search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 23:18
MENU CLOSE

Πλαστικές σακούλες: Το κόλπο των super market για να θησαυρίζουν και να μην αποδίδουν το περιβαλλοντικό τέλος

04.05.2020 10:58
Πλαστικές σακούλες: Το κόλπο των super market για να θησαυρίζουν και να μην αποδίδουν το περιβαλλοντικό τέλος - Media

 

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται στα σούπερ μάρκετ το φαινόμενο να μην υπάρχουν στα ταμεία οι λεπτές, οικολογικές σακούλες που μετά από μία δύο χρήσεις «έλιωναν» και χρεώνονταν με το περιβαλλοντικό ανταποδοτικό τέλος των 9 λεπτών 

Εδώ και καιρό οι σακούλες αυτές έχουν εξαφανιστεί και έχουν αντικατασταθεί από τις γνωστές χοντρές πλαστικές σακούλες έχοντας μειωμένη χρέωση στα 5 λεπτά.

Όμως σύμφωνα με ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr οι συμβατικές πλαστικές σακούλες, δηλαδή αυτές που παλαιότερα δίνονταν δωρεάν, δεν έχουν καμία σχέση με το περιβαλλοντικό τέλος των 9 λεπτών που αφορούσε καθαρά τις λεπτές σακούλες που είναι βιοδιασπώμενες.

Δηλαδή σύμφωνα πάντα με τα dikaiologitika.gr το ποσό των 5 λεπτών που χρεώνουν τα σούπερ μάρκετ για τις κλασικές πλαστικές σακούλες δεν αποδίδεται στο κράτος σαν ανταποδοτικό τέλος για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούν, αλλά το πιθανότερο καταλήγουν στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας ξεκίνησε όντως να πέφτει δραματικά, από την άλλη όμως σχεδόν ταυτόχρονα άρχισε να καλπάζει η χρήση της πιο χοντρής πλαστικής σακούλας (που δεν έχει περιβαλλοντικό τέλος και κοστίζει 5 η 7 λεπτά). Η συγκεκριμένη, λανσαρίστηκε με σχεδόν ανήθικο τρόπο από τα super market ως «επαναχρησιμοποιούμενη». Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα super market απέκρυπταν ή πάντως δεν προωθούσαν στα ταμεία τους τις σακούλες με το περιβαλλοντικό τέλος ή τις αληθινά επαναχρησιμοποιούμενες. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά σε προγενέστερο ρεπορτάζ, ο Γιάννης Κασελίμης, εκπρόσωπος του συνδέσμου βιομηχανιών πλαστικών Ελλάδος:«τα super market δεν έχουν σίγουρα κόστος για αυτές τις σακούλες και ενδεχομένως να έχουν και κέρδος από την πώλησή τους».

Την ίδια στιγμή, η πλήρης ανυπαρξία μιας ενημερωτικής καμπάνιας έκανε τους πολίτες να έχουν πλήρη άγνοια για το τι σημαίνει περιβαλλοντικό τέλος και για το ποιος είναι ο απώτερος  στόχος, δηλαδή ο δραστικός περιορισμός της πλαστικής σακούλας.

Το αποτέλεσμα; Να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, ακόμα πιο βαριές πλαστικές σακούλες (2,5 φορές βαρύτερες από τις λεπτές) χωρίς να έχουν ανακυκλωθεί.

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03