search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:17
MENU CLOSE

O κορωνοϊός «αρρώστησε» και την αγορά smartphones – Μόνο μια εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της

14.05.2020 18:33
O κορωνοϊός «αρρώστησε» και την αγορά smartphones - Μόνο μια εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της - Media
 
Υπό τη σκιά του Covid-19 και του lockdown, που επιβλήθηκε στις περισσότερες αγορές της περιοχής, κινήθηκε η αγορά των smartphones στην περιοχή της EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020. Οι πωλήσεις υποχώρησαν σε ποσοστό 8% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 76,9 εκατομμύρια συσκευές, το εξεταζόμενο διάστημα.
 
“Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, η αγορά παρέμεινε ισχυρή. Υπήρχαν, ήδη, ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς στην Κίνα τον Ιανουάριο μετά από το κλείσιμο των εργοστασίων στην κινεζική επαρχία Γουχάν, λόγω του νέου κορωνοϊού. Αν και πολλά εργοστάσια έμειναν κλειστά τον Φεβρουάριο, η παραγωγή ανέκαμψε σχετικά γρήγορα”, σχολιάζουν οι αναλυτές της IDC στο “Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker”.
 
“Ενώ οι χώρες της περιοχής είχαν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τα ταξίδια νωρίτερα εντός του 1ου τριμήνου, το πρώτο εθνικό lockdown στην Ευρώπη δεν συνέβη μέχρι τις 9 Μαρτίου, στην Ιταλία, οπότε ο αντίκτυπος από πλευράς ζήτησης ήταν σχετικά μικρός”, προσθέτει η ίδια ανάλυση. Όπως προσθέτουν, το 1ο τρίμηνο του έτους στην ουσία αποτέλεσε την … ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Ως εκ τούτου, ο πλήρης αντίκτυπος των lockdowns στην αγορά αναμένεται να φανεί στα στοιχεία του 2ου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
 
Δυτικο-ευρωπαϊκές αγορές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, στη Δυτική Ευρώπη, οι πωλήσεις smartphones μειώθηκαν κατά 18,8%, αν και η μείωση της αξίας ήταν λιγότερο έντονη. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η αγορά ήταν ισχυρότερη, με μονάδες και αξία ελαφρώς πάνω από το προηγούμενο έτος, παρά την πτώση της αξίας του ρωσικού ρουβλιού.
 
Οι κατασκευαστές
Η Samsung, για άλλη μια φορά, κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των πιο ισχυρών κατασκευαστών smartphones στην περιοχή της ΕΜΕΑ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020. Ωστόσο, οι πωλήσεις της νοτιοκορεάτικης εταιρείας μειώθηκαν κατά 17,4% την εξεταζόμενη περίοδο, με το μερίδιο αγοράς της να υποχωρεί σε 29,5% από 32,8% έναν χρόνο νωρίτερα.
 
Παρά τα προβλήματά και τις κυρώσεις των ΗΠΑ, η Huawei είχε μια καλή πορεία κατά το 1ο τρίμηνο του 2020, στην περιοχή της ΕΜΕΑ, κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Οι πωλήσεις, ωστόσο, υποχώρησαν κατά 26,4%, με το μερίδιο αγοράς της κινεζικής εταιρείας να κατέρχεται σε 18,4% από 23,1% το 1ο τρίμηνο του 2019.
 
Η Apple κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα της αγοράς και πέτυχε οριακή αύξηση των πωλήσεων iPhone κατά 0,5% στην περιοχή της ΕΜΕΑ, διευρύνοντας το μερίδιο αγοράς της σε 13% από 11,9% την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Στο μεταξύ, η Xiaomi βρέθηκε στην πέμπτη θέση των πιο ισχυρών σε πωλήσεις brands στην αγορά smartphones της ΕΜΕΑ κατά το 1ο τρίμηνο, με πωλήσεις έντονα αυξημένες κατά 76,5% και μερίδιο αγοράς 9,5% έναντι μόλις 5% έναν χρόνο νωρίτερα.
 
Πηγή: ΣΕΠΕ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 17:16