search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:54
MENU CLOSE

Δευτερολογία Τσίπρα: «Σφυροκόπημα» σε Μητσοτάκη για την πραγματική οικονομία

30.04.2020 14:41
5074259.jpg
 
Επίθεση για ζητήματα αναφορικά με την πραγματική οικονομία και τους κρίσιμους παραγωγικούς τομείς εξαπέλυσε στην δευτερολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν είχε τίποτε ουσιαστικό να πει στην κοινωνία, παρά εμφανίστηκε σαν οικονομικός σχολιαστής παραδεχόμενος ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη.
 
Αναφέρθηκε στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ενώ άφησε αιχμές για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε προετοιμασμένος για σφυροκόπημα πάνω σε ζητήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, τους εργαζόμενους, κλπ. και κινήθηκε σε πιο καταιγιστικό ρυθμό σε σύγκριση με την πρωτολογία του. Επιχείρησε να καλύψει εκείνο το κομμάτι της αγοράς που η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι αφήνει ακάλυπτο η κυβέρνηση υπέρ των φιλικών και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι όλο αυτό το διάστημα δεν αναγνώρισε την υπεύθυνη στάση που τήρησαν όλα τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιχειρεί να εμφανιστεί ως τροπαιούχος για την επιτυχία των αυτονόητων μέτρων που έλαβαν όλοι σε όλη την Ευρώπη.
 
Ο Μητσοτάκης δεν άντεξε κ έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό
 
Δεν είναι σοβαρή στάση ηγέτη αυτή, είπε, να προσπαθεί με τόσο εξόφθαλμο τρόπο να οικειοποιηθεί τις συλλογικές θυσίες.
 
Επίσης, μιλώντας για την επόμενη μέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ανέμενε ο πρωθυπουργός να περιγράψει πώς την εννοεί και να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες, αλλά δεν είπε κάτι αισιόδοξο και επιπλέον εμφανίστηκε ως οικονομικός σχολιαστής, «Ο πρωθυπουργός της χώρας», είπε, «οφείλει να εκτιμήσει ποια θα είναι αυτή η ύφεση και να πάρει μέτρα ώστε να μην είναι μεγάλη.
 
Αιχμές για Στουρνάρα
Μάλιστα, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό γιατί προηγουμένως χαρακτήρισε «ευφυολόγημα» την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην πρόβλεψη Στουρνάρα για την ύφεση. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιολογήσει τις προβλέψεις του Διοικητή της Ελλάδας για την ύφεση στο 4 % του ΑΕΠ όταν η ΕΚΤ προβλέπει για την Ελλάδα ύφεση πάνω από 10% και όταν ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. «Βγείτε και πείτε ότι λέει αερολογίες». Υποστήριξε ότι η ύφεση που θα μας χτυπήσει θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν υιοθετεί ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που θα κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει πιο εύκολα.
 
Προστασία πρώτης κατοικίας
Σημείωσε ότι το πιο ουσιαστικό το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν η παράταση της πρώτης κατοικίας, αλλά και αυτή θα είναι για ένα μόνο τρίμηνο και διερωτήθηκε για τη σκοπιμότητα αυτού του χρονικού περιθωρίου όταν τον Αύγουστο που θα λήξει, τα προβλήματα δεν θα έχουν εκλείψει στην αγορά, αλλά θα έχουν διογκωθεί. Πρόσθεσε επίσης ότι το κρίσιμο είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα φέρει η κυβέρνηση,
 
Στο σημείο αυτό άφησε την αιχμή για εκλογές λέγοντας ότι μπορεί με το πέρας του τριμήνου της παράτασης μπορεί η κυβέρνηση να σκοπεύει να «δραπετεύσει».
 
«Εξαγγελίες μόνο για τις ειδήσεις- Ούτε ευρώ δεν πήγε στους δικαιούχους»
Αναφορικά με εξαγγελίες που αφορούν στις επιχειρήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε πού είναι τα λεφτά που έχει υποσχεθεί όλο αυτόν τον καιρό η κυβέρνηση στημειώνοντας ότι γίνονται εξαγγελίες για να παίζουν στις ειδήσεις, αλλά στους δικαιο΄χυους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ.
Σχετικά με την προκαταβολή φόρου έφερε ως παράδειγμα τις τουριστικές επιχειρήσεις, λέγοντας πώς θα πληρώσουν με την μείωση των εισοδημάτων που θα έχουν το 2020. Για τις επιχειρήσεις εστίασης είπε ότι τους ζητείται να καταβάλουν δημοτικά τέλη ενώ είναι κλειστές. Η κυβέρνηση εξήγγειλε, πάγωμα χρεών στις τράπεζες και οι οφειλέτες συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά και οι οχλήσεις των εισπρακτικών συνεχίζονται επίσης. «Σφίξατε τη θηλιά σε αυτούς που έχουν στα χέρια τους επιταγές».
 
Όσο για την επίθεση του πρωθυπουργού στην εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έρχονται απολύσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις απολύσεις που έγιναν με το ξέσπασμα της κρίσης μέσα στον Μάρτιο (42.000 απολύσεις) αλλά και σε αυτές που έρχονται όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις «όταν οι επιχειρήσεις αυτές θα έρθουν να δουλέψουν οι απολύσεις θα ναι ανεξέλεγκτες», είπε. Διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο για την επιβίωση των αγροτών, ενώ αναφέρθηκε και στην απουσία στήριξης για τους ανθρώπους του πολιτισμού: « δεν υπήρξε η παραμικρή στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους, είναι φανερό ότι η σχέση που θέλετε να έχετε μαζί τους είναι να τους χρησιμοποιείτε ως ντεκόρ σε σκηνοθετημένα στιγμιότυπα».
 
Αναφορικά με τον τουρισμό που όπως είπε, συμβάλλει στο 20% του ΑΕΠ της χώρας, διερωτήθηκε αν θα υπάρξουν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για να υπάρξει έστω εσωτερικός τουρισμός.
 
Επίθεση για Βρούτση
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υπόθεση με την τηλεκατάρτιση απαντώντας στις αιχμές του πρωθυπουργού για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτό. Είπε ότι είναι κορυφαίο θράσος ο πρωθυπουργός να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ που υλοποίησε προγράμματα κατάρτισης «αλλά ήταν κανονικά και όχι απευθείας αναθέσεις σε 6 φίλους μας που έχουν σχέση με τους συνεργάτες των υπουργών μας».
 
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρατάει στη θέση του τον Γιάννη Βρούτση όταν επί τρεις εβδομάδες έλεγε ψέμματα στον ελληνικό λαό ότι τα προγράμματα κατάρτισης είναι για νε εκταμιευτούν χρήματα.
«Ψεύδονταν και τον κρατάτε τον ψεύτη και τον υβριστή».
Τι πρέπει να καταλάβουμε, είπε ότι «είστε τόσο καλός που παραδέχεστε τα λάθη σας» αν ήταν έτσι, είπε «θα τον είχατε διώξει» ή «ότι τον κρατάτε γιατί φοβάστε μη μιλήσει και πει πράγματα που δεν πρέπει να πει».
 
Μάσκες: Να μπει διατίμηση
Αναφορικά με τις μάσκες σημείωσε: «ωραίο το παραμυθάκι ότι ράβουμε μόνοι μας μάσκες, αλλά μια πολυμελής οικογένεια αν πρέπει να ξοδεύει 10 ευρώ τη μέρα να βρίσκει μάσκες με τα εισοδήματα στο ναδίρ νομίζω δεν είναι σοβαρή κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει διατίμηση 6 λεπτά έκαναν τώρα φτάνουν 1,2 – 1,6 ευρώ η μία»
 
«Αν ήμασταν κυβέρνηση δε θα χαμε υπουργό σαν τον Αδωνη»
 
Κλείνοντας επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός είναι «αγνώμονας» που δεν αναγνωρίζει τη στάση της αντιπολίτευσης και την βλέπει σαν αδυναμία και απάντησε σε αιχμή του πρωθυπουργού για το τι θα γινόταν αν στην συγκυρία αυτή ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτοντας συμπεριφορές κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης με ρόλο στη διαχείριση της κατάστασης.
 
«Ήρθατε και είπατε τι θα γινόταν σε αυτή τη χώρα αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και δεν ήσασταν εσείς ο σωτήρας μας. Αν ήμασταν κυβέρνηση:
Δε θα υπήρχε υπουργός ανάπτυξης που την ώρα της κρίσης θα έλεγε ότι η και η αισχροκέρδεια είναι φυσική ροπή της αγορά και δε χρειάζεται διατίμηση
 
Δε θα υπήρχε υπουργός που θα έβγαζε τουίτ για να διαφημίζει 5 ευρώ μαθήματα νέων ελληνικών όταν όλοι μας είχαμε μπει σε ένα καθεστώς αλληλεγγύης
Δε θα υπήρχε υπουργός να υβρίζει τους πολίτες, την ώρα που κάθονται σπίτι τους και δεν έχουν εισόδημα ότι θα γίνουν 300 κιλά.
Δε θα υπήρχε υπουργός να στήνει δουλίτσες.
Δεν θα ανέβαιναν από τα 800 ευρώ στα 1600 ευρώ η τιμή της κλίνης στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Δε θα πήγαιναν 30 εκ ευρώ για τεστ στους ιδιώτες αλλά θα πήγαιναν στα δημόσια ιδρύματα.
Δε θα είχαμε υπουργό τον κύριο Βρούτση να κάνει δουλειές με κέντρα κατάρτισης και να εξευτελίζει τους επιστήμονες».
 
Αντιθέτως, είπε,
«θα είχαμε σταθεί δίπλα σε όλους και όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και σε αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον γιατί δεν έχουν εισόδημα.
Θα εφαρμόζαμε ό,τι σε όλη την Ευρώπη.
Θα επιδοτούσαμε την εργασία.
Θα δίναμε τη δυνατότητα να στηριχθεί η οικονομία από το μαξιλάρι που εμείς δημιουργήσαμε, από τις θυσίες του ελληνικού λαού για μια ώρα ανάγκης και όχι για να τα κρατήσουμε ώστε κάποιοι άλλοι που σίγουρα θα χρειαστούν στο μέλλον μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούνε. Αλλά η μικρή και μεσαία επιχείρηση, ο κόσμος της δουλειάς».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:53