search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:31
MENU CLOSE

ΠΟΥ: Η αγορά της Γουχάν έπαιξε ρόλο στην επιδημία, δεν ξέρουμε αν ήταν η πηγή

08.05.2020 12:42
Κορωνοϊός: Λιγότερο από το 4% των κατοίκων της Γουχάν έχει αντισώματα - Media

 

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι στηρίζει τη δημιουργία «μετά το τέλος της επιδημίας» μιας επιτροπής υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να εκτιμηθεί «η παγκόσμια αντίδραση» στην covid-19.

Η ανακοίνωση αυτή του Πεκίνου έρχεται μετά τις πιέσεις που δέχεται από κάποιες δυτικές χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι οποίες ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού.

Η αποτίμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί «με ανοικτό, διαφανή και συμπεριληπτικό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή, μετά το τέλος της επιδημίας», επεσήμανε στη διάρκεια της τακτικής της συνέντευξης Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσούνγινγκ.

Η Χούα υπογράμμισε επίσης ότι το διάβημα θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γενική Συνέλευση Υγείας του ΠΟΥ ή το εκτελεστικό του συμβούλιο, τα δύο βασικά όργανα του οργανισμού με έδρα τη Γενεύη.

Επιπλέον δεν θα πρέπει να είναι μια έρευνα που στοχοθετεί συγκεκριμένα την Κίνα, αλλά μια γενικότερη αποτίμηση που θα αφορά πιθανότατα όλες τις χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Πεκίνο έχει απορρίψει τα αιτήματα της Ουάσινγκτον και της Καμπέρα για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, καταγγέλλοντας την «πολιτικοποίηση» της υγειονομικής κρίσης.

Η Κίνα αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι απέκρυψε στην αρχή της πανδημίας πληροφορίες για την covid-19 από τις άλλες χώρες και τονίζει ότι ενημέρωσε άμεσα τον ΠΟΥ και τις άλλες χώρες για τα δεδομένα που διέθετε.

Η αγορά στην Γουχάν έπαιξε ρόλο

Από την πλευρά του σήμερα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι μια αγορά με άγρια ζώα στην πόλη Γουχάν της Κίνας έπαιξε ρόλο στο ξέσπασμα της επιδημίας του κορονοϊού πέρυσι, όμως ζήτησε τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών.

Οι κινεζικές αρχές έκλεισαν την αγορά αυτή την Ιανουάριο στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να ανασχέσουν την εξάπλωση του ιού και έχουν απαγορεύσει προσωρινά την πώληση και την κατανάλωση άγριων ζώων.

«Η αγορά έπαιξε ρόλο στο συμβάν, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά δεν γνωρίζουμε ποιο ρόλο, αν ήταν η πηγή ή ο χώρος που ενισχύθηκε ο ιός ή απλώς μια σύμπτωση ότι κάποια κρούσματα εντοπίστηκαν μέσα και γύρω από την αγορά», δήλωσε ο δρ Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ, ειδικός του ΠΟΥ για την ασφάλεια τροφίμων και τις ζωονοτικών ιών που περνούν από τα ζώα στους ανθρώπους.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ζωντανά ζώα ή μολυσμένοι πωλητές ή πελάτες έφεραν τον ιό στην αγορά, εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:27