search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:33
MENU CLOSE

Καραμούζης: Η Ελλάδα δεν αντέχει να εξέλθει της πανδημίας στηριζόμενη σε νέα δάνεια – Έκκληση Φέσσα για επενδύσεις (Video)

06.05.2020 18:05
Καραμούζης: Η Ελλάδα δεν αντέχει να εξέλθει της πανδημίας στηριζόμενη σε νέα δάνεια - Έκκληση Φέσσα για επενδύσεις (Video) - Media

 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και στους επιμέρους κλάδους της βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Grant Thornton.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ & πρόεδρος της Quest Holdings, Θεόδωρος Φέσσας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2020 θα είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα αλλάξουν τα προγραμματα τους αναφορικά με τα προγράμματα επενδύσεών τους αλλά και τον τομέα της απασχόλησης, δηλαδή θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Καλύτερα λιγότερα κέρδη σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα με διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που θα έχει ως αποτέλεσμα μετά την κρίση να υπάρξει αισιοδοξία παρά πρόσκαιρα οφέλη από μείωση της απασχόλησης, είπε.

Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ & διευθύνων σύμβουλος της Electra Hotels & Resorts, τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας καθώς δεν έχει επιλυθεί ακόμη το ζήτημα των αερομεταφορών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτίμησε μάλιστα ότι δεν θα προκύψει λύση σε ευρωπαϊκο επίπεδο αναφορικά με ταξιδιωτικά πρωτόκολλα κλπ και το πιθανότερο είναι να προχωρήσουμε σε διακρατικές συμφωνίες για τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό. Εδωσε μεγάλη έμφαση στη σύνθεση του ελληνικού τουρισμού καθώς το 92% συνδέεται με εξωτερικό τουρισμό και μόλις το 8% με εγχώριο τουρισμό γεγονός που κάνει δύσκολη την ανάκαμψη. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι το 2023 ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να προσεγγίσει τα έσοδα ρεκόρ του 2019. Γενικότερα εκτίμησε ότι τα μέτρα στήριξης του τουρισμού της πρωτης περιοδου της πανδημίας ήταν θετικά αλλά μεγάλη σημασία έχει η δεύτερη φάση που θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, τονίζοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στήριξης των εργαζομένων του κλάδου και από ευρωπαϊκά κεφάλαια και ταμεία.

Εκτίμησε ότι η προσπάθεια ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού θα ξεκινήσει το 2021 καθώς η μεγάλη συνεισφορά του εξωτερικού τουρισμού στο εγχώριο τουριστικό προϊόν δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό από φέτος.

Ο πρόεδρος & διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ επισήμανε ότι η κρίση απέδειξε ότι οι υποδομές στην Ελλάδα στον τομέα των επικοινωνιών ήταν υψηλού επιπεδου. Τόνισε ότι ο ΟΤΕ σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρησει σε απολύσεις, αλλά αντίθετα θα διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας και θα τις αυξήσει, ενώ συνεχίζει χωρίς καμία μεταβολή το μεγάλο του επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 500 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος Grant Thornton αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΚΤ στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση και της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας. Τάχθηκε γενικότερα υπέρ μεταβιβάσεων και απευθειας ενισχύσεων και όχι των δανείων ακομη και με ευνοϊκούς όρους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να εξέλθει της πανδημίας στηριζόμενη σε νέα δάνεια. Ερωτηθείς σχετικά με το τραπεζικό συστημα επισημανε ότι οι τράπεζες καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αλλά θα είναι λάθος να καταργηθούν τελείως τα κριτήρια χρηματοδότησης διοτι αυτό θα οδηγήσει σε νέα γενιά προβληματικών δανείων με ότι αρνητικό συνεπάγεται. Εκτίμησε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η πιστωτική επέκταση τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον τρόπο χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προκειμενου να στηριχθεί η παραγωγική διαδικασία σε όλη την χωρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:26