search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:31
MENU CLOSE

Ο Ίλον Μασκ αψήφησε το lockdown και άνοιξε το εργοστάσιο του – Τραμπ: «Μπράβο του»

12.05.2020 16:20
Ο Ίλον Μασκ αψήφησε το lockdown και άνοιξε το εργοστάσιο του - Τραμπ: «Μπράβο του» - Media

 

Η Tesla άνοιξε και πάλι το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην πολιτεία της Καλιφόρνια, παρά την απόφαση των τοπικών αρχών να παραμείνουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις.

Στις ΗΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη συζήτηση για το εάν θα πρέπει να επιδιωχθεί επανεκκίνηση της οικονομίας άμεσα, καθώς η ανεργία έχει τριπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα ή θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην αποτροπή ενός νέου κύματος κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Ο ιδρυτής της Tesla, Ίλον Μασκ, από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί κατά του lockdown, το οποίο θεωρούσε υπερβολικό και καταστροφικό.

Είχε μάλιστα διαμηνύσει πως θα μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του εκτός Καλιφόρνιας, εάν δεν δινόταν άδεια στο εργοστάσιο να λειτουργήσει. Αν και η πολιτεία της Καλιφόρνια έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς η κομητεία Αλαμέντα, στην οποία έχει την έδρα του το εργοστάσιο, διατηρεί σε ισχύ όλες τις απαγορεύσεις.

Σε email προς τους εργαζομένους η Tesla επισημαίνει ότι η απόφαση να ανοίξει και πάλι το εργοστάσιο είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτείας της Καλιφόρνια.

Μάλιστα, ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι «αν πρόκειται κάποιος να συλληφθεί, ας είμαι εγώ».

Το πρωί της Τρίτης, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε στο πλευρό του Ίλον Μασκ μέσω ενός tweet. «Η Καλιφόρνια θα πρέπει να επιτρέψει στην Tesla και τον Ίλον Μασκ να ξανανοίξει το εργοστάσιο ΤΩΡΑ. Αυτό μπορεί να γίνει Σύντομα και με Ασφάλεια» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι τοπικές αρχές υπόσχονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των επιχειρήσεων που αψήφησαν τις διαταγές τους σε σχέση με την καραντίνα.

Ο Τραμπ ανυπομονεί για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας και θέλει οι Αμερικανοί να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Καλιφόρνια εδώ και χρόνια για μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών και το θέμα της μετανάστευσης. Έχει δε συναντηθεί με τον Μασκ αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Τον Ιανουάριο, ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας είχε πει στο CNBC ότι ο Μασκ είναι «μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες μας και πρέπει να προστατεύουμε τις ιδιοφυίες μας».

Οι αμερικανικές πολιτείες και πόλεις πειραματίζονται με τους τρόπους με τους οποίους θα επανεκκινήσουν με ασφάλεια τις οικονομίες τους, αφού η πανδημία του νέου κορονοϊού κατέστρεψε επιχειρήσεις και οδήγησε εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός της αγοράς εργασίας. Στη χώρα, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκινούν την επαναλειτουργία των εργοστασίων τους, όπως στο Ντιτρόιτ, όπου θα ανοίξουν οι περισσότερες μονάδες την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Μασκ απείλησε να φύγει από την Καλιφόρνια για το Τέξας ή τη Νεβάδα λόγω του κλεισίματος του εργοστασίου του.

«Ειλικρινά, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η Tesla θα μεταφέρει αμέσως την έδρα της και τα μελλοντικά σχέδιά της στο Τέξας ή τη Νεβάδα. Και εάν διατηρήσουμε κάποια κατασκευαστική δραστηριότητα στο Φρίμοντ, αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται» έλεγε το Σάββατο, κατηγορώντας τις τοπικές αρχές ότι είναι «παράλογες και αποκομμένες από την πραγματικότητα».

Η Tesla κατέθεσε αγωγή κατά της κομητείας Αλαμίντα, υποστηρίζοντας ότι η απόφασή της αντιβαίνει τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς και τους κανονισμούς της Καλιφόρνια όπου στις επιχειρήσεις που θεωρούνται «απαραίτητες» επιτρέπεται να λειτουργούν.

«Πιστεύω, νομίζω και ελπίζω ότι θα τους επιτραπεί να επανεκκινήσουν την παραγωγή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» είπε χθες ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσαμ.

Τη στήριξή του στον δισεκατομμυριούχο εξέφρασε, χθες, και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

«Συμφωνώ με τον Ίλον Μασκ. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες και κατασκευαστές στην Καλιφόρνια», είπε ο Μνούτσιν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:31