search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:47
MENU CLOSE

Ανατριχιαστικό: Ακούστε τη χορωδία του Κόκκινου Στρατού, να τραγουδάει Μίκη Θεοδωράκη «Όταν σφίγγουν το χέρι» (Video)

12.05.2020 12:31
Ανατριχιαστικό: Ακούστε τη χορωδία του Κόκκινου Στρατού, να τραγουδάει Μίκη Θεοδωράκη «Όταν σφίγγουν το χέρι» (Video) - Media

 

Η «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη το 1966 και τραγουδήθηκε από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και αργότερα από πολλούς άλλους ερμηνευτές. Το τραγούδι έγινε σύμβολο απέναντι σε κάθε καθεστώς καταπίεσης και το τραγούδησαν με τους ελληνικούς στίχους ακόμοι και οι τενόροι της χορωδίας του Κόκκινου Στρατού.
Πρόσφατα η ίδια χορωδία ξανατραγούδησε το τραγούδι για να στείλει στην Ελλάδα ένα μήνυμα συμπαράστασης αυτές τις ημέρες του κορωνοϊού. Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού με την ακατάβλητη παρουσία της συμβάλλει στην ενίσχυση του ηθικού όλων των γιατρών, των νοσηλευτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.
Η Χορωδία Αλεξάντροφ είναι επίσημη χορωδία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέρος του Μουσικού Συνόλου Αλεξάντροφ. Ιδρύθηκε κατά τη σοβιετική εποχή, και συγκεκριμένα το 1926 στη Μόσχα.

 

Η Χορωδία έχει τραγουδήσει τόσο στη Ρωσία, όσο και σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, με ρεπερτόριο ρωσικών δημοτικών τραγουδιών, ύμνων, αριών της όπερας και ελαφρών τραγουδιών. Μετά από πολλά ταξίδια σε όλη τη Σοβιετική Ένωση, από τον αρκτικό βορρά μέχρι τις ερήμους του Τατζικιστάν, η χορωδία τραγούδησε στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων το 1937, όπου κέρδισε το «Μέγα Βραβείο» (Grand Prix), την ύψιστη διάκριση της κριτικής επιτροπής.
Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, η χορωδία υπήρξε ανδρική, με τενόρους και μπάσους, με έδρα τη Μόσχα. Την αποτελούσαν πάντοτε μέλη του Σοβιετικού και στη συνέχεια του Ρωσικού Στρατού, τον οποίο και αντιπροσωπεύει στη χώρα και στο εξωτερικό. Μετά το 1991, ενσωματώθηκαν περιστασιακά στη χορωδία και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων ως σοπράνο. 
Στις 25 Δεκεμβρίου 2016 ένα αεροσκάφος με 64 μέλη της Χορωδίας κατέπεσε και συνετρίβη ενάμισυ χιλιόμετρο έξω από την παραλία του Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την απογείωσή του με προορισμό τη Λαττάκεια της Συρίας, όπου η χορωδία θα συμμετείχε σε χριστουγεννιάτικη παράσταση με τα ρωσικά στρατεύματα στη στρατιωτική βάση Χμέϊμιμ. Κανένας δεν επέζησε από τη συντριβή του αεροσκάφους.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10