search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:48
MENU CLOSE

Ο Τραμπ θα επισκεφθεί εργοστάσιο κατασκευής μασκών στην Αριζόνα – Και θα φορέσει μάσκα

05.05.2020 16:20
Ο Τραμπ θα επισκεφθεί εργοστάσιο κατασκευής μασκών στην Αριζόνα – Και θα φορέσει μάσκα - Media

 

Για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα φύγει σήμερα από την Ουάσινγκτον για να επισκεφθεί την Αριζόνα, μια από τις δεκάδες Πολιτείες που αίρουν εν μέρει τα μέτρα περιορισμού στις επιχειρήσεις, τα οποία είχαν ληφθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει αυτήν την επίσκεψη μία ημέρα αφότου ανακοινώθηκαν νέες προβλέψεις για τους θανάτους από την Covid-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες οι νεκροί μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 135.000 στις αρχές Αυγούστου, καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Ο νέος κορονοϊός έχει μολύνει σχεδόν 1,2 εκατ. ανθρώπους στις ΗΠΑ και από αυτούς περίπου 69.000 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο.

Ο Τραμπ θα επισκεφθεί το εργοστάσιο αεροναυπηγικής Honeywell International Inc στο Φοίνιξ, που κατασκευάζει προστατευτικές μάσκες προσώπου. Προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος, ο οποίος μέχρι τώρα αποφεύγει να φορά μάσκα μολονότι οι οδηγίες της κυβέρνησης προς τους πολίτες την συνιστούν, άφησε να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά θα την χρησιμοποιήσει. «Όλοι όσοι θα ταξιδέψουν έχουν εξεταστεί. Εάν είναι εγκατάσταση όπου φορούν μάσκες, θα φορέσω», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικρίθηκε επειδή δεν φόρεσε μάσκα όταν επισκέφθηκε ασθενείς στην Κλινική Μάγιο της Μινεσότας τον περασμένο μήνα και την Κυριακή ζήτησε συγγνώμη για αυτό.

Το Τέξας, η Τζόρτζια και άλλες νότιες Πολιτείες ήταν από τις πρώτες που επέτρεψαν σταδιακά να επανεκκινήσει η οικονομία και να ξαναρχίσουν οι άνθρωποι τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Όμως στην αρχή της «επανεκκίνησης» στο Τέξας φάνηκε ότι πολλοί κάτοικοι θα προτιμούσαν να παραμείνουν στο σπίτι τους. «Τα κρούσματα στην πραγματικότητα δεν μειώνονται, για αυτό υποπτεύομαι ότι ο κόσμος δεν αισθάνεται άνετα να πάει στα εμπορικά κέντρα ή να επιστρέψει στην καθημερινότητά του», είπε ο Ντέιβιντ Ταμάγιο, που καθόταν με τη φίλη του σε ένα παγκάκι σε εμπορικό κέντρο του Όστιν. Τα εστιατόρια, τα καταστήματα λιανικής και τα εμπορικά κέντρα στο Τέξας επιτρέπεται να λειτουργούν στο 25% της δυναμικότητάς τους στις περισσότερες περιοχές. Στις αγροτικές κομητείες όπου έχουν καταγραφεί πέντε ή λιγότερα κρούσματα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 50%. Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει στις 18 Μαΐου, αν ο ρυθμός των μολύνσεων μειωθεί.

Στο Τέξας έχουν καταγραφεί πάνω από 33.000 κρούσματα και τουλάχιστον 900 θάνατοι.

Ο Τραμπ παρέμεινε στον Λευκό Οίκο για πολλές εβδομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έφυγε μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο για να πάει στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ, που απέχει περίπου 110 χιλιόμετρα από την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Όταν ρωτήθηκε αν ο Τραμπ επισκέπτεται την Αριζόνα για να πιέσει ώστε να επανεκκινήσει πιο γρήγορα την οικονομία της, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ επαίνεσε τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Νταγκ Ντάσεϊ και είπε ότι ο ρυθμός με τον οποίο θα γίνει αυτό είναι δική του απόφαση. Πριν από δύο εβδομάδες, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Καπιτώλιο της Αριζόνας στο Φοίνιξ, ζητώντας από τον Ντάσεϊ να ξανανοίξει την Πολιτεία. Πολλοί από αυτούς κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και φορούσαν καπελάκια ή μπλουζάκια με συνθήματα υπέρ του Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει την Πολιτεία αυτή στις εκλογές του 2016.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ντάσεϊ επέτρεψε στα καταστήματα να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους, εφόσον τηρείται ο κανόνας της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η Αριζόνα έχει 8.919 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 362 θανάτους.

Ο πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί επίσης με τους ηγέτες του Έθνους των Ναβάχο και άλλων ομάδων αυτοχθόνων. Οι Ναβάχο, όπως επίσης και οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι, καταγράφουν δυσανάλογα υψηλό ποσοστό θανάτων από την Covid-19 (διπλάσιο από το εθνικό), σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Υγείας των Ναβάχο.

Το Έθνος των Ναβάχο έχει υψηλά ποσοστά διαβήτη, καρδιοπαθειών και παχυσαρκίας, υποκείμενων νοσημάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από την Covid-19, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:47