search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:58
MENU CLOSE

Οργή δικηγόρου για την παρέμβαση ΔΣΑ στη δίκη Τοπαλούδη: «Δεν έχω ντραπεί ποτέ όσο σήμερα για τον σύλλογό μου»

14.05.2020 17:52
5020332.jpg

 

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η δικηγόρος Ιωάννα Στεντούμη εκφράζει την οργή και την ντροπή της για την παρέμβαση του δικηγορικού συλλόγου στη δίκη Τοπαλούδη, κατά της εισαγγελέως της έδρας.

Η κ. Στεντούμη γράφει χαρακτηριστικά:

«Δεν εχω ντραπεί και εξοργιστεί περισσότερο από τον επαγγελματικό μου σύλλογο, από όσο σήμερα – και έχει δώσει πληθώρα αφορμών όλα αυτά τα χρόνια. Μια συντεχνιακή, άστοχη, βαθιά αντικοινωνική παρέμβαση σε εν εξελίξει δίκη, χωρίς να αρθρώνει λέξη για τα δικαιώματα του θύματος, χωρίς να αρθρώνει λέξη για την έμφυλη βία.

Από όλα τα προβληματικά σημεία στην απονομή της δικαιοσύνης, από όλες τις αγορεύσεις της εισαγγελικής αρχής, που έχει ενίοτε ενσωματώσει πληθώρα κοινωνικών, πολιτικών, έμφυλων και ταξικών στερεοτύπων, ο ΔΣΑ διάλεξε να παρέμβει στη δίκη της Τοπαλούδη. Μιας κοπέλας που ενώ βασανίστηκε φρικτά, βιάστηκε, δολοφονήθηκε και πετάχθηκε, κατηγορήθηκε η ίδια ασύστολα από ΜΜΕ, τοπικούς παράγοντες, τους κατηγορούμενους και ναι, τους συνηγόρους τους.

Η γραμμή υπεράσπισης δεν είναι υπεράνω ηθικής, υπεράνω δεοντολογίας, υπεράνω κοινωνίας. Είναι επαγγελματική, ηθική και πολιτική επιλογή που κρίνεται και ορθώς κρίνεται. Εκτός αν όντως πρέπει να επιχειρηματολογήσουμε για το πώς η επιστήμη και δη η κοινωνική επιστήμη, δεν είναι εξ ορισμού αντικειμενική, αναπτύσσεται μέσα στην κοινωνία, υπέρ ή κατά του κοινωνικού σώματος, υπέρ ή κατά της ανθρώπινης εξέλιξης.

Ο σεξιστικός λόγος λοιπόν στις αίθουσες των δικαστηρίων, δε θίγει το δικηγορικό σώμα; Η υποχρεωτική επαναλαμβανόμενη δήλωση συνηγόρων των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων ότι κάθε άτομο έχει δικαίωμα να φορέσει ότι θέλει, να πάει όπου θέλει και να πιει όσο θέλει, δεν είναι προσβολή για τους/τις δικηγόρους;

Οι ερωτήσεις στο θύμα, πόσες φορές βιάστηκε, το χρώμα των εσωρούχων του και πόσους συντρόφους είχε, η ψυχιατρικοποίηση της άρνησής του, δεν παραβιάζουν τη δεοντολογία μας;

Επιτέλους, ας μείνει η εξής φράση της εισαγγελέως η οποία δεν έχει ακουστεί ξανά σε δικαστική αίθουσα και η οποία τάραξε τα στεγανά: η Ελένη είπε όχι. Και ακόμα και αν είχε κάνει σεξ την προηγούμενη μέρα, δε θα είχε καμία σημασία, γιατί αυτή τη μέρα είπε όχι».

Υπενθυμίζεται ότι σαφείς αποστάσεις από τη θέση του ΔΣΑ πήρε και το μέλος του ΔΣ του συλλόγου, Θανάσης Καμπαγιάννης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:58