search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 13:36
MENU CLOSE

Δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων: Τι ανοίγει στις 11 Μαΐου

08.05.2020 14:35
Κορωνοϊός: Φόβος για... μεθεόρτια έκρηξη των κρουσμάτων - Οι περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο» - Media

 

Η άρση μέτρων που «εγκαινιάστηκε» τη Δευτέρα 4 Μαΐου αναμένεται να περάσει στη δεύτερη φάση της τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Πρόκειται για τα νέα μέτρα άρσης των περιοριστικών μέτρων μετά από σχεδόν δύο μήνες lockdown. Πάντως οι ειδικοί επιστήμονες, αλλά και η κυβέρνηση συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προτρέποντας τους πολίτες να μην «χαλαρώσουν» καθώς ήδη υπάρχει μεγάλος προβληματισμός μετά τις νυχτερινές συγκεντρώσεις νέων ανθρώπων στις πλατείες της Αθήνας, αλλά και άλλων πόλεων της χώρας.

Τη Δεύτερα ανοίγουν μετά από δύο μήνες τα σχολεία. Πρώτοι θα επιστρέψουν οι μαθητές της Γ Λυκείου για να ακολουθήσουν την Δευτέρα 18 Μαΐου εκείνοι της Α’ και Β’ Λυκείου. Έχουν ήδη ληφθεί αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Τα σχολεία έχουν απολυμανθεί, έχουν διανεμηθεί από τους Δήμους αντισηπτικά διαλύματα. Επίσης έχουν θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας μεταξύ των μαθητών εντός των τάξεων, ενώ θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες διαλείμματα και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία. Οι μαθητές θα μπορούν (προαιρετικά) να μην φορούν μάσκα στη τάξη ή στα σχολικά πούλμαν. Επίσης θα μπορούν να παραμείνουν σπίτι εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας για τους ίδιους ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας τους.

Τι θα ισχύει για καταστήματα λιανικού εμπορίου

• Έως 20 τ.μ. θα επιτρέπεται να βρίσκονται έως 4 άτομα

• Από 20 έως 100τ.μ. – 4 άτομα και 1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια από 20 έως 100 τ.μ.

• Άνω των 100 τ.μ. – 12 άτομα και 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τ.μ.

• Άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

• Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Τι θα ισχύει στα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές

• Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 5 μέτρα

• Ελάχιστη απόσταση μεταξύ ατόμων (επαγγελματιών και καταναλωτών) τα 2 μέτρα.

• Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής το 50% των δραστηριοποιούμενων εμπόρων και παραγωγών.

• Διπλές λαϊκές αγορές προς αποφυγή έντονου συνωστισμού

Τι θα ισχύει στις σχολές οδηγών

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για τον εκπαιδευτή και τον εκπαιδευόμενο

• Γάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού

Ξεκινούν οι εξετάσεις διπλωμάτων οδήγησης με αυστηρά μέτρα

Χώροι Θρησκευτικής λατρείας

• Θεία Λειτουργία και άλλες θρησκευτικές ακολουθίες με συγκεκριμένους κανόνες από 17.5.2020.

Τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων

– Στις 18 Μαΐου επαναλειτουργούν ζωολογικά πάρκα και κήποι, αρχαιολογικοί χώροι και απελευθερώνονται οι μετακινήσεις προς την επαρχία, όχι όμως και στα νησιά.

1η Ιουνίου, στο τέταρτο στάδιο, ανοίγουν:

α) εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική μάσκα και εργαζόμενους και καταναλωτές και εξυπηρέτηση χωρίς καθήμενους. Δεν θα λειτουργήσει η εστίαση για τα εμπορικά. Μέγιστη παρουσία είναι ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. και ισχύουν οι κανόνες εντός καταστημάτων όπως παραπάνω.

β) Ανοίγουν εστιατόρια και καφετέριες μόνο σε εξωτερικούς χώρους με τραπέζια και stand να είναι ανά 2 μέτρα, ενώ ανά τραπέζι προβλέπονται 4 άτομα.

γ) Ανοίγουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας. Στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά τουριστικά καταλύματα.

– Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

– Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

– Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18