search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:20
MENU CLOSE

Συναγερμός στη Wall Street: Υπερτιμημένες μετοχές, τιμές ασανσέρ και νεύρα Τραμπ

14.05.2020 14:51
Συναγερμός στη Wall Street: Υπερτιμημένες μετοχές, τιμές ασανσέρ και νεύρα Τραμπ - Media

 

Τα μεγαλύτερα ονόματα στη Wall Street διατυπώνουν μια άποψη που, μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, φαινόταν απίθανη: Οι μετοχές είναι υπερβολικά υπερτιμημένες.

Οι θρυλικοί επενδυτές Stan Druckenmiller και David Tepper προειδοποιούν μιλώντας στο Bloomberg, ότι μετά την ιστορική ανάκαμψη της αγοράς, το ρίσκο διακράτησης των μετοχών είναι το χειρότερο που αντιμετώπισαν εδώ και χρόνια. Ο Druckenmiller την Τρίτη χαρακτήρισε «φαντασία» την ανάκαμψη τύπου V – σύμφωνα με την οποία η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα καθώς χαλαρώνει η πανδημία κορωνοϊού. Ο Tepper δήλωσε την Τετάρτη ότι, με εξαίρεση το 1999, οι μετοχές τώρα είναι οι πιο υπερτιμημένες όλων των εποχών.

Πρόκειται για μια άποψη που κυκλοφορεί στους διαχειριστές κεφαλαίων της Wall Street. Και έρχεται καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να υποπτεύονται ότι η υποστήριξη της Fed, καθώς και η τόνωση του υπουργείου Οικονομικών ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενδέχεται να μην είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την άνοδο της ανεργίας, τον καταιγισμό λουκέτων και την ατελείωτη πανδημία. Διαχειριστές κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Bill Miller, Paul Singer και Paul Tudor Jones, έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τον μέλλον στις αγορές και την οικονομία.

Αυτή η διάχυτη απαισιοδοξία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αισιοδοξία που ώθησε τον δείκτη S&P 500 σε άνοδο κατά 26% από τα χαμηλά του Μαρτίου. Και οι προειδοποιήσεις έχουν τραβήξει την προσοχή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει τις προεδρικές εκλογές, βλέποντας τα σχέδιά του να επενδύσει σε μια ακμάζουσα οικονομία να καταστρέφονται από τον κορωνιό. Ο Τραμπ επιτέθηκε στους λεγόμενους «πλούσιους τύπους» με ένα tweet την Τετάρτη.

Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι ορισμένοι ποντάρουν πολλά εναντίον της αγοράς και της οικονομίας και κερδίζουν πολλά χρήματα, εάν πέσει, έγραψε ο Τραμπ. «Μετά γίνονται θετικοί, παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα και την οδηγούν σε ανάκαμψη. Τα καταφέρνουν και με τους δύο τρόπους», τόνισε.

Η κριτική του θεωρείται απίθανο να επηρεάσει τους διαχειριστές της Wall Street. Ο δείκτης S&P 500 πέφτει 3,8% αυτήν την εβδομάδα και οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι προβλέπουν περαιτέρω πτώση εν μέσω ενός παρατεταμένου αγώνα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζέρομ Πάουελ, περιέγραψε ένα σενάριο με μαζικές πτωχεύσεις και ανεργία σε μια ομιλία που έγινε την ίδια ώρα με το tweet του Αμερικανού προέδρου. Ο Πάουελ είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν μακροπρόθεσμες ζημιές στην οικονομία.

Τα σχόλια του Tepper δείχνουν μια αλλαγή από τα τέλη Μαρτίου, όταν δήλωσε ότι «χαζεύει» μετοχές, αγοράζοντας εταιρείες που επικεντρώνονται σε τεχνολογία ή νοσοκομεία και υγειονομική περίθαλψη. Ο Tepper, ο οποίος διαχειρίζεται το hedge fund Appaloosa ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι οι αποτιμήσεις είναι απίστευτες για ορισμένες μετοχές του Nasdaq. 

Ο Druckenmiller είπε την Τρίτη στο Economic Club της Νέας Υόρκης ότι η ανάλυσή του έδειξε ότι η ρευστότητα που οδήγησε τις αγορές υψηλότερα θα συρρικνωθεί σύντομα καθώς ο δανεισμός του Υπουργείου Οικονομικών αποκλείει χρήμα από την ιδιωτική οικονομία. Ο 66χρονος είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ εποχή που ο κίνδυνος κατοχής μετοχών υπερέβαινε το πιθανό κέρδος.

Την Τετάρτη, ο δισεκατομμυριούχος Leon Cooperman επισήμανε ένα email που έγραψε στα τέλη Απριλίου, το οποίο προέβλεπε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας θα οδηγήσουν σε υψηλότερους φόρους και περισσότερους κανονισμούς. Εκτίμησε ότι το S&P 500 θα έπρεπε να διαπραγματεύεται χαμηλότερα – κάπου μεταξύ 2.200 και 2.800 – κάτι που υποδηλώνει ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να πέσουν έως και 22%.

«Είμαι 77 ετών και δεν έχω δει ποτέ αυτό το επίπεδο αβεβαιότητας», δήλωσε ο Cooperman. 

Άλλοι επενδυτές έχουν επίσης κρατήσει πιο αμυντική στάση πρόσφατα. Ο Tudor Jones, διευθυντής της Tudor Investment Corp., είπε στους πελάτες στις αρχές Μαΐου ότι επενδύει σε χρυσό και ότι είχε τοποθετήσει ακόμη και ένα μικρό ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του στο Bitcoin καθώς αναζητούσε «καταφύγιο». Εν τω μεταξύ, ο Carl Icahn είπε στα τέλη Απριλίου ότι δεν αγόραζε μετοχές. Αντ ‘αυτού, συσσώρευε μετρητά και «έκοβε» εμπορικά ακίνητα.

Ο χρηματιστής Μίλερ έγραψε σε ένα email ότι άλλαξε γνώμη για τις προοπτικές της αγοράς για το εγγύς μέλλον. «Η ευκαιρία αγοράς για την οποία μίλησα στο CNBC στις 18 Μαρτίου δεν κράτησε όσο νόμιζα ότι θα συνέβαινε», είπε ο Μίλερ και προέβλεψε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει 4% ή 5% από το τρέχον επίπεδο.

Ήδη από τον Μάρτιο, ο Crispin Odey είπε στους πελάτες του σε μια ενημέρωση ότι «τίποτα δεν είναι απρόσβλητο από την επιβράδυνση». «Με κάθε τρόπο αγοράστε τις αγαπημένες σας μετοχές», έγραψε. «Αλλά ξέρετε ότι από εδώ και πέρα ​​βρίσκεστε στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:19