search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:20
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Αυτές οι χώρες μοιράζουν δωρεάν μάσκες στους πολίτες τους

04.05.2020 15:11
Προσοχή: Ο ΕΟΦ προειδοποιεί - Οι μάσκες με οξείδιο του χαλκού δεν είναι για παιδιά - Media
 
Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης να ισχυρίστηκε πριν από μερικές ημέρες ότι καμία χώρα δεν παρέχει δωρεάν μάσκες στους πολίτες της στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, ωστόσο, στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι.
 
Μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αρχίσει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως αν το μέτρο είχε εφαρμοστεί νωρίτερα, ίσως να είχαμε λιγότερα κρούσματα και θανάτους από τον κορονοϊό.
 
Στα παρακάτω κράτη οι κυβερνήσεις αγοράζουν τις μάσκες από τις εταιρείες που τις παράγουν και κάνουν τη διανομή στο κοινό για την υγειονομική του προστασία. Προφανώς και η αγορά των μασκών γίνεται από την τσέπη του φορολογούμενου, ωστόσο η επιβάρυνση είναι πολύ μικρότερη ή υπάρχει διατίμηση (κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα).
 
Στις περισσότερες χώρες πάντως στις οποίες η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή σε δημόσιους χώρους γενικά, προτείνεται η χρήση ακόμη και αυτοσχέδιων μασκών ή επαναχρησιμοποιούμενων. Όλα αυτά έρχονται μετά την αλλαγή πλεύσης του ΠΟΥ ο οποίος σε πρώτο στάδιο αποθάρρυνε τη γενικευμένη χρήση μάσκας από τον πληθυσμό, ωστόσο η οδηγία άλλαξε λόγω της άρσης των απαγορεύσεων και της καραντίνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Το μόνο σίγουρο είναι πως η νέα κανονικότητα θα ταυτιστεί με τις μάσκες.
 
-Στην Τουρκία η κυβέρνηση στέλνει πακέτο με πέντε μάσκες τη βδομάδα σε κάθε πολίτη που κάνει σχετική αίτηση μέσα από το site ePttAVM.com. Το μέτρο ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου μήνα.
 
Παράλληλα, τα φαρμακεία προμηθεύονται μάσκες που παρασκευάζονται στη χώρα και τις παρέχουν δωρεάν στους πολίτες. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως μπορεί να παράγει 12 εκ. μάσκες την ημέρα. Το Σάββατο, τα φαρμακεία παρέλαβαν 55 εκ. επιπλέον μάσκες προς διανομή στο κοινό.
 
Παρότι τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν χαλαρώσει, στην Τουρκία οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους χώρους. Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που προχώρησε σε αυτό το μέτρο σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
-Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση στέλνει υφασμάτινες μάσκες στους πολίτες με το ταχυδρομείο για να ενθαρρύνει τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους. Συγκεκριμένα, από τις 17 Απριλίου στέλνει δύο υφασμάτινες μάσκες σε κάθε σπίτι.
 
Την 1η Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Shinzo Abe εφάρμοσε πολιτική εκτάκτου ανάγκης στο Hokkaido. Η κυβέρνηση αγόρασε μάσκες απ’ ευθείας από τους παραγωγούς για να τις μοιράσει στους κατοίκους. Παρόλα αυτά υπήρξαν προβλήματα με παρτίδες που ήταν ελαττωματικές.
 
Η χρήση μάσκας στη χώρα είναι διαδεδομένη και πριν την πανδημία, κάτι που ισχύει για πολλές ασιατικές χώρες.
 
-Η Μαλαισία αποφάσισε να απαγορεύσει την εξαγωγή ιατρικού υλικού από τις 17 Μαρτίου και μετά για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες. Τον Απρίλιο η κυβέρνηση άρχισε τη διανομή 24,62 εκ μασκών, τέσσερις για κάθε νοικοκυριό, ενώ η συμβουλή προς τους κατοίκους ήταν να τις χρησιμοποιούν μόνο αν έχουν συμπτώματα.
 
-Από τις 7 Απριλίου η κυβέρνηση του Περού άρχισε τη δωρεάν διανομή μασκών προς τους πολίτες κατόπιν του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης σε όλους τους δημόσιους χώρους, με απόφαση του προέδρου Martin Vizcarra.
 
-Στην Ισπανία η κυβέρνηση αποφάσισε τη διανομή δωρεάν μασκών για τους πολίτες που μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τη χρήση τους να γίνεται υποχρεωτική. Η διανομή γίνεται από τις αστυνομικές αρχές. Επτά εκατομμύρια θα δοθούν σε δήμους και περιφέρειες και 1,5 εκατομμύριο μάσκες σε οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας, όπως ο Ερυθρός Σταυρός για να τις διανείμουν από την πλευρά τους.
 
-Στη Γαλλία παρέχονται επίσης μάσκες προς τους ευπαθείς πολίτες στις μεγάλες πόλεις. Στις 20 Απριλίου το Παρίσι ανακοίνωσε πως θα παρέχει 2,2 εκ. επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες στους κατοίκους μαζί με υγειονομικά kit. Η διανομή των πρώτων 500,000 “πακέτων” ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα προς τις πιο ευπαθείς ομάδες. Η χρήση μάσκας στην πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες και στους δημόσιους χώρους.
 
Στη Λιόν και στη Νίκαια γίνεται παροχή επαναχρησιμοποιούμενων μασκών προς όλους τους κατοίκους.
 
-Στη Νότια Κορέα η κυβέρνηση αγόρασε το 80% της εθνικής παραγωγής μασκών από 130 εταιρείες παραγωγής, στις αρχές του Μαρτίου. Έκτοτε η διανομή γίνεται σε φαρμακεία, σε νοσοκομεία και σε φορείς υγείας, σε πολύ μειωμένη τιμή. Και σε αυτή τη χώρα η χρήση μάσκας ήταν διαδεδομένη πριν την πανδημία, ενώ πολλοί πολίτες φορούν αυτοσχέδιες. Παράλληλα, η κυβέρνηση “έτρεξε” καμπάνιες για δωρεές μασκών από πολίτες προς συμπολίτες τους που δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν οι ίδιοι.
 
Δωρεάν διανομή μασκών γίνεται ακόμη προς όλους τους τουρίστες.
 
-Στο Χονγκ Κονγκ η κυβέρνηση αποφάσισε να παρέχει επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες δωρεάν προς τους 7 εκ. πολίτες της περιφέρειας. Οι πολίτες πάντως άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνησή τους για την καθυστέρηση εφαρμογής του μέτρου, μιας και ξεκίνησε μόλις την περασμένη εβδομάδα.
 
-Στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Λομβαρδία, η περιφέρεια παρέχει δωρεάν μάσκες μέσω των φαρμακείων από τις 28 Απριλίου. Στην Τοσκάνη, όπου η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους είναι υποχρεωτική, ο περιφερειακός πρωθυπουργός Enrico Rossi ανακοίνωσε πως θα γίνει διανομή 10 εκ μασκών προς το κοινό με χρηματοδότηση της περιφέρειας. Ανάλογο μέτρο εφαρμόζει και η περιφέρεια της Λιγυρίας.
 
-H Σιγκαπούρη παρέχει δωρεάν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες για όλους τους πολίτες της.
 
-Στις ΗΠΑ, κόντρα στην πολιτική του Τραμπ, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεάν διανομή μασκών προς τους πολίτες. Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο με 100,000 που παρέχονταν στα μεγάλα πάρκα της πόλης. Στη Νέα Υόρκη η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.
 
-Στο Βέλγιο η κυβέρνηση άλλαξε το φόρο στα είδη υγειονομικής προστασίας από 21% σε 6%. Η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας ξεκινάει τη Δευτέρα 4 Μαίου.
 
Η περιφέρεια του Etterbeek αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεάν διανομή μασκών προς τους κατοίκους, ενώ στις Βρυξέλλες γίνεται δωρεάν διανομή προς τους κατοίκους άνω των 65 ετών.
 
-Στο Λουξεμβούργο γίνεται επίσης δωρεάν διανομή μασκών από τις 17 Απριλίου με τη βοήθεια του στρατού, αλλά και ταχυδρομικώς.
 
Οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο παρέλαβαν, επίσης, μάσκες για τους υπαλλήλους τους, περισσότερες από 16.000 σε αριθμό. Το να φοράει κανείς μάσκα ή κάποια άλλη προστασία στο στόμα του είναι υποχρεωτικό στο Λουξεμβούργο σε όλα τα μέρη όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας στο πλαίσιο της μάχης κατά της νόσου Covid-19.
 
Πηγή: news247.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:20