search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:33
MENU CLOSE

Ανασχηματισμός διεύρυνσης εν όψει – Ποιον Υπουργό ξεχώρισε εν μέσω πανδημίας ο Κυρ. Μητσοτάκης

04.05.2020 05:56
Ο ιός βάζει δύσκολα στο Μαξίμου - Οι εισηγήσεις για lockdown και το βάρος της οικονομίας - Media

 

Η συζήτηση στο παρασκήνιο γίνεται διαρκώς. Ποιο είναι το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού; Θα προχωρήσει σε κάποιον δομικό ανασχηματισμό; Το ερώτημα μόνο φιλολογικό δεν είναι, καθώς και πριν από την κρίση του κορωνοϊού, η συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ορόσημο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Πόσο μάλλον τώρα που η χώρα μετά την πανδημία χρειάζεται όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός μια επανεκκίνηση. Συμβολικά και ουσιαστικά. Συνεπώς, η συζήτηση είναι υπαρκτή. Το ερώτημα είναι τι είδους ανασχηματισμός μπορεί να είναι αυτός σε τι χρόνο και προς τα πού θα στοχεύει.

Ο Μητσοτάκης, πάντως, έχει ήδη δείξει πως δεν φοβάται τη διεύρυνση και την αξιοποίηση στελεχών που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα όπως φάνηκε στην περίπτωση του Πιερρακάκη. Το Μαξίμου είναι ανοικτό στην αξιοποίηση τέτοιων στελεχών, χωρίς το κριτήριο να είναι κομματικό. Συνεπώς, ένας ανασχηματισμός είναι πολύ πιθανόν να έχει και πάλι στοιχεία διεύρυνσης που θα εμπεδώνουν νέες κοινωνικές συμμαχίες. Δηλαδή, την οριστική εγκαθίδρυση στον μεσαίο χώρο. Αλλά αυτό δεν θα είναι το μόνο στοιχείο.

Υφυπουργοί ειδικού σκοπού

Όπως γράφει η στήλη Θεωρείο της Καθημερινής, ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός, που πολλοί τον τοποθετούν εντός του Ιουνίου, δεν πρόκειται να είναι σαρωτικός, αλλά να δίνει στίγμα. Στο πλαίσιο αυτό οι αλλαγές στους υπουργούς θα είναι πολύ συγκεκριμένες αλλά σε επίπεδο υφυπουργών πολύ μεγαλύτερες, με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο σε πολιτικά στελέχη και λιγότερα σε τεχνοκράτες. Ο λόγος είναι πως η διαχείριση της οικονομικής κρίσης επιβάλλει την ενίσχυση του πολιτικού στοιχείου και την ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα στελεχών που έχουν μάθει να διαχειρίζονται και ανθρώπους, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο διάστημα.

Διπλή στήριξη στον Αδωνι

Έχει αξία πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του την Πέμπτη στη Βουλή αναφέρθηκε δύο φορές με θετικά λόγια στο έργο του Αδ. Γεωργιάδη. Την πρώτη φορά είπε πως θέλει να συγχαρεί «το υπουργείο Ανάπτυξης και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις εξαιρετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση του παρεμπορίου», ενώ τη δεύτερη ανέφερε πως «υπάρχει, ευτυχώς, μια πολύ θετική ανταπόκριση μέχρι σήμερα από την αγορά στα εργαλεία τα οποία έχει δρομολογήσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων». Η διπλή αναφορά αν μη τι άλλο κάτι δείχνει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:32