search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:24
MENU CLOSE

Λύσεις για ενοίκια, δάνεια και ΕΣΠΑ ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

13.05.2020 16:33
Λύσεις για ενοίκια, δάνεια και ΕΣΠΑ ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών - Media

 

Συνάντησης του Υπουργού Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρου Καφούνη.

Η άμεση αντιμετώπιση τριών βασικών θεμάτων, μεταξύ άλλων, που απασχολούν  το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο έκτακτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μεταξύ του Υπουργού Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του Ε.Σ.Α Σταύρου Καφούνη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών,που παρουσιάζει το insider.gr ο κ. Καφούνης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν οι δύο πλευρές, επιλύοντας πολλά θέματα κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις έμειναν κλειστές, έθεσε τα τεχνικά και γραφειοκρατικά  θέματα και καθυστερούν την καταβολή τόσο του επιδόματος των 800 ευρώ σε πολλούς επαγγελματίες που το έχουν ανάγκη, όσο και της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Τέλος, αφού έθεσε τεχνικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς, ζήτησε συγκεκριμένα από τον υπουργό:

* Την επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων κατά 40%  για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, επιδιώκοντας δίκαιη κατανομή του κόστους, μεταξύ ενοικιαστών, ιδιοκτητών και κράτους, τεκμηριώνοντας το με παρόμοιες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

* Την άμεση επέμβαση του, με θεσμοθέτηση κανόνων, που δεν θα επιτρέπουν στις τράπεζες να δημιουργούν προσκόμματα στην διαχείριση του νέου δανείου covid 19, το οποίο χωρίς να δημιουργεί νέες “κόκκινες” τρύπες, πρέπει να φτάσει σε όλους τους νοικοκύρηδες που στάθηκαν όρθιοι στην δεκαετή κρίση και σήμερα απειλούνται από την υγειονομική.

* Την απλοποίηση εκταμίευσης ΕΣΠΑ με μόνη την δέσμευση του επιχειρηματία για την υλοποίηση της επένδυσης και τη δημιουργία νέων ειδικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τις εμπορικές επιχειρήσεις, με στόχο την ψηφιακή αναβάθμιση τους και τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων

Ο κ. Καφούνης κατέθεσε συγκεκριμένες τεκμηριωμένες προτάσεις και δήλωσε ότι το θέμα της ρύθμισης των ενοικίων και της χρηματοδότησης, θα το διεκδικήσει με κάθε τρόπο, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση μέχρι την ικανοποίηση του. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να κρατήσουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, ώστε με τις άμεσες παρεμβάσεις τους, να επιλύσουν τα κρίσιμα αυτά θέματα που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επιβίωση των επιχειρήσεων και την διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο υπουργός δήλωσε ότι βούληση του είναι να σταθεί στο πλευρό του Ε.Σ.Α και των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όπως έμπρακτα έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει δραστικά εξασφαλίζοντας το απαραίτητο οξυγόνο για την επιβίωση αυτών που πάντα αποτελούσαν την παραγωγική δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

“Σε αυτούς λοιπόν που θέλουν να υπονομεύσουν το έργο της Ειδικής Διαχείρισης, η οποία αποτελεί υπονόμευση εις βάρος της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και κατ’ επέκταση αποσκοπούν στο κλείσιμο της εταιρίας για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους, η οποία με βεβαιότητα θα προκαλέσει την άμεση και αιφνίδια απώλεια του συνόλου των θέσεων εργασίας της Εταιρείας, αντιπαραθέτουμε τις διαφανείς ενέργειές μας διαβεβαιώνοντας πως η λειτουργία του εργοστασίου θα διασφαλιστεί, ακόμη και αν αυτό σημαίνει εισαγωγή λατερίτη από το εξωτερικό – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες των εδώ ορυχείων στο μέλλον, καθώς και των τοπικών υπεργολάβων που υποστηρίζουν την λειτουργεία της Εταιρείας”.

Ο Ειδικός Διαχειριστής ζητά να σταματήσει άμεσα η κατάληψη των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ ενώ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

-Επιδόματα που δεν τύγχαναν γενικής εφαρμογής αλλά προορίζονταν για συγκεκριμένα πρόσωπα (Εντοπίστηκε περίπτωση υπαλλήλου που λαμβάνει δύο διευθυντικά επιδόματα συνολικού ύψους 923 ευρώ ενώ εισπράττει και επίδομα γάμου 645 ευρώ.

-Καταβολή διπλών επιδομάτων (Διευθυντή και Προϊστάμενου).

-Ο πιο υψηλόμισθος υπάλληλος το 2019 ελάμβανε μηνιαίο μικτό μισθό ύψους 5.880 ευρώ πλέον λοιπών επιδομάτων, ενώ το μισθολογικό του κόστος για το 2019 ανήλθε σε 134.000 ευρώ.

-Εντοπίστηκαν συνολικά δεκαπέντε περιπτώσεις στελεχών που εισπράττουν μικτή μηνιαία αμοιβή ίση ή μεγαλύτερη αυτής που προβλεπόταν για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

-Εντοπίστηκαν εργαζόμενοι οι οποίοι ευρισκόμενοι σε άδεια ελάμβαναν προσαυξήσεις επιδομάτων βάρδιας ή ετοιμότητας ή βάρδιας Σαββατοκύριακου. Οι ίδιοι εργαζόμενοι σημειώνεται ότι δηλωνόταν, συστηματικά, περί τις τέσσερις φορές το μήνα σε ετοιμότητα με αποτέλεσμα να λαμβάνουν σχεδόν διπλάσιους μισθούς.

-Πολλές φορές οι ίδιοι εργαζόμενοι εργάζονταν υπερωριακά και ταυτόχρονα εμφανίζονταν ως εργαζόμενοι σε ετοιμότητα.

-Εργαζόμενοι που κατείχαν θέση αυξημένης ευθύνης λάμβαναν κατά πολύ χαμηλότερες αμοιβές από Στελέχη με θέσεις χαμηλής ευθύνης ή και χωρίς όποια ευθύνη.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία μπήκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με αρνητικά κεφάλαια άνω των 400 εκατ. ευρώ, ζημιές το 2019 άνω των 90 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών περίπου 155 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν για τη διάσωση της εταιρείας έως ότου προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ήταν η περικοπή των μισθών κατά 25 %. Στην επιστολή τονίζεται πως η εταιρεία είχε μηδενικό ταμείο, αντιμετώπιζε άμεση απειλή για διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, τα χρέη προς την οποία υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ενώ “όσον αφορά τις προμήθειες, όπως σημειώνεται, καθώς και άλλα σημεία διαχειριστικής φύσεως, έχουν υπάρξει διαφόρων μορφών καταγγελίες, οι οποίες θα ερευνηθούν από την Ειδική Διαχείριση και τους αρμόδιους Κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς”. Τέλος υπογραμμίζεται ότι:

-Με την κατάρρευση της τιμής του νικελίου στις 12.000 δολάρια ανά τόνο και κόστος περί των 20.000 ευρώ ανά τόνο, η εταιρεία κρατείται εν ζωή από την κρατική χρηματοδότηση.

-Μεγάλες εταιρείες ανέστειλαν την λειτουργεία τους και αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 1,5 εκατ. εργαζόμενοι ζουν με επίδομα (600 με 800 ευρώ) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παρ’ όλα αυτά η μισθοδοσία στην ΛΑΡΚΟ (έστω και μειωμένη) καταβάλλεται κανονικά ενώ τα σωματεία πέρα από τις καταλήψεις προκήρυξαν το Μάιο 4 απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:11