θέτει εκπαιδευτικούς, μαθητές και τις οικογένειές τους σε κίνδυνο – ειδικά καθώς στην έναρξη της καραντίνας τα σχολεία χαρακτηρίστηκαν «υγειονομική βόμβα» – και μπορεί να ανατρέψει τα όσα κερδήθηκαν με τους περιορισμούς των δύο μηνών και την αυτοπειθαρχία των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το στάδιο των κυβερνητικών διαρροών μερικές μέρες πριν από τις ανακοινώσεις, είχε εγείρει έντονες αντιρρήσεις αφουγκραζόμενος και το κλίμα δυσφορίας σε γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό. Ως εκ τούτου ζήτησε όλα τα σχολεία, πλην της Γ’ Λυκείου, να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο – ο ίδιος ο Τσίπρας μάλιστα, σύμφωνα με επίσημη διαρροή, εξέφρασε ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων, εξαίρεσε ωστόσο την περίπτωση της Γ’ Λυκείου λόγω πανελλαδικών και των τελειόφοιτων φοιτητών που θέλουν να πάρουν το πτυχίο τους για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Σε αυτό το ζήτημα αναμένεται ότι θα επιμείνει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιέζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εξηγήσεις αναφορικά με το ποια επιστημονικά δεδομένα δικαιολογούν την απόφαση. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται κατά προφανή τρόπο με την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο στο βάθος υπάρχει ο υπαινιγμός πως τα κίνητρα είναι και οικονομικά (πίεση από τα ιδιωτικά σχολεία). Επιπλέον, εκτιμάται ότι στην πράξη εφαρμόζεται «ανοσία αγέλης» (παρά τη μη ομοφωνία στην επιστημονική επιτροπή) και όχι μια ελεγχόμενη ανοσοποίηση του πληθυσμού που θα απαιτούσε σειρά από μέτρα.

ΕΣΥ και τεστ

Επίσης, ως προς τα μέτρα προστασίας που προτείνονται κατά την έξοδο από την καραντίνα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους (ΜΜΜ, μαγαζιά, κ.λπ.) όπου η μη τήρηση θα επισύρει και πρόστιμο 150 ευρώ, πέρα από τα όσα αντιφατικά έχουν ειπωθεί όλο αυτό το διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ – αν και επισημαίνει ότι σε άλλες χώρες χορηγούνται δωρεάν από το κράτος – ζητά τουλάχιστον τη διατίμησή τους. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε χθες ότι «την ώρα που άλλες χώρες μεριμνούν μέχρι και για τη δωρεάν προμήθεια προστατευτικών μασκών σε κάθε νοικοκυριό, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει κάνει τίποτα ούτε καν για να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αρκείται να απειλεί με πρόστιμα τους πολίτες. Η επιβολή διατίμησης και ελεγχόμενης διανομής του βασικού αυτού προϊόντος είναι το ελάχιστο που οφείλει να πράξει η κυβέρνηση για την προστασία του κοινωνικού συνόλου».

Αυτό που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση θα επέτρεπε στους πολίτες να νιώθουν και να είναι ασφαλείς βγαίνοντας από την καραντίνα είναι η αξιοποίηση του χρόνου που κερδήθηκε με ενίσχυση του ΕΣΥ σε προσωπικό και κλίνες ΜΕΘ, ώστε να μπορεί να αντέξει και τη φάση της εξόδου και ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας από το ερχόμενο φθινόπωρο. Αν άντεξε το ΕΣΥ με σφικτούς πόρους σε χρηματοδότηση και προσωπικό, άντεξε με τα πάντα κλειστά, λένε, και αναρωτιούνται τι θα γίνει με την οικονομία ανοιχτή. Δεδομένου ότι αυτή η ενίσχυση του συστήματος Υγείας δεν υπήρξε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμένει να ζητά ενίσχυση του ΕΣΥ.

Από εκεί και πέρα εστιάζουν στη μαζική διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για την έγκαιρη παρακολούθηση των κρουσμάτων και τον εντοπισμό τυχόν νέας έξαρσης.

Οικονομία στην κόψη

Σε ό,τι αφορά την οικονομία το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου περιγράφει τις εξελίξεις με τα μελανότερα χρώματα προειδοποιώντας για τεράστια ύφεση, ανεργία και λουκέτα.

Ειδικά ως προς το σκέλος των επιχειρήσεων αυτό που τέθηκε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο είναι η καταστροφή που επέρχεται για τους μικρομεσαίους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και νέους: «λόγω της μείωσης τζίρων και εισοδημάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη προστασίας» τα πράγματα οδηγούνται σε κύμα πτωχεύσουν, βίαιων εξαγορών, μείωσης μισθών και βεβαίως απολύσεων, που στη μεγάλη εικόνα θα προκαλέσουν μια βίαιη αναδιανομή της πίτας υπέρ των «μεγάλων», υπέρ της επιχειρηματικής ελίτ. Εδώ υπονοείται ότι αυτή η διαδικασία θα έχει το  κλείσιμο του ματιού» αν όχι την ευθεία αρωγή της κυβέρνησης, που στην κρίση βλέπει την ευκαιρία να εξυπηρετήσει φίλα προσκείμενα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται πως θα εγκαλέσει εκ νέου την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν ακολούθησε τις συστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας όπως αυτό που πρότεινε, με αποτέλεσμα αρνητικές προβλέψεις για την οικονομία. Η ηγεσία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στον βαθμό που θα μπορούσε να παρέμβει για να ανακόψει την ύφεση δεν το έπραξε, επέλεξε την αδράνεια και την τακτική “βλέποντας και κάνοντας”, επομένως από ένα σημείο και μετά οι συνέπειες δεν αφορούν την πρωτοφανή επίδραση της πανδημίας αλλά τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Εξ ου και η χθεσινή αναφορά Τσίπρα ότι «η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:19