search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:41
MENU CLOSE

Κων. Δασκαλάκης (MIT): Σχεδιάζουμε εφαρμογή που θα ενημερώνει το χρήστη αν ήρθε σε επαφή με κρούσμα

30.04.2020 12:40
Κων. Δασκαλάκης (MIT): Σχεδιάζουμε εφαρμογή που θα ενημερώνει το χρήστη αν ήρθε σε επαφή με κρούσμα - Media

 

Νέες εφαρμογές για τα κινητά έρχονται, οι οποίες θα μας ενημερώνουν αν ήρθαμε σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Αυτό αποκάλυψε ο καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, στο podcast «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη.

Οι εφαρμογές θα καταγράφουν κρυπτογραφικά τις συναντήσεις του κόσμου και στη συνέχεια θα ενημερώνουν για το αν κάποιος που ήρθαμε σε επαφή έχει συμπτώματα της Covid-19.

Σύμφωνα με το άρθρο του gazzetta.gr ο κος Δασκαλάκης και οι συνάδελφοί του δουλεύουν στον σχεδιασμό των εφαρμογών, με κύριο γνώμονα να προασπίσουν την ιδιωτικότητα, χωρίς να μπορεί κάποιος τρίτος να έχει πρόσβαση σε αυτές τις νέες βάσεις δεδομένων.

Ωστόσο, εδώ οφείλουμε να επισημάνουμε ότι με τη δημιουργία τέτοιων εφαρμογών στα κινητά εγείρονται φόβοι παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών, καθώς τα διεθνή στάνταρ ασφάλειας (παρά την πρόσφατη υιοθέτηση των κανόνων GDPR) βρίσκονται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς τέτοιες εφαρμογές που μπορεί σήμερα να «πλασάρονται» ως λύσεις για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για να παρακολουθούν την καθημερινότητα μας, και τα στοιχεία αυτά να «πέσουν στα χέρια» οποιουδήποτε κακόβουλου ή μη,

Πάντως ο καθηγητής του ΜΙΤ τόνισε επίσης πως η επιστημονική κοινότητα διχάστηκε από το ξέσπασμα του κορονοϊού και άρχισαν διάφορες συνωμοσιολογίες, αναφέροντας για τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «είναι προφανές για εμένα ότι ο Τραμπ ήταν ξεφτιλισμένος από πριν, αλλά τώρα μπήκε και ένα πιστοποιητικό ξεφτίλας».

Ακόμη, πρόσθεσε για τους εκατομμύρια ανέργους και ανασφάλιστους από την πανδημία: «Αυτοί οι άνθρωποι ήταν χρήσιμοι για εμάς όσο δεν υπήρχε ο κορονοϊος. Τώρα που έκλεισαν τα εστιατόρια και έκλεισαν οι επιχειρήσεις που τους απασχολούσαν, δεν μπορούμε να τους πετάξουμε και να πούμε “τώρα που είμαστε όλοι online και δεν μας είστε χρήσιμοι ας βάλετε ένα pause στη ζωή σας, μια παύση, και όταν σας ξαναχρειαστούμε θα σας ξαναχρησιμοποιήσουμε”. Πρέπει συλλογικά να μοιραστούμε το κόστος ζωής αυτών των ανθρώπων ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μειωθεί ο δικός μας μισθός».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:41