search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:03
MENU CLOSE

«Μαύρες» εκτιμήσεις για τον τουρισμό στα Χανιά – Απώλειες άνευ προηγουμένου, δεν ανοίγουν ξενοδοχεία

30.04.2020 06:34
«Μαύρες» εκτιμήσεις για τον τουρισμό στα Χανιά – Απώλειες άνευ προηγουμένου, δεν ανοίγουν ξενοδοχεία - Media

Δυσοίωνο προβλέπεται το φετινό καλοκαίρι και για τις επιχειρήσεις τουρισμού των Χανίων, σαν απόρροια των περιοριστών μέτρων απαγόρευσης των μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων μεγάλων τουριστικών πρακτόρων, οι κρατήσεις που υπήρχαν για Μάιο και Ιούνιο έχουν ακυρωθεί συνολικά και είτε μεταβάλλονται σε νέες ημερομηνίες εντός του 2020, είτε έχουν αναβληθεί για του χρόνου.

Ωστόσο όπως μεταφέρει στο zarpanews.gr στέλεχος κορυφαίου tour-operator από τις βόρειες χώρες, το τοπίο είναι θολό και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ούτε πότε θα ανοίξουν τα σύνορα και ποιες χώρες θα προηγηθούν, ούτε έχουν υπογραφεί ακόμα συμφωνίες με τις εκάστοτε αεροπορικές εταιρίες.

Μαύρες” οι εκτιμήσεις για τις απώλειες – Πολλά τα ξενοδοχεία που δεν ανοίγουν

«Οι απώλειες αυτή τη στιγμή στα Χανιά αγγίζουν το 50% σε σχέση με πέρυσι, στα δικά μας στοιχεία, ενώ οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι ενδεχομένως η πτώση να φτάσει και το 70%(!)», προσθέτει, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία που δίνουν από την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων..

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν πως πολλά είναι τα ξενοδοχεία που φέτος δεν θα ανοίξουν καθόλου λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης, ενώ κυρίως οι ιδιοκτήτες μικρών μονάδων ανησυχούν και για την προσωπική τους ασφάλεια ενάντια στον κορονοϊό.

«Ενδεικτικό είναι ότι οι ιδιοκτήτες άνω των δύο ξενοδοχειακών μονάδων, θα επιλέξουν φέτος για το ποια μονάδα θα ανοίξουν, αφού τα στοιχεία από τις κρατήσεις και την κίνηση που θα επικρατήσει, δεν τους επιτρέπει να λειτουργήσουν όπως άλλες χρονιές. Η φετινή πληρότητα ίσως κινηθεί σε ποσοστά πολύ κάτω του 40%», εξηγεί μεταξύ άλλων.

1η Ιουλίου, η ημερομηνία-κλειδί

«Αυτοί τη στιγμή υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις και λίγες κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ μια ενδεικτική ημερομηνία για μας είναι η 1η Ιουλίου, οπότε και υπολογίζουμε να επιτραπεί η μετακίνηση από το εξωτερικό. Παρόλαυτά, τίποτα ακόμα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο», αναφέρει το στέλεχος της εταιρίας.

Πάντως αυτό που διευκρινίζει σε κάθε περίπτωση είναι, ότι υπάρχει αμφιβολία για το αν και εφόσον τα όσα αποφασιστούν για την πρόληψη κατά της πανδημίας στη λειτουργία ξενοδοχείων, επιχειρήσεων και παρουσίας σε παραλίες, θα βρουν ανταπόκριση στους επισκέπτες:

Οι Σκανδιναβοί ας πούμε είναι ένας πολύ κοινωνικός λαός, που δε θέλει plexiglass στις παραλίες, δε θέλει να κλειστεί σε δωμάτια ξενοδοχείου, θέλει να βγει και να φάει με παρέα και όχι να “σπάσει” σε ξεχωριστά τραπέζια» τονίζει εκτός των άλλων, κάτι που ενδεχομένως να σημειώσει επιπλέον απώλειες στις κρατήσεις.

«Οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες στηρίζουν τα Χανιά αυτή τη στιγμή»

Ως το μόνο πράγμα που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην κατρακύλα του τουρισμού, είναι οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες που εξακολουθούν και στηρίζουν τα Χανιά και έρχονται φανατικά στον τόπο μας κάθε χρόνο, εκτίμησε το στέλεχος του τουριστικού πράκτορα.

Η πλειοψηφία όμως αυτών είναι σχετικά μεγαλύτεροι σε ηλικία, κάτι που ενδεχομένως να αποτελέσει πρόβλημα και στο αν θα τους επιτραπεί να ταξιδεύσουν, αλλά και τελικά αν οι ίδιοι το αποφασίσουν, φοβούμενοι για την υγεία τους.

«Οι Σκανδιναβοί έρχονται στα Χανιά φανατικά και έχουν δημιουργήσει στενούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία. Έρχονται για να τους δουν, να κάνουν παρέα, να ξεδώσουν. Σίγουρα όμως ακόμα και αυτοί, μπρος στον κίνδυνο της πανδημίας θα προτιμήσουν να ακυρώσουν τα ταξίδια για φέτος παρά να νοσήσουν» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος, η επισήμανση που γίνεται αφορά το πότε και αν θα ανοίξει και πάλι η “συγκοινωνία” μας σε χώρες με σημαίνουσα θέση στον κρητικό -και χανιώτικο- τουρισμό, όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι εκτιμήσεις είναι όλο και πιο απαισιόδοξες για το που θα φτάσει η κατρακύλα του τουρισμού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:02