search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:56
MENU CLOSE

Πότε ανοίγουν τα θερινά σινεμά – Τι θα γίνει με τις συναυλίες, τις παραστάσεις και τα φεστιβάλ

07.05.2020 11:40
Πότε ανοίγουν τα θερινά σινεμά - Τι θα γίνει με τις συναυλίες, τις παραστάσεις και τα φεστιβάλ  - Media

Οδηγό για τα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού έδωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στα θερινά σινεμά που θα ανοίξουν από 1η Ιουνίου θα ισχύει όριο 40% στην πληρότητα με σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών και ειδικών κανόνων υγιεινής, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά γυρίσματα που μπορούν να ξεκινήσουν από 18 Μαΐου θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις, να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός σε κλειστούς χώρους παράλληλα με απολυμάνσεις με διάλυμμα χλωρίνης πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας/γυρίσματος, οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αντισηπτικά και προστευτική προσωπίδα στις πρόβες ενώ θα προβλέπονται ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήρια, βεστιάριο

Οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου και θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Επιπλέον, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Τα μουσεία θα ανοίξουν ξανά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε η υπουργός. Σχετικά με τα μέτρα προστασίας στα μουσεία θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων. Ακόμη θα επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικών ανοικτού κυκλώματος. Επίσης ανά ώρα θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων.

Όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου.

Τα ζωντανά θεάματα θα πραγματοποιούνται με πληρότητα 40%, η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων, σε περίπτωση ορθίων θεατών η απόσταση θα είναι 1,5 μέτρο

Θα διοργανωθούν 200 «μικρά πολιτιστικά δρώμενα με κόστος 2 εκατ. ευρώ σε αρχαιολογικούς χώρους ενώ με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ οι δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν.

Εκτακτο βοήθημα 800 ευρώ

«Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους έληξαν πρόωρα», σημείωσε η υπουργός.

Για την αναδρομική επέκταση των δικαιούχων των 800 ευρώ ανέφερε ότι δικαιούχοι είναι:

Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότες από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.

Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

Όπως είπε ακόμη η Λίνα Μενδώνη, δημιουργείται μητρώο καλλιτεχνών.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα στήριξης σε ανθρώπους του Πολιτισμού, μεταξύ άλλων:

-Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι εργαζόμενοι του χώρου του Πολιτισμού των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15/02/20 έως και 29/02/20. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των 800 ευρώ μετά τη δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

-Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότη το διάστημα 15/03/20-20/04/20 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι και 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14ης και 15ης Μαΐου μετά από δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

-Οσοι από 1η Ιουνίου του 2019 έως και 1η Μαρτίου του 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό, θα λάβουν επίσης τα 800 ευρώ.

-Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο, ένα σύνολο 24 εκατ. για τους μισθωτούς και τους απασχολούμενους του Πολιτισμού μαζί με όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο.

«Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο στήριξης όλων των κλάδων. Δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν ούτε για το παρόν», διευκρίνισε η υπουργός.

Δημιουργείται Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών

Η κα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, από 13/5 θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα στο ΕΡΓΑΝΗ για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο που θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Επιπλέον προανήγγειλε την άμεση ψήφιση των διατάξεων κατά της πειρατείας. Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις στα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, είπε ότι επισπεύτηκε η εκταμίευση και δόθηκαν 20.000 ευρώ στο καθένα «Οι επιχορηγήσεις στα θέατρα δεν θα ζητηθούν πίσω ακόμα κι αν δεν γίνει δυνατό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις», υποστήριξε. Ακόμη ανέφερε ότι θα δοθεί «κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών» σε όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια για παραστάσεις που δεν έγιναν.

Είναι σημαντικό να δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στον χώρο του πολιτισμού. Προσαρμοστήκαμε με απόλυτη επιτυχία στις νέες συνθήκες ως χώρα. Η πανδημία ανέδειξε δομικά προβλήματα στον χώρο του πολιτισμού, όπως η αδήλωτη εργασία», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού briefing. «Από την αρχή η κυβέρνηση και το υπ. Πολιτισμού δημιούργησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης και στον Πολιτισμό. Ο πολιτισμός δεν υπήρξε πότε μια εξαίρεση. Ωστόσο έχει τις ιδιαιτερότητές του», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:55