search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:09
MENU CLOSE

Αγιά Σοφιά: Σε τζαμί την «μετατρέπει» ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν – Ενθουσιασμός στα τουρκικά ΜΜΕ

12.05.2020 07:32
Αποκάλυψη: Τριμερής στο Βερολίνο με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας (Video) - Media

 

Ένα μήνυμα στο λογαριασμό του διευθυντή επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν για την Αγία Σοφία, ήταν η αφορμή ώστε σήμερα ο τουρκικός τύπος να ερμηνεύει το μήνυμα ως σήμα ότι η Αγία Σοφία πρόκειται να ανοίξει ως μουσουλμανικό τέμενος.

Στο λογαριασμό του στο Twitter, o Φαχρετίν Αλτούν, ανάρτησε μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας – που έχει μετατραπεί από μουσουλμανικό τέμενος σε μουσείο το 1935- και την ακόλουθη φράση: «Μας έλλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί». 

Η φράση αυτή προβάλλεται στο σημερινό τουρκικό τύπο με άρθρα για την ιστορία της Αγίας Σοφίας και για την “ανυπομονησία” του τουρκικού λαού να δουν το ιστορικό αυτό μνημείο να γίνεται πάλι τέμενος.

Μάλιστα κάποιοι εικάζουν ότι η 29η Μαίου, ημέρα της Άλωσης της Πόλης (και ημέρα νίκης για τους Μουσουλμάνους Τούρκους) μπορεί να είναι η ημέρα που θα ανοίξει η Αγία Σοφία ως τέμενος και χώρος προσευχής για τους Μουσουλμάνους.

Το μήνυμα του Φαχρετίν Αλτούν προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό , γράφει ο σημερινό τύπος. Εκείνοι που είδαν το μήνυμα άρχισαν να ρωτάνε πότε θα ανοίξουν τα τζαμιά για προσευχή ή πότε θα ανοίξει η Αγία Σοφία για μουσουλμανική λατρεία. Η εφημερίδα Χουριέτ μάλιστα δημοσιεύει μακροσκελές άρθρο για την ιστορία της Αγίας Σοφίας από την ίδρυσή της ώς τις μέρες μας.

Σημειώνεται ότι τα τζαμιά έχουν κλείσει στην Τουρκία από την αρχή της πανδημίας. Το μέτρο αυτό είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εκ μέρους των ακραιφνών Μουσουλμάνων της Τουρκίας.

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας έχει βρεθεί συχνά στην ατζέντα της τουρκικής ηγεσίας και κυρίως του προέδρου Ταίπ Ερντογάν. Στις 24 Μαρτίου του 2019, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινουπολη, ο τούρκος Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος για προσευχή αποτελεί προσοδοκία ολόκληρου του τουρκικού έθνους και του μουσουλμανικού κόσμου. Και από πέρσι ένα τμήμα του εσωτερικου της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιείται για μουσουλμανική προσευχή.

Το Μουσείο της Αγίας Σοφίας αποτελεί το πλέον δημοφιλές τουριστικό αξιοθέτο στην Τουρκία. 3.72 εκατομμύρια επισκέφτηκαν το μουσείο το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15