search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:14
MENU CLOSE

Reuters: Έτοιμη η Ελλάδα να εκδώσει δύο νέα ομόλογα μέχρι το τέλος του έτους

05.05.2020 14:10
Reuters: Έτοιμη η Ελλάδα να εκδώσει δύο νέα ομόλογα μέχρι το τέλος του έτους - Media

 

Η Ελλάδα σχεδιάζει τουλάχιστον δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του έτους και θα μπορούσε να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ενισχύσει τα ταμειακά αποθέματά της και να καλύψει επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters την Τρίτη.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο, εγκαταλείπεται η απόφαση για έκδοση λιγότερων ομολόγων του δημοσίου φέτος, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Το σχέδιό μας προβλέπει τουλάχιστον δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του έτους για να συγκεντρωθούν περίπου 4 δισ. ευρώ», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Η πρώτη έκδοση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, το καλοκαίρι», είπε ο αξιωματούχος χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη λήξη των νέων ομολόγων.

Η Ελλάδα άντλησε συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων 15 και 7 ετών νωρίτερα φέτος, υπενθυμίζει το Reuters.

Ο αρχικός οδικός χάρτης δανεισμού προέβλεπε στην Ελλάδα μείωση των ετήσιων εκδόσεων κατά περίπου 5 δισ. σε 7,5 δισ. ευρώ φέτος. Όπως επίσης την καταβολή πρόωρης δόσης 1,7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ για δάνεια που λήγουν το 2021, και αυτό υπόκειται τώρα σε επανεξέταση.

«Θα μπορούσαμε να αναβάλουμε την πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ, δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ωστόσο, δεν είπε πότε η Ελλάδα σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πληρωμή.

Η Ελλάδα εξοφλήθηκε 2,7 δισ. ευρώ δανείων από το ΔΝΤ πέρυσι, καταβάλλοντας τις δόσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, μειώνοντας έτσι τη συνολική έκθεσή της στο Ταμείο σε περίπου 6 δισ. ευρώ.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι κατά τη χειρότερη κρίση χρέους της σε δεκαετίες, η οποία ξέσπασε στα τέλη του 2009, η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ανίκανη η χώρα να χρηματοδοτηθεί, δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης έληξε τον Αύγουστο του 2018.

Πριν από τρεις μήνες, η Αθήνα προέβλεπε αύξηση 2,8% για το 2020, αλλά τώρα αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί μεταξύ 4,7% έως 8,9%, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας κορωνοϊού και την επακόλουθη διακοπή της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας από τα μέσα Μαρτίου. Η χώρα μόλις άρχισε να βγαίνει από το lockdown.

Το κόστος των έκτακτων φορολογικών μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 12,3 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο.

«Η προσαρμογή (στη στρατηγική δανεισμού) επικεντρώνεται κυρίως σε μια αλλαγή στη χρήση των εσόδων δανεισμού και δεν αποτελεί απαραίτητα αλλαγή στη συνολική χρηματοδοτική δραστηριότητα», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Οι συνολικές εκδόσεις λογαριασμών φέτος θα φθάσουν τα 12,5 δισ. ευρώ, όπως το 2019.

Η Ελλάδα διαθέτει ταμειακά αποθέματα ύψους 15,7 δισ. ευρώ από μη εκταμιευμένα δάνεια διάσωσης και έσοδα από εκδόσεις ομολόγων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:14