search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:02
MENU CLOSE

Ο Guardian «στην κόκκινη ζώνη» στο νοσοκομείο Σωτηρία (Photos | Video)

07.05.2020 18:26
Ο Guardian «στην κόκκινη ζώνη» στο νοσοκομείο Σωτηρία (Photos | Video) - Media

 

Την αποτελεσματικότητα, του ελληνικού συστήματος υγείας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παρά τις διαχρονικές ελλείψεις και τι σφοδρό πλήγμα που έχει υποστεί από τα μέτρα λιτότητας τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, σε φωτορεπορτάζ στην εντατική του νοσοκομείου «Σωτηρία» για τη μάχη που δίνουν οι επαγγελματίες υγείας στη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Στις συγκλονιστικές αφηγήσεις τους, οι γιατροί τόνισαν, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ότι έδωσαν έναν πρωτόγνωρο αγώνα κόντρα στη νόσο, ενώ επισήμαναν και τις διαχρονικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, προσθέτοντας ότι αν δεν είχαν επιβληθεί εγκαίρως τα περιοριστικά μέτρα και δεν είχε γίνει ενημέρωση, τίποτα δεν θα είχε κερδηθεί.

Η Δρ. Γιώτα Λουρίδα, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της κλινικής, περιέγραψε πώς αντιμετωπίστηκε η κρίση της Covid-19. «Ποτέ δεν έχω κληθεί να αντιμετωπίσω κάτι για το οποίο ξεκάθαρα δεν υπάρχει καμία θεραπεία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, επισήμανε τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και συνέχισε λέγοντας: «Ελλείψεις υπάρχουνε και σε εξοπλισμό και σε φάρμακα. Εμείς σαν χώρα έχουμε πολύ λιγότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, απ’ ό,τι είναι ο μέσος όρος και απ’ ότι προβλέπεται». Τόνισε ότι «αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο ερώτημα, το πως θα καταφέρει το σύστημα υγείας να τα βγάλει πέρα, έχοντας να αντιμετωπίσει μια πανδημία.»

Η Γ. Λουρίδα υπογράμμισε ότι πλέον ο κίνδυνος είναι η κόπωση του προσωπικού, ανάλογα με το πόσο καιρό θα συνεχιστεί η κατάσταση αυτή και «πόσα κύματα θα έρθουν». Αυτό που χρειάζεται να γίνει, όπως είπε, είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας για να μη βρεθούμε σε κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Ιταλίας. Ωστόσο, αναρωτήθηκε εάν υπάρχουν συστήματα υγείας που να μπορούν να αντέξουν μια τόσο δύσκολη κατάσταση όπως αυτή στη γειτονική χώρα. Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία στα νοσοκομεία, αλλά το «παιχνίδι παίζεται έξω από τα νοσοκομεία».

Από την πλευρά της, η Δρ. Αντωνία Κουτσούκου, επικεφαλής της ΜΕΘ, επισήμανε ότι«υπήρξαν στιγμές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης, ιδίως όταν χρειάστηκε να δούμε ασθενείς να καταλήγουν χωρίς να είναι οι δικοί τους δίπλα να τους αποχαιρετήσουν. Αυτό με έχει τραυματίσει».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:02