search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:24
MENU CLOSE

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Επικαιροποίηση του προγράμματος με 5 προτεραιότητες- Το πολιτικό δίλημμα της επόμενης μέρας

11.05.2020 15:32
ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Επικαιροποίηση του προγράμματος με 5 προτεραιότητες- Το πολιτικό δίλημμα της επόμενης μέρας - Media
 
Η οικονομία τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει στο επίκεντρο το ζήτημα της ανεργίας προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να μιλάμε το επόμενο διάστημα για μια «χαμένη γενιά», καθώς και τον κίνδυνο ό,τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε πέντε χρόνια ως προς την μείωση της ανεργίας, «να χαθεί σε πέντε μήνες».
 
Παράλληλα, έθεσε το δίλημμα της επόμενης μέρας πάνω στο εξής δίπολο: «Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων»;
 
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης της πανδημίας.
 
Τα μέλη της ΠΓ εκτίμησαν ότι «η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα». Σε βαθμό όπου «αν συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας από την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα μιλάμε για “χαμένη γενιά”. Ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια, κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε πέντε μήνες».
 
Αποφασίστηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει άμεσα «στην επικαιροποίηση του προγράμματος του κόμματος με άξονα τις νέες προκλήσεις που έχουν προκύψει από την κρίση της πανδημίας». Στόχος, σύμφωνα με τα όσα είπε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και να πιέσει «έστω και τώρα τον κ. Μητσοτάκη να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων».
 
Οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες που πρέπει να αποτυπώνονται σε αυτό είναι οι εξής:
 
· Στήριξη της εργασίας
 
· ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας,
 
· αύξηση των δημόσιων επενδύσεων,
 
· εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση,
 
· συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας.
 
Παράλληλα, στην απόφαση της ΠΓ επισημαίνεται πως «το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη».
 
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, οι προβλέψεις των μελών της ΠΓ είναι δυσοίωνες:
 
«τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα κι αυτό θα είναι ορατό στην καθημερινότητα όλων των πολιτών το επόμενο διάστημα. Η κρίση που έρχεται είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις».
 
Ωστόσο, σημειώνεται «υπάρχουν πολιτικές με διαφορετικό πρόσημο. Το δίλημμα, λοιπόν, για την επόμενη μέρα είναι: Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων»;
 
Επίσης, στην απόφαση της ΠΓ σημειώνεται εν είδει αποτίμησηες ότι «το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”, που παρουσιάσαμε στην αρχή της πανδημίας, έθεσε εγκαίρως τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο ως προς την ποιότητα των μέτρων όσο και ως προς το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων».
 
Ευρωομόλογο για να μη δοκιμαστεί η ευρωπαϊκή συνοχή
Τέλος, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΠΓ επιμένει στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου. Ειδικότερα σημειώνεται πως στην Ευρώπη, «μπορεί η κρίση να είναι συμμετρική, αλλά οι επιπτώσεις στις χώρες δεν είναι. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία της Ε.Ε. είναι παντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο δριμύ κύμα ύφεσης και ανεργίας. Αν η Ε.Ε. επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, η συνοχή της θα δοκιμαστεί. Η λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα τονώσουν την οικονομία είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση ενός ευρωομόλογου, σε συνδυασμό και με άλλα επεκτατικά μέτρα, αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της Ε.Ε. και της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24