search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:07
MENU CLOSE

Αμήχανη απάντηση Πέτσα για το βίντεο θανάτου πρόσφυγα από πυρά στον Έβρο (Video)

09.05.2020 08:06
Πέτσας: Ανοιχτές παραλίες, αλλά με «συγκεκριμένους κανόνες» - Επέκταση των 800 ευρώ σε ειδικές κατηγορίες - Media

 

Με… παραπομπή στις από την 4η Μαρτίου δηλώσεις του επιχείρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντήσει στο αποκαλυπτικό βίντεο για τον θάνατο πρόσφυγα στον Έβρο από πυρά.

Σε μία μακροσκελή ανακοίνωση σε αγγλικά και ελληνικά ο Στέλιος Πέτσας «στρουθοκαμηλίζει», επιμένοντας πως δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο, ενώ από την εμπεριστατωμένη έρευνα αποκαλύπτεται ότι:

  • την 4η Μαρτίου είναι πάρα πολύ πιθανό να υπήρχαν πυρά από την ελληνική πλευρά
  • στην περιοχή δεν υπήρχαν Τούρκοι στρατιώτες
  • η σφαίρα που βρέθηκε στο σώμα του Μοχάμεντ Γκιουλζάρ είναι ιδίου διαμετρήματος με αυτές που χρησιμοποιούνται σε όπλα Ελλήνων στρατιωτών.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλάει για τις τοποθετήσεις ανώτερων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όμως κάνει ότι ξεχνάει τις αυστηρές συστάσεις της επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον ότι η πολιτική της αναστολής της διαδικασίας ασύλου είναι απαράδεκτη και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως και τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας που σημειώνει ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίζει πρόσφυγες και μετανάστες σαν να ήταν ένοπλες δυνάμεις ή δυνάμεις του τουρκικού στρατού.

Τέλος, εφόσον, όπως επισημαίνει ο κ. Πέτσας, έχουν δοθεί εντολές για χρήση μη φονικών μέσων στις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, θα έπρεπε ήδη να έχει διερευνηθεί η πιθανότητα παραβίασής τους, καθώς η ίδια η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό οι σφαίρες να προήλθαν από την πλευρά των Ελλήνων στρατιωτών.

Αναλυτικά η απάντηση Πέτσα:

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κατά την πρόσφατη κρίση στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στις αρχές Μαρτίου 2020, η τουρκική κυβέρνηση και οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν μετανάστες και πρόσφυγες, ως πιόνια σε μια προπαγάνδα «κατασκευασμένη για την τηλεόραση» εναντίον της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, επιδεικνύοντας απόλυτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, την υγεία και αξιοπρέπεια αυτών των μεταναστών και προσφύγων, οι τουρκικές αρχές τούς χρησιμοποίησαν δυστυχώς «ως ανθρώπινα όπλα» για να υπονομεύσουν τα Ελληνικά σύνορα. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι οι τουρκικές αρχές ενήργησαν κατ’ αυτό τον τρόπο, με όλα τα μέσα, από τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, μέχρι την χρήση εκτοξευτήρων για ρίψη δακρυγόνων από τις τουρκικές δυνάμεις καταστολής εναντίον της ελληνικής πλευράς των συνόρων.

Κανένα στοιχείο δεν προέκυψε στις αρχές Μαρτίου που να αποδεικνύει ότι οι ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα απώλεια ζωής.

Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί αυτοί διαψεύσθηκαν άμεσα από τις ελληνικές αρχές: «Η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες και έναν νεκρό από δήθεν ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό. Επαναλαμβάνω την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από τις Ελληνικές Αρχές», Κυβερνητικός Εκπρόσωπος @SteliosPetsas 4 Μαρτίου 2020.

​​​​​​Κανένα νέο στοιχείο δεν παρουσιάζεται σήμερα. Γιατί λοιπόν όλα αυτά αναπαράγονται, δύο μήνες αργότερα;

Δεν είναι κάτι νέο για την Τουρκία να εξαπολύει εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ευτυχώς, η διεθνής κοινότητα κατανοεί την πλήρη έκταση των μεθόδων και πρακτικών της Τουρκίας.

Πρακτικές που καταδίκασαν οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου στις 3 Μαρτίου 2020, όταν μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διενήργησαν επιτόπια αυτοψία της τουρκικής επιθετικότητας κατά των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο.

Ως κυρίαρχο κράτος, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης και παραβίασης. Αυτό έκανε τον Μάρτιο του 2020, όταν οι Ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έλαβαν εντολές να αποτρέψουν όσους προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας μη-φονικά μέσα. Οι Ελληνικές δυνάμεις εκτέλεσαν την αποστολή τους με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με τις εντολές τους».

Το βίντεο για τον θάνατο του Μ. Γκουλζάρ στον Έβρο από πυρά

Χρήση πραγματικών πυρών από Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο στις 4 Μαρτίου, κοντά στο σημείο και στην ώρα που τραυματίστηκαν επτά πρόσφυγες και μετανάστες από πραγματικά πυρά, ο ένας από τους οποίους θανάσιμα, αποκαλύπτει το συγκλονιστικό βίντεο των ερευνητικών ομάδων Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports, που ανασυστήνει τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. 

Οι Έλληνες στρατιώτες φέρουν όπλα ίδιου διαμετρήματος με τη σφαίρα που αφαιρέθηκε από το σώμα του νεκρού Μοχάμεντ Γκιουλζάρ, όπως περιγράφεται στο έγγραφο της αυτοψίας, ενώ δεν εντοπίζονται πουθενά Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί που φέρουν παρόμοιο οπλισμό σε εκείνη την περιοχή εκείνο το πρωί.

 

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Παρασκευής και είναι αποτέλεσμα πολλών εβδομάδων εξαντλητικής έρευνας των ομάδων από κοινού με το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε συνεργασία με τον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό Pointer (KRO-NCRV) και το βρετανικό SKY News.

Αναλύοντας εξονυχιστικά εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες από κινητά τηλέφωνα και τηλεοπτικές κάμερες, συνδυάζοντας μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες και αναλύσεις ειδικών, όπως και μεθόδους γεωεντοπισμού και τρισδιάστατης απεικόνισης, το βίντεο τοποθετεί στον χώρο και στον χρόνο τους πυροβολισμούς, εντοπίζει τις κινήσεις των θυμάτων εκείνο το πρωί, όπως και τις κινήσεις πολλών δεκάδων προσφύγων και μεταναστών που τρέχουν μακριά από τον φράκτη με κατεύθυνση το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο Παζάρ Κιουλέ. 

Το συμπέρασμα αφήνει πολύ μικρά περιθώρια αμφιβολίας: «Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι πάρα πολύ πιθανό να προέρχονται από την ελληνική πλευρά οι εν λόγω πυροβολισμοί».

Η έρευνα δικαιώνει τα ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης και ελάχιστων ελληνικών, για τον θάνατο του Πακιστανού Μοχάμεντ Γκουλζάρ και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων έξι.

Αφήνει επίσης έκθετα τα κυβερνητικά στελέχη και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, που έσπευσαν να αμφισβητήσουν τα ρεπορτάζ, μιλώντας τάχα για αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων της τουρκικής προπαγάνδας, ενώ επιχείρησαν να προκαταλάβουν την έρευνα και μάλιστα να την ακυρώσουν, σε μια χονδροειδή απόπειρα εκφοβισμού δημοσιογράφων και πρωτοφανούς φίμωσης του Τύπου.

Το σημαντικότερο, η έρευνα φέρνει στο φως τη σκοτεινή, αθέατη πλευρά της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα σύνορα από τα τέλη Φεβρουαρίου, αναβαθμίζοντας σε κυβερνητικό δόγμα τις στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις αποτροπής και τις παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης. 

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής με κάθε μέσο, με χαρακτηριστική περιφρόνηση για το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες, καθιστά υπόλογη την Ελλάδα διεθνώς και την εκθέτει σαν χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, υπονομεύοντας το βασικό επιχείρημα με το οποίο απαντά η Ελλάδα στις τουρκικές διεκδικήσεις και στην πολιτική της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Η στρουθοκαμηλική επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης και η πεισματική της άρνηση να διατάξει σοβαρή έρευνα για όσα αποκαλύπτονται στα σύνορα ενισχύει τις υποψίες ότι συγκαλύπτει, αν δεν υποκινεί, παρόμοια περιστατικά ανεξέλεγκτης και φονικής βίας, τα οποία δεν μπορούν να κρατηθούν κρυφά για πολύ.

Ήδη η δημοσιογραφική έρευνα και η έρευνα οργανώσεων και φορέων έχει τεκμηριώσει την ύπαρξη τουλάχιστον δύο νεκρών από πραγματικά πυρά στον Έβρο και έχει φέρει στο φως καταγγελία για πιθανό τρίτο θύμα από πυροβολισμούς Ελλήνων στρατιωτών με πραγματικά πυρά στις 27 Φεβρουαρίου, μια γυναίκα από τη Συρία που αγνοείται έκτοτε, σύμφωνα με όσα καταγράφει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Η Forensic Architecture και ο Τύπος έχουν επίσης καταγράψει περιστατικά βίαιων παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο σε βάθος χρόνου, όπως και τη λειτουργία της άτυπης, μυστικής αστυνομικής δομής κράτησης και επαναπροώθησης στον Πόρο του Έβρου, ενώ το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως αποκαλύψεις και τεκμήρια για επαναπροωθήσεις προσφύγων που φτάνουν στα νησιά και στη συνέχεια εντοπίζονται στα τουρκικά ύδατα πάνω σε πλωτές σχεδίες. 

Πηγή: efsyn.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:06