search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:46
MENU CLOSE

Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ

20.07.2012 14:56
Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ - Media

Η Βέλβετ Παλμ είναι ένα μαύρο κορίτσι από την Αφρική που ζει στα όρια της ανθρώπινης τραγωδί­ας, φέρνοντας στο φως μέσα από το δράμα της την απέραντη ενοχή των «αθώων», αυτών των ανθρώ­πων της διπλανής πόρτας, που εγκληματούν με τη συνένοχη σιωπή και κάλυψη όλης της κοινωνίας.

Θανάσης Σκρουμπέλος

Εκδόσεις: Τόπος

Σελ.: 150

 

Η Βέλβετ Παλμ είναι ένα μαύρο κορίτσι από την Αφρική που ζει στα όρια της ανθρώπινης τραγωδί­ας, φέρνοντας στο φως μέσα από το δράμα της την απέραντη ενοχή των «αθώων», αυτών των ανθρώ­πων της διπλανής πόρτας, που εγκληματούν με τη συνένοχη σιωπή και κάλυψη όλης της κοινωνίας. Στη σημερινή εποχή, περισσότερο από οποιαδή­ποτε άλλη ιστορική περίοδο, τίποτα στην κυριο­λεξία δεν μένει κρυφό κάτω από τον ήλιο· πόσω μάλλον ο εύκολος πλουτισμός από εγκληματικές ενέργειες σε κλειστές παραδοσιακές κοινωνίες. Η νουβέλα του Σκρουμπέλου πριν από όλα είναι ένα συγκλονιστικό «κατηγορώ» εναντίον όλων των… αθώων, που με την ανοχή τους υποθάλπουν ανθρωπιστικά εγκλήματα. ωστόσο, παρά την απέ­ραντη σκληρότητα του νέου δουλεμπορίου, των

σύγχρονων σκλαβοπάζαρων, της πορνείας και της πιο αποτρόπαιης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την όποια ο συγγραφέας αποδίδει με θαυμαστή μαεστρία, η ανθρωπιά βρίσκει διέξοδο στο φως, στη ζωή, στον έρωτα, στο όνειρο, στην ελευθερία. Το συγκλονιστικό δε συμπέρασμα είναι ότι οι εντιμότατοι αυτοί εγκληματίες, οι δουλέ­μποροι και οι χυδαίοι νταβατζήδες, εγκληματούν

στο όνομα των ηθικών αξιών της κοινωνίας: για να σπουδάσουν το παιδί τους, για να αναλάβουν κοινωνική δράση υπέρ της οικογένειας, της θρησκείας και της πατρίδας… Είναι όλοι αυτοί οι άθλιοι θεμα­τοφύλακες της χυδαίας και αποτρόπαιης ελληνο­χριστιανικής παράδοσης, όπως αυτή εμπεδώθηκε από την Κατοχή ως και τις μέρες μας. Ο συγγραφέ­ας ξεσκεπάζει όλο το καλυμμένο απόστημα της σύγχρονης πραγματικότητας, των ηθικών της αξι­ών, των οικογενειακών της αρχών, των πατροπαράδοτων παραδόσεων και ταυτόχρονα τη δειλία, την ανικανότητα και τη φτήνια μιας αργυρώνητης κοινωνίας, εθισμένης στον εύκολο πλουτισμό μέχρι απανθρωπιάς. Ένα βιβλίο που ανατέμνει την αποτρόπαιη απανθρωπιά με γλυκύτητα, γενναιό­τητα και ανελέητη τρυφερότητα!

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:45