search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:30
MENU CLOSE

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να παρατείνουν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό άνω του 60% (Λίστα)

11.05.2020 07:51
kleista-katastimata_0-2.jpg

 

Νέα λίστα ΚΑΔ για τις επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τον κανόνα 60%-40% περιέχει η ΚΥΑ που υπεγράφη σε εφαρμογή της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται είναι και επαναλειτουργούσες αλλά και πληττόμενες βάσει ΚΑΔ. Όσες επιχειρήσεις περιέχονται στην νέα λίστα με τους ΚΑΔ μπορούν να παρατείνουν την αναστολή για περισσότερους από το 60% των εργαζομένων που είναι σε αναστολή. Αντίστοιχα μπορούν να ανακαλούν οριστικά μικρότερο ποσοστό από 40% των αναστολών συμβάσεων εργασίας. 

Αναλυτικά προβλέπεται πως:  

Επαναλειτουργούσες με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 καθώς και πληττόμενες επιχειρήσεις – εργοδότες, που ορίζονται βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Παράρτημα της ΚΥΑ μπορούν να προβαίνουν σε παράταση αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του προβλεπομένου 60%.

Επαναλειτουργούσες με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 καθώς και πληττόμενες επιχειρήσεις – εργοδότες, που ορίζονται βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το παράρτημα της νέας ΚΥΑ, μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους σε ποσοστό μικρότερο του προβλεπομένου 40%. Διατηρείται σε ισχύ και για αυτούς που εξαιρούνται η πρόβλεψη για την ελάχιστη διάρκεια 15 ημερών της αναστολής πριν την οριστική ανάκλησή της. 

Η λίστα του παραρτήματος είναι: 

kyap1.jpg

kyap2.jpg

kyap3.jpg

Τα υπόλοιπα προβλεπόμενα για τον αναλογικό τρόπο αποζημίωσης από το κράτος των μισθωτών που παραμένουν σε παράταση αναστολής όπως και οι άλλες ρήτρες ισχύουν κανονικά. Δηλαδή: 

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας σε επιχειρήσεις- εργοδότες που, είτε πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, είτε επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, για το μήνα Μάϊο 2020 είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ΄ αναλογία των ημερών παράτασης αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους σύμφωνα με τον ΠΙΝΑΚΑ 1 και 2, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που δεν έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι και την 10.5.2020 (η καταληκτική ημερομηνία υποβολών αναστολής συμβάσεων από τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην διαδικασία αναδρομικής τροποποίησης κύριου ενεργού ΚΑΔ) δεν μπορούν πλέον να τεθούν σε αναστολή. Από την ρύθμιση αυτή εξαιρείται ο ΚΑΔ 86.10 που αναφέρεται σε ειχειρήσεις με αντικείμενο τις νοσοκομειακές δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εμπίπτουν σε αυτόν τον ΚΑΔ, μπορούν να υποβάλουν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους σε χρόνο μεταγενέστερο.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της παράτασης αναστολών, και πάντως μέχρι την 31.5.2020, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της παράτασης αναστολών, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας (συμβάσεις πλήρους ή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης). Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 45 ημερών.

Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που είχαν τεθεί σε αναστολή, δύναται να παραταθεί η αναστολή τους. Μετά το πέρας του διαστήματος παράτασης της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζόμενων των οποίων ανακαλείται οριστικά η αναστολή δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε παράταση αναστολής μέχρι και την ημερομηνία της επαναλειτουργίας της επιχείρησης – εργοδότη τους, κατά το μήνα Μάιο, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής αυτής, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος (σ.σ. επαναλειτουργούν ή πλήττονται σημαντικά), δύνανται για αυτούς τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση των διατάξεων των άρθρων ένατου και δέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (σ.σ. νέα εκ περιτροπής – εργασία 2 εβδομάδες το μήνα και ενδο-ομιλική μεταφορά προσωπικού). Για την περίπτωση εφαρμογής του ανωτέρου εδαφίου ως προς το ένατο άρθρο της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68) και ειδικότερα για τον υπολογισμό του απαιτούμενου 50% του προσωπικού της επιχείρησης λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:29