search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:22
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ένας νεκρός και 21 νέα κρούσματα, 11 σε δομή των Ενόπλων Δυνάμεων (Video)

06.05.2020 14:58
LIVE: Στα 207 τα νέα κρούσματα - Ανησυχία Τσιόδρα για τις κλειστές δομές - Τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα για το εμβόλιο - Media

 

Συνολικά 2.663 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα (το 55,5% αφορά άνδρες), όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων 21 είναι νέα. Έντεκα από αυτά αφορούν υγεινομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Από τα συνολικά κρούσματα, τα 603 σχετίζονται με ταξιδιώτες και τα 1.326 με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 36 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι οκτώ γυναίκες (22,2%) με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Το 97% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 82 ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 87.052 εξετάσεις δειγμάτων για τον κορωνοϊό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν ακόμα θάνατο λόγω του Covid- 19 στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει στα 147. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 75 έτη, από αυτούς οι 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Το 93% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Οι θάνατοι καταγράφονται με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ανέφερε απόψε ο κος Τσιόδρας και είπε εμφατικά «δεν κρύβουμε, δεν υποκαταγράφουμε τους θανάτους». Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό αλλά και ελληνικό τρόπο καταγραφής τους είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται για μια επινόηση δικιά μου, αν είναι δυνατόν. Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα ακολουθούν κοινή γραμμή. Δεν υπήρξε σε εμάς υποεκτίμηση του φαινομένου», συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας «δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Το ποσοστό των θανόντων είχαν σχεδόν όλοι την τυπική εικόνα σοβαρής πνευμονίας» που συνάδει με την τυπική έκφραση των σοβαρών περιστατικών της νόσου με κορονοϊό.

Ερωτηθείς ο κος Τσιόδρας για το αν μπορούμε να υπολογίσουμε τη διείσδυση του ιού στο σύνολο του πληθυσμού είπε χαρακτηριστικά ότι διεθνώς «δεν ξέρουμε σε τι ποσοστό έχει διεισδύσει στην κοινότητα. Όλοι μιλούν για ένα ποσοστό γύρω στο 10%. Υπάρχει τεράστια επιστημονική αβεβαιότητα και είναι ένας ιός επικίνδυνος που δεν δείχνει να μειώνεται η επιθετικότητά του. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 1/3 της παγκόσμιας κοινότητας καλώς επέβαλε το lock down. Συγκεκριμένα είπε «και καλά έκανε» και πρόσθεσε: «η υπερβολική επαγρύπνηση και προσοχή τους προηγούμενους τρεις μήνες θα συνεχιστεί έτσι έως ότου δούμε που πάει αυτό το πρώτο κύμα» το οποίο όπως είπε ελπίζουμε σιγά σιγά να σβήσει. Απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω των κουνουπιών, ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι ο ιός «δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, τουλάχιστον όπως ισχύει με τα μέχρι τώρα δεδομένα από χώρες που υπήρχε κορονοϊός και κουνούπια». Επίσης, πρόσθεσε ότι ο καλός αερισμός των χώρων παραμένει σημαντικός και το καλοκαίρι για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Ο Σ. Τσιόδρας μίλησε επίσης για μια ενθαρρυντική προσέγγιση στην πρόληψη και τη θεραπεία του κορονοϊού, η οποία αναδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες και αφορά τα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις, στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού τις οποίες χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί. Τα αντισώματα αυτά αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων, τόνισε αναφερόμενος σε «ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, το οποίο θα παρασκευάζουμε σε μεγάλη ποσότητα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία» τόνισε ο Σ. Τσιόδρας λέγοντας ότι πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα.

Ο Σ. Τσιόδρας επανήλθε απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο θέμα για τις υφασμάτινες μάσκες και την επικινδυνότητα που ενδεχομένως κρύβουν τονίζοντας ότι αν η χρήση της είναι σωστή, μπορεί να βοηθήσει σύμφωνα με διεθνείς παρατηρήσεις 15-20% στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του ιού αν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. «Αν την αλλάζεις όταν αποκτήσει υγρασία, αν την πιάνεις από μπροστά από το πρόσωπο, αν τη βγάζεις με λάθος τρόπο και δεν απολυμαίνεις τα χέρια σου με το αντισηπτικό ή με καλό πλύσιμο, ναι χρειάζεται προσοχή. Ναι, η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέσο» κατέληξε εκτιμώντας ότι η μάσκα θα βοηθήσει αν χρησιμοποιηθεί σωστά. «Είναι ένα θέμα που συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε» είπε ο κος Τσιόδρας. Αναφερόμενος και στη χρήση μάσκας στο σχολείο και απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τα φαινόμενα bullying που θα μπορούσαν να παρατηρηθούν μεταξύ μαθητών, είπε ότι σε καμία περίπτωση η επιτροπή δεν θέλει να λειτουργήσει αρνητικά και να γίνει αφορμή για bullying η χρήση της μάσκας στο σχολείο. «Ζητήσαμε την προαιρετική χρήση μάσκας στα σχολικά λεωφορεία και όχι στο περιβάλλον του σχολείου για να προστατευτούν οι συνοδοί των παιδιών και οι οδηγοί των λεωφορείων» επισήμανε ο Σ. Τσιόδρας.

Η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες, και πως η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια, διαμήνυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται, υπογράμμισε εξίσου και κατέστησε σαφές πως το καθημερινό μας στοίχημα είναι η ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής.

Ενημέρωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ελέγχους σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ, κατά τις οποίες βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε 6 περιπτώσεις, και δη σε 3 περιπτώσεις στη Λάρισα, μία στη Λαμία, μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στην Κηφισιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση και κάλεσε τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες, λέγοντάς πως η συμπεριφορά της θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες δύο ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε πως δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Τη Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες Τρίτη επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού.

Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε πως η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες και ο σεβασμός στην προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που τηρεί τα μέτρα και ακολουθεί τις οδηγίες, επιβάλλει τη λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Ενημέρωσε ειδικότερα ότι εδώ και αρκετά λεπτά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο, και η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις έξι το πρωί και μέχρι νεότερας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33