search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 05:52
MENU CLOSE

5ο Φεστιβάλ Animation της Αθήνας

06.03.2010 10:33

Τα μυστικά και η γοητεία της τέχνης του animation και των ποικίλων εφαρμογών τους στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, στα πολυμέσα και το Διαδίκτυο δηλώνουν παρόντα, μέσα από τις νέες δυνάμεις που τα εκπροσωπούν

Συνωστισμός κινουμένων σχεδίων

Τα μυστικά και η γοητεία της τέχνης του animation και των ποικίλων εφαρμογών τους στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, στα πολυμέσα και το Διαδίκτυο δηλώνουν παρόντα, μέσα από τις νέες δυνάμεις που τα εκπροσωπούν

Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της οικονομικής κρίσης που συμπαρασύρει τα πάντα και οι συνέπειές της αρχίζουν να γίνονται ορατές σε κάθε τομέα και πτυχή της κοινωνικής ζωής, η καλλιτεχνική πραγματικότητα, εικαστική, κινηματογραφική, θεατρική κ.λπ., δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός κι αν βασίζεται σε πραγματικά σπουδαία καλλιτεχνικά έργα που θα βρουν το δρόμο τους προς το κοινό, ανεξαρτήτως των συνθηκών. Αναβολές, ακυρώσεις και ματαιώσεις βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, θεσμοί, φεστιβάλ και εκδηλώσεις με ιστορία και παράδοση κινδυνεύουν ή διακόπτονται, και όλα βρίσκονται σε διαρκή κρίση και επανεξέταση. Ευτυχώς όμως, το ετήσιο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Αθήνας κατάφερε να μείνει αλώβητο και θα πραγματοποιηθεί φέτος, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά («5ο Animfest», 11 έως 14 Μαρτίου, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ιερά Οδός 48 και Μ. Αλεξάνδρου), ακριβώς γιατί αυτά που παρουσιάζει αξίζουν και με το παραπάνω τον κόπο και μια κρίσιμη μάζα του αθηναϊκού κοινού τα αγκαλιάζει επί σειρά ετών, με συνέπεια και σταθερότητα. Δεν είναι δα και λίγο, όταν τα αξιόλογα καλλιτεχνικά γεγονότα μειώνονται, περικόπτονται και βγαίνουν από τα καλεντάρια και τις ατζέντες, κάποια να παραμένουν ζωντανά, έστω κι αν θεωρούνται από τα «όχι και τόσο δημοφιλή». Το ετήσιο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Αθήνας πραγματοποιείται εδώ και χρόνια υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και μη κυβερνητική οργάνωση, που «στοχεύει να φέρει πιο κοντά τη νέα γενιά στα μυστικά και τη γοητεία της τέχνης των κινούμενων σχεδίων και των ποικίλων εφαρμογών τους, στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, στα πολυμέσα, το Διαδίκτυο και την εκπαίδευση». Σε εποχές, που ιδιαίτερα στο χώρο των κινουμένων σχεδίων, τα αμερικανικά μπλοκμπάστερ κυριαρχούν, το Ευρωπαϊκό Κέντρο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή έργων από τη Γηραιά Ήπειρο, όλων των τεχνικών, τεχνοτροπιών και αισθητικών τάσεων, αναδεικνύοντας την κοινή πολιτιστική παρακαταθήκη των λαών της Ευρώπης. Παράλληλα, με μια σειρά από δράσεις, όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια, workshops, ημερίδες και ομιλίες, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργία βάσεων δεδομένων, συναντήσεις δημιουργών, εκθέσεις και εκδόσεις, ενισχύει τη γνώση γύρω από την τέχνη και την παραγωγή των κινουμένων σχεδίων και ενισχύει τη νεανική επαγγελματική δημιουργικότητα, εμπλουτίζοντας την δυστυχώς ακόμα περιορισμένη ελληνική συμβολή στο διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του animation. Στο εξαιρετικά πλούσιο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν:

Αφιέρωμα στον Μιχάλη Αρφαρά

Ένας από τους λίγους δημιουργούς κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα, ο εικαστικός και καθηγητής στην ΑΣΚΤ Μιχάλης Αρφαράς πειραματίζεται εδώ και 25 χρόνια με την τέχνη του animation. Στο φεστιβάλ παρουσιάζονται επτά μικρού μήκους ταινίες του, ενώ ο καλλιτέχνης θα προλογίσει τα έργα του και θα συμμετάσχει σε masterclass με νέους δημιουργούς.

Νέοι εικαστικοί

Με συμμετοχές δεκαπέντε φοιτητών της ΑΣΚΤ της Αθήνας, οι οποίοι παρουσιάζουν εικαστικά έργα τους εμπνευσμένα και επηρεασμένα από την τέχνη του animation, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη συνεργασία, συνομιλία και ώσμωση μεταξύ των τεχνών, χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις. Η έκθεση, με τον εύγλωττο τίτλο «Walk the Line», τονίζει μεταξύ άλλων την ανάγκη για την κατάργηση των αξιολογικών διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των τεχνών.

Paul Driessen

Ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους animators, ο καταξιωμένος πρωτοπόρος Ολλανδός Πολ Ντρίσεν, δημιουργός κινουμένων σχεδίων, εικονογράφος και συγγραφέας, πολυβραβευμένος σε φεστιβάλ και εκθέσεις και υποψήφιος για Όσκαρ το 2000, παρουσιάζει μια μεγάλη επιλογή από μικρού μήκους ταινίες του, με την υποστήριξη της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Barry Purves

Ο Βρετανός Μπάρι Περβς, δημιουργός δεκάδων ταινιών κινουμένων σχεδίων που έχουν αποσπάσει βραβεία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, ηθοποιός, συγγραφέας, θεωρητικός και συνεργάτης των μεγαλύτερων στούντιο (Pixar, Dreamworks, PDI), θα παρευρεθεί και θα παρουσιάσει ορισμένες από τις πιο πετυχημένες ταινίες του («Next», «Screenplay», «Rigoletto», «Achilles», «Hamilton Mattress» κ.ά.).

Το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Αθήνας, το οποίο θα διεξάγεται και τις τέσσερις ημέρες ταυτόχρονα και στις δυο αίθουσες της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, περιλαμβάνει μεγάλο αφιέρωμα στα γερμανικά κινούμενα σχέδια, με προβολή πολλών σύγχρονων και παλαιότερων ταινιών μιας από τις σπουδαιότερες «σχολές» της τέχνης του animation. Θα προβληθούν επίσης πολλές ταινίες μεγάλου μήκους, από τις οποίες ξεχωρίζει το υποψήφιο για Όσκαρ και πολυβραβευμένο σε φεστιβάλ αριστουργηματικό «Βαλς με τον Μπασίρ», ένα λυρικό έργο για τον πόλεμο του 1982 στον Λίβανο, ενώ ο βασικός σχεδιαστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Νταβίντ Πολόνσκι θα παρευρεθεί και θα μιλήσει για τη δουλειά του. Τέλος, από τα πιο σημαντικά και πιο ελκυστικά τμήματα του φεστιβάλ είναι και φέτος το διαγωνιστικό, που χωρίζεται σε ελληνικό και διεθνές. Στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν 22 έλληνες δημιουργοί, στην πλειονότητά τους νεαροί σε ηλικία, με μεγάλες ικανότητες και πλούσιο μέλλον, ενώ στο διεθνές τμήμα θα διαγωνιστούν περισσότερες από 70 ταινίες από 30 χώρες. Σεμινάρια, ομιλίες, εργαστήρια, βραβεύσεις και άλλα ενδιαφέροντα χάπενινγκ συμπληρώνουν το πρόγραμμα, που είναι πιο πλούσιο από κάθε προηγούμενη χρονιά και οι διοργανωτές ελπίζουν ότι θα προσελκύσει και φέτος φιλότεχνους που αγαπούν την τέχνη του animation, της εμψύχωσης, των κινουμένων σχεδίων.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το «Ποντίκι ART», σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων, προσφέρει στους αναγνώστες του 20 προσκλήσεις διαρκείας ελευθέρας εισόδου, για όλες τις μέρες προβολών (11/3 έως 14/3) στο 5ο Animfest – Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Animation. Οι προσκλήσεις θα δοθούν στους 20 πρώτους που θα τηλεφωνήσουν στο 210-6898448 (αστική χρέωση). Τα ονόματα των τυχερών θα βρίσκονται στην είσοδο της Ταινιοθήκης της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου) από την έναρξη του φεστιβάλ.

Γιάννης Κουκουλάς

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28